Isosisko tuo hyvää mieltä ja voimaa

25.4.2017

Edessä Nuppu Peltonen, takarivissä vasemmalta Petra Viitaniemi, Jonna Alatalo, Lena Kärnä ja Paula Uusimäki.

On lauantai ja vietän päivääni tutustumalla Ahjolan Setlementti ry:n Tyttöjen Tuvan Isosiskokoulutukseen. Innokkaita osallistujia on yhteensä 14. Tämä koulutuspäivä on se, jona Isosiskot allekirjoittavat Isosiskona toimimiseen liittyvät sopimukset ja tutkailevat erilaisten toiminnallisten harjoitteiden kautta Isosiskona toimimiseen liittyviä aihealueita. Isosiskotoiminnan lisäksi osallistujat voivat jatkossa toimia myös tupaisosiskoina. Tällä hetkellä Tyttöjen Tuvalla on yhteensä 40 eri pikkusisko-Isosiskoparia. Isosiskoille tarjotaan koulutuksen lisäksi vertaistapaamisia, virkistystapahtumia, jatkokoulutusta sekä Tyttöjen Tuvan työntekijöiden kanssa ohjauskeskusteluja.

 

Haastattelin viittä koulutukseen osallistunutta nuorten naista siitä, miten he ovat kokeneet isosiskotoiminnan kaksi iltaa ja yhden päivän kestävän koulutuksen jälkeen.

 

Petra löysi Isosiskokoulutuksen ystävänsä Jonnan kautta. Jonna kertoi kiinnostuksensa heränneen sitä kautta, että hän on aktiivisesti ollut mukana erilaisissa tyttöryhmissä ja sen johdosta hän haluaa tulla mukaan isosiskotoimintaan.

 

Lena oli tehnyt jo aiemmin vapaaehtoistyötä ja tämä oli sellainen juttu, jossa on jotain uutta. Nuppu haluaa Isosiskona olla mukana tukemassa pikkusiskoja näkemään voimavarojaan. Paulaa motivoi se, että hän haluaa tehdä jotain hyvää ja isosiskotoimintaan osallistuminen on matalakynnyksistä.

 

Paula oppi koulutuksessa sen, että Isosisko ei ole lapsenvahti vaan pikemminkin vanhempien lisäksi lapsen tai nuoren tukena. Hänelle koulutus antoi hyvää mieltä. Nuppu koki saaneensa taitoja pikkusiskojen rohkaisuun ja rohkaistui myös itse. Hän pääsi myös tutustumaan muihin ja jäi miettimään, millä kaikilla tavoilla tämän koulutuksen jälkeen voisi pitää yhteyttä muihin osallistujiin. Muutkin haastateltavat yhtyivät tähän pohdintaan. Lena sai tietoa siitä, millaista lasten ja nuorten elämä nykyhetkellä on.

 

– Jos haluaa tulla mukaan toimintaan, kannattaa tutustua Tyttöjen Tuvan tiloihin ja jutella Tyttöjen Tuvan vastaavan toiminnanohjaajan Piia Seppälän kanssa, sanoo Jonna.

 

Päivän päätteeksi nämä naiset tekivät muun muassa neidon vaakunan, johon laitettiin itseä kuvaavia sanoja, taustaksi valittiin itseä puhutteleva tapetti tai väripaperi sekä keskelle sijoitettiin erilaisia siluettikuvia.

 

Heljä Pitkänen

Aluepäällikkö

Lapsi- ja nuorisotyö