Setlementtipäivillä löydettiin taikasana maailman muuttamiseen

29.4.2017

Kevään Setlementtipäivät pidettiin 27.–28.4. Jyvälän Setlementissä Jyväskylässä.

Setlementtipäivillä pureuduttiin moniin tärkeisiin kysymyksiin. Ennakointiasiantuntija Elina Kiiski-Kataja Sitrasta avasi päivät isosti valottamalla tulevaisuuden megatrendejä. Näitä ovat teknologinen murros, globaali keskinäinen riippuvuus ja kestävyyskriisi.

 

Professori Mikko Mäntysaari Jyväskylän yliopistosta jatkoi suurilla teemoilla kertomalla suomalaisen yhteiskunnan eriarvoistavista rakenteista. Hän painotti erityisesti pitkäaikaistyöttömyyteen liittyviä ongelmia. Mäntysaaren mukaan Suomi on maana tasa-arvoinen, mutta me elämme silti jonkinlaisessa luokkayhteiskunnassa. Ongelmat kasautuvat, ja pitkäaikaistyöttömille niitä kasautuu erityisesti.

Mäntysaaren mukaan Suomessa keskustelu ei lähde näiden ihmisten asemasta, aivan kuin he eivät olisi osa yhteiskuntaa.

 

– Suomessa on solidaarisuusvaje. Työttömistä tuntuu, että heitä torjutaan, ei työttömyyttä.

 

Ettei keskustelu menisi turhan synkäksi, esitettiin Setlementtipäivillä myös ratkaisuja. Perjantain paneelikeskustelussa valoisia näkymiä loivat Vuolle Setlementin toiminnanjohtaja Jussi Kemppainen, Setlementti Puijolan toiminnanjohtaja Eija Teerineva, mainostoimisto Måndagin perustaja ja Setlementtiliiton liittohallituksen jäsen Arto Sivonen sekä Jyvälän Setlementin toiminnanjohtaja Helena Huovila.

 

Kaikki panelistit korostivat rohkeuden merkitystä. Ajat ovat vaikeat, mutta setlementtiliike on vahva toimija, jonka työ ulottuu jo nyt ympäri Suomen ja maailman. Meidän tulisi järjestönä ottaa kantaa entistä aktiivisemmin, avoimemmin ja rohkeammin.

 

Arto Sivonen patisti järjestöjä tuomaan esille hienoja tarinoitaan, joista setlementtiliikkeessä ei todellakaan ole pulaa. Tämä tuo lisää tunnettuutta ja selkeyttää järjestön roolia. Tärkeintä kaikessa tekemisessä on idea. Sen tulisi olla relevantti, omaperäinen ja muistettava. Kun idea on selvillä, pitäisi kokoon haalia osaavien tekijöiden joukko.

 

– Setlementti voisi olla vahva mielipidevaikuttaja. Arvot teoiksi ja sitten sanomaan ne rohkeasti ääneen, Sivonen kannusti.

 

Panelistit muistuttivat myös yhteistyön tärkeydestä.

 

– Energiaa ei tulisi tuhlata keskinäiseen kisailuun, korosti Eija Teerineva.

 

– Meidän tulee verkostoitua, emme pärjää yksin. Miten oikeasti tuemme toisiamme? Pitäisi jakaa konkreettisia asioita, eikä vain puhua niistä, kiteytti Helena Huovila.

 

Mitäpä siihen lisäämään. Taikasana maailman muuttamiseen on: yhdessä!

 

Lämmin kiitos kaikille kevään Setlementtipäiviin osallistuneille ja järjestäjille! Meitä oli menossa mukana 125, mikä on mainio määrä. Monille vierailu uudessa Jyvälässä oli ensimmäinen, ja rakennus keräsi runsaasti kehuja. Jyvälän vanha puukartano paloi vuonna 2011, ja uusi Jyvälä nousi samalle paikalle vuonna 2015. Vaikka talo on uusi, sen tunnelma on yhä sama: tuttu ja lämmin.

 

Lisää Setlementtipäivien annista voit lukea kesän korvilla ilmestyvästä Setlementti-lehdestä!