Uutisia Unkarista! Unkarin järjestöt ja kansalaisyhteiskunta taistelevat demokraattisen yhteiskunnan puolesta

5.5.2017

Kuva mielenosoituksesta 12.4.2017
Nettiadressissa ollut kuva "Aivoton Unkari"

Unkarin parlamentti hyväksyi huhtikuussa lakimuutoksen, joka tekee mahdottomaksi entisten Itä-Euroopan maiden demokratian ja valtiotieteiden osaamisen kehittämisen tueksi perustetun korkeatasoisen Keski-Euroopan yliopiston (Central European University, CEU) toiminnan. Lakimuutos vaikuttaa myös muiden oppilaitosten toimintaan, jotka saavat rahoitusta kansainvälisistä rahoituslähteistä.

Samaan aikaan kun akateemisen maailman huomio Unkarissa ja Euroopassa keskittyy CEU:n lakkauttamisuhkaan, tehdään myös muita demokraattisen yhteiskuntarakenteen turvaamisen kannalta huolestuttavia tiukennuksia kansalaisyhteiskuntatoimijoiden kentällä. Keskeinen tiukennus on se, että jatkossa järjestöt, joiden rahoituksesta tulee Unkarin ulkopuolelta yli 23 300 euroa, joutuisivat ilmoittamaan itsensä ulkomaalaisina agentteina. 

 

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on viimeisen seitsemän vuoden aikana vähitellen hajottanut demokratiaa ja sanavaputta. Sitä kuvataan myös vuosia kestäneeksi ristiretkeksi George Sorosta vastaan. Ulkomaan rahoitusta saavia järjestöjä ja oppilaitoksia nimitellään väärän ideologian ja propagandan agenteiksi ja kätyreiksi. Lakialoitteet ja toimet Unkarissa ovat huomattavan samanlaiset, kuin Venäjällä vuonna 2012 tehtyjen lakimuutosten kanssa. 

 

Orbán on suuttunut journalisteille ja aktivisteille, jotka ovat paljastaneet hallituksen kyseenalaisia korruptoituneita toimia mm. turvapaikanhakija- ja maahanmuuttopolitiikassa sekä suhteita Venäjän kanssa. 

 

Akateeminen maailma Euroopassa ja muuallakin on lähtenyt kaduille tukemaan esimerkiksi Keski-Euroopan yliopistoa. Myös kansalaisyhteiskunta on aktivoitunut ja järjestänyt mielenilmauksia. Yksi näistä aktiivisista kansalaisyhteiskunnan, demokratian ja sanavapauden sekä järjestötoimijoiden toimintaedellytysten puolustajista Unkarissa on IFS-jäsenjärjestömme ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület johtajansa Péter Giczey:n johdolla. 

 

12. huhtikuuta 2017 yli 100 unkarilaista kansalaisjärjestöä ja kymmeniä tuhansia ihmisiä osoittivat mieltään Budapestissä. Rauhallisessa tapahtumassa ihmiset muodostivat sydämenmuotoisen alueen, jonka keskellä lukee CIVIL. Tämä symbolisoi sitä, että kansalaisjärjestöjä tarvitaan Unkarissa. Olemme kaikki osa kansalaisyhteiskuntaa ja puolustamme yhteisöjä, ympäristöämme ja ajatuksenvapautta.

 

Katso video mielenosoituksesta: linkki
  


ÉLETFAn facebook-sivulla voit seurata tilanteen kehittymistä: linkki