Kuukauden setlementti: Apuomena

15.5.2017

Apuomena ry on Lohjalla sijaitseva v. 1998 perustettu yleishyödyllinen yhdistys. Tällä hetkellä  jäseninä on 67 jäsenyhdistystä, joista n. 30 on sosiaali- ja terveysjärjestöjä. Loput ovat eläkeläisjärjestöjä, asukasyhdistyksiä, liikuntajärjestöjä.

 

Apuomenassa on kolme hanketta, joista kaksi on Stean rahoituksella: Laurentius-vapaaehtoistoiminta, jossa tehdään ammatillisia kotikäyntejä, etsitään yksinäisiä ihmisiä ja toimitetaan heille vapaaehtoistoimijoita. Lisäksi vapaaehtoistoimijat soittavat pari kertaa viikossa yksinäisille ihmisille. Vapaaehtoiset vertaisohjaajat vetävät 11 seniorikahvilaa, jotka ovat hyvin suosittuja. Kansalaistoiminnan keskus antaa tukea yhdistyksille ja pyrkii lisäämään yhteistyötä yhdistysten ja kaupungin välillä ja yhdistysten ja yritysten välillä. Heille järjestetään koulutuksia, järjestötreffejä ja tapahtumia. Yksi on TE-palvelujen työllisyyspoliittinen hanke Taidoilla töihin, jonka toiminta-alue on Hangosta Karkkilaan ja tavoitteena on työllistää 50 palkkatukioikeutettua, 60 työkokeilua ja näistä kaikista yhteensä saada 40 avoimille työmarkkinoille.

 

Lisäksi Apuomenassa on kotona asumisen tukipalveluja, joissa on työllistetty pitkäaikaistyöttömiä avustajiksi. Tukipalvelut ovat tarkoitettu sotainvalideille ja -veteraaneille, kaupungin vammaispalveluasiakkaille sekä jäsenjärjestöjemme jäsenille. Lounasruokailua on viitenä päivänä viikossa. Lounas on kaikille avoin.

 

Apuomena järjestää myös ikäihmisille kerhoja mm, askartelu, istumajumppa. Lisäksi Apuomena antaa jäsenjärjestöille ilmaisia kokoustiloja ja toimistosta saa edullisia kopiointi ja- ja postituspalveluita. Viikonloppuisin tiloja voi vuokrata myös yksityistilaisuuksiin.

 

Apuomenassa on myös digineuvontaa, jossa nuoret työllistetyt auttavat digilaitteiden ja älypuhelimien kanssa. Myös tekninen kotipalvelu on Apuomenan uusin toiminto. Siinä digineuvoja tekee asiakkaalle kotikäyntejä. Yhteistyötä tehdään paikallisten oppilaitosten mm Luksian ja Laurean kanssa. Apuomenassa on esimerkiksi ollut Luksian lähihoitajaopiskelijoita mittaamassa asiakkailta verenpaineita ja tekemässä muisti- ja toimintakykytestejä. Ne olivat suosittuja ja asiakkaat olivat tyytyväisiä.

 

Kuvassa: Vapaaehtoisten päivä. Joulukuun alussa vietetään kansainvälistä vapaaehtoisten päivää. Lohjalaiset vapaaehtoistoimintaa organisoivat yhdistykset yhdistävät voimansa ja esittelevät vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia. Lohjan kaupunki palkitsee vapaaehtoisia jakamalla heille ruusuja ja paikalliset yritykset ovat osallistuneet kahvitarjoiluun. Kuvassa Lohjan kaupungin hyvinvointijohtaja Katri Kalske pitää kiitospuhetta vapaaehtoistoimijoille.