KOKEMUKSIA IKÄSYRJINNÄSTÄ?

7.6.2017

Ikäsyrjinnällä ei ole ikärajaa. Sitä voi joutua kokemaan kaikissa elämänvaiheissa lapsesta vanhuuteen.

Ikäsyrjintä on iän perusteella tapahtuvaa syrjintää, alistamista ja ennakkoluuloisuutta. Se kaventaa mahdollisuuksia, heikentää elämänlaatua ja toimintakykyä.

 

Ikäsyrjintä on yleinen, mutta usein piilossa oleva ilmiö. Se voi olla vähätteleviä ilmeitä, holhoavaa puhuttelua ja mitätöivää kohtelua. Se voi olla järjestelmällistä tai kertaluontoista. Pahimmillaan se voi johtaa kaltoinkohteluun, joka loukkaa ihmisen kehoa, yksityisyyttä ja oikeuksia.

 

Ikäsyrjintää ei useinkaan tunnisteta, mutta vielä harvemmin se tunnustetaan. Setlementti haluaa ikäystävällisen Suomen! Siksi haluamme tietää kaiken ikäsyrjinnästä.

 

Onko sinut sivuutettu työnhakijana, koska olet ”lapsentekoiässä”? Menikö asunto toiselle, koska nuori ikäsi ei herättänyt luottamusta vuokranantajassa? Tehtiinkö sinusta näkymätön, kun tulit eläkeikään? Menivätkö terveysongelmasi ikääntymisen piikkiin?

 

Kerro meille, ikäsyrjinnästä, jota sinä olet kohdannut tai todistanut. Kuvaile, mitä tapahtui, missä ja milloin. Miten toimit tilanteessa? Saitko jostakin tukea? Miten kokemus vaikutti sinuun?

 

 

Tämän kyselyn vastauksia käytetään osana ikäystävällistä Suomea edistävää kampanjaa syksyllä 2017, mutta niitä ei julkaista ilman ennakkomoderointia. Emme julkaise tekstejä, jotka ovat yksilöitävissä tiettyyn tahoon tai henkilöön. Sellaisista tapauksista voi kuitenkin kertoa meille.