Koulujen alku tarkoittaa monelle myös kiusaamisen jatkumista – näin puutut tilanteeseen

19.7.2018

Elokuu on monelle lapselle kauhun paikka. Koulujen alku ei tarkoita kaikille koululaisille vain iloisia jälleennäkemisiä. Kun jo koulumatkalla tönitään autotielle, ei into tulevaa lukuvuotta kohtaan juuri nouse. Myös aikuiset kiusaavat toisiaan, ja Suomi onkin kärkimaita työpaikkakiusaamisessa.

 

Mitä tehdä, kun oma lapsi kertoo tulleensa kiusatuksi? Miten puuttua, jos huomaa, että kaveria kiusataan? Mitä lapsi voi itse tehdä?

 

– Yhtä kaiken kattavaa ”rokotetta” ei kiusaamiseen ole, sanoo Setlementti Tampereen Kiusatut-tukipisteen vastaava kriisityöntekijä ja psykoterapeutti Mari McAlester.

 

Paljon on onneksi tehtävissä. Usein tarvitaan yhteistyötä usean eri toimijan kanssa, sitkeyttä ja rohkeutta puuttua ja toimia kiusaamista vastaan.

 

– Älä vähättele tai syyllistä kiusattua kotona, koulussa, harrastuksissa tai työpaikoilla. Kiusattu tarvitsee aitoa kuuntelijaa ja rohkeaa puolustajaa ja usein myös jälkihoitoa, McAlester sanoo.

 

Selvitä ja erottele, mikä on kiusaamista, mikä seksuaalista ahdistelua ja mikä on väkivaltaa. Ei ole myöskään pahitteeksi päivittää, minkälainen toiminta määritellään rikokseksi Suomessa.

 

– Moni saattaa yllättyä, kuinka kiusaamiseksi kutsuttu toiminta täyttää esimerkiksi lievän pahoinpitelyn tai kunnianloukkauksen määritelmän, McAlester toteaa.

 

Miten kiusaamiseen voi puuttua?

 

Katso vinkit myös videolla

 

Kiusaaja: asetu toisen asemaan, havahdu ja lopeta.

 

Kiusattu: puhu ja hae apua, kerää faktat ja dokumentoi. Läheinen tai sivustaseuraaja: hanki tietoa, kuuntele ja puutu.

 

Vanhempi: kehitä omaa kykyäsi asettua toisen asemaan ja opeta sitä jälkeläisillesikin.

 

Aikuiset: näyttäkää esimerkkiä tasa-arvoisesta kohtaamisesta ja huomioonottamisesta.

 

Varhaiskasvatus ja koulut: panostakaa systemaattisesti tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitoihin. Sekä työpaikoilla että oppilaitoksissa tarvitaan kiusaamis- ja väkivaltatilanteiden varalta selkeät toimintamallit.

 

Pitkään jatkunut kiusaaminen traumatisoi kokijan. Monen vakavan psyykkisen ja somaattisen oireilun taustalta löytyy kiusaamiskokemuksia. Pahimmillaan ne voivat ajaa ihmisen itsetuhoisiin ajatuksiin ja äärimmäisissä tilanteissa jopa itsetuhoisiin tekoihin.

 

– Kiusaaminen on yhteisöllinen ilmiö. Meillä jokaisella on siinä jokin rooli. Me kaikki voimme välittää ja puuttua epäkohtiin. Muutetaan kantelijan status rohkeaksi vaikuttajaksi!

 

Setlementti Tampere ry on aloittanut Nalkalan setlementtitalossa Kiusatut – maakunnallisen kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontapisteen. Kiusatut tarjoaa tukea ja matalan kynnyksen apua yli 15-vuotiaille pirkanmaalaisille ja heidän läheisilleen.

 

Tule mukaan!

 

Setlementeissä ympäri Suomen on paljon kiusaamista ehkäisevää toimintaa. Listasimme paikkoja, joissa lapset ja nuoret voivat keskustella kiusaamisesta koulun ulkopuolella tai mistä tuen mahdollisuutta voi tiedustella:

 

Tampere / Ahjolan Setlementti

 

Tampere / Kölvin Monikulttuurinen Nuorisotyö ry

 

Tampere / Setlementti Tampere

 

Turku / Auralan Nuoret ry

 

Lahti / Harjulan Setlementti

 

Joensuu / Joensuun Setlementti

 

Savonlinna / Setlementti Linnalan Nuoret ry

 

Pääkaupunkiseutu / Loisto setlementti ry

 

Kemi / Luotolan Nuoret ry

 

Pori / Otsola

 

Kuopio / Puijolan Setlementti

 

Rovaniemi / Rovalan Nuoret ry

 

Vaasa / Vaasan Setlementti ry

 

Oulu / Vuolle Setlementti

 

Lahjoita

setlementti.fi/lahjoita