Kalasataman Kotikorttelissa uudenlaista senioriasumista ja ihmisrakasta yritystoimintaa

7.3.2013

Ikääntyvien ihmisten aktiivista ja yhteisöllistä elämää tukevan Kotikorttelin avajaisia vietettiin aurinkoisessa säässä 6. maaliskuuta Kalasatamassa. Kotikorttelin takana on kolme Suomalaisen Työn Liiton Yhteiskunnallinen yritys -merkin saanutta yritystä, joiden tiiviillä yhteistyöllä keskelle Helsinkiä rakentuu yhteisöllinen asumis- ja palvelukokonaisuus yli 55-vuotiaille ihmisille.

 

- Kotikortteli on hieno esimerkki usean yhteiskunnallisen yrityksen yhteistyöstä. Yhteisöllisyydestä Kotikorttelin asukkaat saavat myös henkistä turvaa, kertoi asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru.

 

Asukasisännöitsijä on talon tuki ja turva

 

Presidentti Sauli Niinistö otti taannoin kantaa vanhusten hoidosta käytävään keskusteluun toteamalla, että ihmisten vanheneminen ei voi olla ongelma. Kaikkien toimijoiden on syytä kantaa vastuuta ympärillä olevien iäkkäiden ihmisarvoisesta vanhuudesta.

 

Yhteiskunnallisilla yrityksillä on kykyä kääntää ongelmat ratkaisuiksi. Yksi Kotikorttelin ratkaisuista on asukasisännöitsijä, joka auttaa ja neuvoo talon asukkaita asumiseen liittyvissä asioissa ja järjestää heille yhteistä toimintaa, olipa se sitten retkiä, lukupiirejä tai kieltenopiskelua.

 

- Yhteisöllisyys on huolenpitoa ja välittämistä. Sitä että joku käy koputtamassa ovelle, jos ihminen uhkaa jäädä yksin, toteaa Kotikorttelin asukasisännöitsijä Minna Kuntsi-Lehto.

 

Yritysten yhteistyön ansiosta asukkaille voidaan perusasumisen hinnalla tarjota asukasisännöinnin lisäksi vara-avaimen säilytyspalvelu ja mahdollisuus sairaanhoitajan neuvontatuokioon.

 

Tuttu elinpiiri elämän loppuun saakka

 

Kotikorttelissa asukkaat voivat viettää vireää ja iloista elämää tutussa elinpiirissä myös sen jälkeen kun voimat eivät riitä elämään omassa kodissa.  Palveluiden ja tuen tarve voi kasvaa yllättäen, joten Kotikorttelin asukkaiden on mahdollista ostaa monenlaisia palveluita asumisen ja terveytensä tueksi omasta talosta.

 

- Kotikorttelin asukkaille on tarjolla todellisia lähipalveluita. Oven takaa löytyvät palvelut mahdollistavat kaikille mielekkään ja turvallisen arjen omista voimavaroista riippumatta, selventää Kalasataman Validia-kodin palvelupäällikkö Terhi Helppolainen.

 

Yhteisöllisyys tuo  henkistä hyvää oloa

 

Hyvä elämä ei ole pelkkiä palveluita, vaan ihmisarvoiseen vanhuuteen kuuluu toisten ihmisten seura ja harrastukset. Yhdessä oleminen ja tekeminen tuo iloa ja kehittää toimintakykyä. 

 

- Kalliolan setlementti on tehnyt jo lähes vuosisadan ajan aktiivista kansalaistoimintaa. Kesäkuussa perustamme Kotikortteliin uuden kansalaistoiminnan keskuksen vahvistamaan alueella asuvien yhteisöllisyyttä, kertoi Kalliolan setlementin toiminnanjohtajja Timo Lemmetyinen.

 

Kansalaistoiminnan keskuksen toimintaa alueen asukkaat pääsevät alusta asti suunnittelemaan itselleen mieluisaksi.

 

Kotikorttelin kahdessa talossa on 150 esteetöntä asuntoa: Vuokra- ja senioriasumisoikeusasuntoja yli 55-vuotiaille, kaksi muistisairaiden ikäihmisten ryhmäkotia ja 22 turvallisen asumisen asuntoa. Kotikorttelissa toimivat yhteiskunnalliset yritykset S-asunnot Oy, Senioriasumisoikeus Oy, Invalidiliiton Asumispalvelut Oy:n Validia-palvelut sekä Kalliolan setlementti.

 

Lisätietoja:

Viestintäpäällikkö Jaana Kymäläinen

050 577 2262, jaana.kymalainen@setlementti.fi