Syksyn Setlementtipäivät: Dialogia vai diipadaapaa? - Setlementit aidon vuoropuhelun rakentajina

Aika: 23.-24.11.2017
Paikka: Kalliolan Setlementtitalo, Sturenkatu 11, Helsinki

Tervetuloa syksyn Setlementtipäiville!

 

Setlementtipäivät Facebookissa

#setlementtipäivät

 

Keskiviikkona 22.11. on setlementtien toiminnanjohtajien ja rehtoreiden päivä.

 

 

Päivien hinnat

torstai 75 euroa, perjantai 55 euroa, molemmat päivät 130 euroa

 

 

Ohjelma

 

Torstai 23.11.

 

8.30–9.30 Ilmoittautuminen liittokokoukseen, valtakirjojen vastaanotto

 

9.30–11.00 Liittokokous

 

10.30–11.30 Ilmoittautuminen Setlementtipäiville

 

11.30–12.30 Lounas ja kahvi

 

12.30–12.40 Tervetuloa Setlementtipäiville! Toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen ja Kalliolan setlementin toiminnanjohtaja Heidi Nygren

 

12.40–13.40 Tyytymättömyyden siemenet. Johtaja Matti Apunen (EVA), Tarvitaanko demokratiassa rakentavan keskustelun pelisääntöjä? Asiantuntija Janne Kareinen (Sitra)

 

14.00–15.30 Työpajat*

 

15.30–15.45 Tauko

 

15.45–17.15 Pecha Kucha: Dialogihelmiä** ja Kiehumispiste-elokuva (vaihtoehtoiset ohjelmat)

 

17.30–19.00 Buffet-päivällinen ja kevyttä ohjelmaa

 

 

Perjantai 24.11.

 

Samaan aikaan perjantaina: LATUJA-hankkeen loppuseminaari pe 24.11.2017 klo 9-12 Kalliolan kansalaisopiston tiloissa, Luokkahuone 1.

 

Seminaarissa esitellään OPH:n laatu-ja kehittämisavustuksella 2016–2017 toteutetun neljän setlementtikansalaisopiston kehittämishankkeen toteutus ja tulokset. Hankkeessa on keskitytty pääasiassa järjestötaustaisen kansalaisopiston laatukriteerien määrittämiseen.  Etelä-Helsingin kansalaisopisto (Toimelan Setlementti ry), Kalliolan kansalaisopiston (Kalliolan Setlementti ry), Rovaniemen kansalaisopiston (Rovalan Setlementti ry) ja Vuolteen opiston (Vuolle Setlementti ry) toimijat kutsuvat kaikkien setlementtiopistojen henkilöstöä tutustumaan hankkeen tuloksiin ja hakemaan materiaalia oman opiston laatutyötä helpottamaan. Tilaisuudessa esitellään Caf-itsearvioinnin menetelmästä järjestötoimijan tarpeisiin muokattu arviointikriteeristö sekä esimerkkejä tehdyistä itsearvioinneista (laatukortit) ja prosessikuvauksista sekä opistojen keskinäiseen vertailuun valitut tunnusluvut.

 

8.30–9.15 Ilmoittautuminen ja aamukahvi

 

9.15–9.25 Päivän avaus

 

9.25–10.00 Musliminuorten näkökulma osallisuuden ja dialogin edistämiseen. Tutkijat Adam Adam (Helsingin yliopisto) ja Marja Tiilikainen (Siirtolaisinstituutti ja Helsingin yliopisto)

 

10.00–11.45 Polarisaatiosta vuoropuheluun. Mukana mm. Helsingin kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed (Vasemmistoliitto) sekä yhdenvertaisuusasiantuntija Ei vihapuheelle -verkoston koordinaattori Laura Heinonen (Allianssi)

 

11.45–12.45 Lounas ja kahvit

 

12.45–13 Rohkeus vaatia yhdenvertaisuutta -tunnustuksen myöntäminen ja valotaiteesta otettujen kuvien esittely

 

13–13.45 Tauko

 

14–15 Dialogi demokratiassa. Filosofi ja DialogiAkatemian johtaja Kai Alhanen

 

15 Kakkukahvit

 

 

*Työpajojen kuvaukset

 

Ideoita kehollisten ja pelillisten menetelmien käyttöön maahanmuuttajien kotoutumisen tukemisessa ja kohtauttamisessa

Metropolia Ammattikorkeakoulu  / KEPELI-hanke (Mai Salmenkangas) 

Kepeli-hanke kehittää kehollisia ja pelillisiä harjoitteita, joita voi käyttää maahanmuuttajaryhmissä kotoutumisen tukena tai erilaisten ryhmien kohtauttamisen välineenä. Kepelin tavaramerkkeinä ovat hauskuus ja kehollisuus: kaikessa on reilu ripaus pelillisyyttä ja vakavaa leikillisyyttä. Tule tutustumaan Kepeli-harjoitteisiin ja keskustelemaan, miten niitä voisi käyttää erilaisten ryhmien kanssa.

Lue lisää.

 

Nuoruus ja kunnia: Kunniaan liittyvää väkivaltatyötä setlementissä

Sopu-hanke (Johanna Aapakallio ja Henna Kolehmainen) 

Työpajassa käydään läpi kunniaan liittyviin konflikteihin ja kunniaan liittyvään väkivaltaan vaikuttavat taustat ja syyt case-työskentelyn avulla. Kunniakäsitykset ovat vaikuttaneet melkein jokaisen elämään kautta aikain jollakin tavalla. Miten sitten kunniakäsitykset vaikuttavat nykyainakana nuorten ja heidän vanhempiensa elämään? Miten voimme setlementtityössä olla yhdessä auttamassa ja tukemassa nuoria ja perheitä? Työpajassa käsitellään ensin ilmiön taustat ja sitten osallistujat pääsevät case-työskentelyn kautta paneutumaan syvemmin aiheeseen. Lopuksi yhteistä keskustelua. 

 

Setlementtityön kokonaisarviointi

Saila Tykkyläinen (Vaikuttava Yritys) Jelena Santalainen ja Silja Havu (Setlementtiliitto) 

Setlementtityö, tuo valtakunnan vaietuin salaisuus – vaan ei enää kauaa! Nyt tehdään hyvä näkyväksi ja sinä voit olla vaikuttamassa siihen, mistä liikkeemme tulevaisuudessa tunnetaan. Tässä työpajassa pääset hiomaan arviointikysymyksiä, joista työmme vaikuttavuuden arviointi tulevina vuosina koostuu. Pohjatyön pajaan on tehnyt setlementtiliikkeen kokonaisarvioinnin verkosto.  

 

Tilataideteos toiminnallisena työpajana

Työpajassa tehdään ryhmätyöskentelynä valomaalausta hyödyntäen ihmisten liikettä ja erivärisiä valoja ja taskulamppuja, sekä kameran pitkää valotusaikaa. Yhteisen luovan prosessin ja hauskan ryhmäakrobatian tuotoksena syntyy tekijöidensä näköistä puhuttelevaa taidetta. Työpajaan mahtuu 10–20 henkeä. Tervetuloa mukaan.

 

Setlementtipäivien päiväkotitreffit

Synnöve Sternberg (Louhelan setlementti) ja Regina Järg-Tärno (Setlementtiliitto)

Päiväkotitreffeillä tutustutaan paikallissetlementtien varhaiskasvatukseen eli päiväkotitoimintaan.

   Alustuksena Järvenpään Louhelan setlementin toiminnanjohtaja Synnöve Sternberg kertoo syvien vahvuuksien pedagogiikasta sekä päiväkodin työssä ja pedagogiikassa, että laajemmin paikallisen setlementin työskentelyn työkaluna ja voimavarana Louhelan setlementin esimerkillä. Lisäksi miten päiväkotitoiminnan ympärille voi rakentaa monipuolisen paikallisen setlementtipalvelutarjonnan.

    Workshop on erityisesti tarkoitettu setlementtipäiväkotien henkilökunnalle verkostoitumista ja ideoiden ja arkisten kuulumisten vaihtoa varten. Mutta sisältö on mielenkiintoinen ja avoin myös kaikille muille setlementtien päiväkotitoiminnasta tai esim. syvien vahvuuksien pedagogiikasta tai perhepainotteisten palvelumallien rakentamisesta kiinnostuneille.

   Setlementtiliikkeen piirissä on päiväkotitoimintaa viidellä paikkakunnalla yhteensä 7 päiväkodissa (Auralan setlementillä Turussa yksi päiväkoti, Ahjolan setlementillä Tampereella kaksi päiväkotia, Harjulan setlementillä Lahdessa 2 päiväkotia, Savonlinnan setlementillä yksi ja Louhelan setlementillä Järvenpäässä yksi.)

   Tervetuloa mukaan tutustumaan, innostumaan ja verkostoitumaan!

 

Rakentavan keskustelun työpaja

Sopiva – Sovittelujournalistien yhdistys (Noora Kettunen ja Heidi Rautionmaa)

Puhutko kuuroille korville vai etkö saa sanaa suustasi? Saavatko kysymyksesi työkaverin suun suppuun?Sovittelujournalistien keskustelutyöpaja on juuri sinulle! Työpajassa opit kuuntelemaan, esittämään rakentavia kysymyksiä ja ratkaisemaan konfliktitilanteita.Harjoittelemme rakentavaa keskustelua pareittain ja pienissä ryhmissä esimerkiksi roolipelin avulla.

Lue lisää.

 

Suomen väkivaltatyö

Aggredi Kuopio/Arja Airaksinen & Pasi Raatikainen

Väkivaltatyön arvot ja perusteet. Kohtaamisen tärkeys. Aggredi toiminnan esittely ja asiakastilanteen demonstraatio.

 

Radinet hanke/Oussama Yousfi

Väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisy osana Suomen väkivaltatyötä. ”Väkivaltainenekstremismi Suomessa”, lyhyt tilannekatsaus ja Radinet hankkeen esittely. Asiakastapausten käsittelyä.

 

**Pecha Kucha: Dialogihelmiä

Dialogihelmiä-iltapäivässä kuulemme esityksiä Pecha Kucha -menetelmällä. Esiintyjiksi on kutsuttu toimijoita, jotka toteuttavat dialogisuutta esimerkillisesti erilaisissa toimintaympäristöissä. Yhdenvertaisuus, osallisuus, kohtaaminen, digitaalisuus, tarinallisuus ja yhteisöllisyys rokkaavat. Huom. Ei sisällä diipadaapaa.

Pecha Kucha on esitysformaatti, jonka avulla voidaan esitellä luovaa työtä helposti ja epämuodollisesti. Sen suunnittelivat alun perin vuonna 2003 tokiolaisen arkkitehtitoimiston työntekijät, jotta nuoret muotoilijat voisivat tavata, verkostoitua ja esitellä töitään julkisesti.

 

Esimerkillisesti toteutuneet toiminnot esittäytyvät: