Strategia

Setlementtiliiton strategia 2018  hyväksyttiin liittokokouksessa marraskuussa 2015.

 

Kalliolle rakennettu – Satavuotiaan setlementtiliikkeen strategia 2018 on ohjelmamme kohti myötätunnon, yhteisöllisyyden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden yhteiskuntaa.

 

”Valtakunnan tarkimmin varjeltu salaisuus”

 

”Setlementtitoiminta tuntuu olevan valtakunnan tarkimmin vartioitu salaisuus, sillä toimintaa tuskin tunnetaan sen ulkopuolella. Tuntuu siltä, että tämänhetkinen slogan voisi olla ’Setlementtityö – ei tehdä siitä numeroa!’ ”

 

Pekka Haavisto, Suomen Setlementtiliiton liittohallituksen puheenjohtaja,

Setlementti-lehti 2/2015

 

 

Teot puhuvat

 

Yksi setlementtiliikkeen perustehtävistä on antaa ääni ihmisille, myös heille, joita ei muuten kuulla. Teoillamme puhumme myös kaikkein heikoimpien puolesta.

 

Setlementtiaate syntyi teollistumisen murroksessa 1800-luvun lopussa kansalaisten tukiessa toisiaan elinolojensa parantamisessa. Globaalissa 2000-luvun muutosvyöryssä, eriarvoisuuden lisääntyessä ja hyvinvointipalvelujen vähetessä, on tälle yhteistyölle yhä suuri sosiaalinen tilaus ja tarve.

 

Nyt on korkea aika tehdä numeroa siitä arvokkaasta työstä, jota setlementeissä tehdään – ja näin kutsua toimintaamme mukaan lisää ihmisiä kaikista ikäryhmistä ja kulttuuritaustoista!

 

Ihmisten kohdatessa tapahtuu suuria asioita ja liikkuu suuria tunteita. Inhimillinen ja sosiaalinen pääoma eivät kulu käytössä, vaan päinvastoin jaettaessa kasvavat ja kukoistavat.

 

 

Arvot kestävät

 

Suomalainen setlementtiliike perustuu kymmenien paikallisten setlementtien monipuoliseen, uraauurtavaan ja tekijänsä palkitsevaan työhön, jota Setlementtiliitto kansalais- ja kattojärjestönä sekä yhteiskunnallisena konsernina aktiivisesti tukee.      

 

Olemme osa pohjoismaista, eurooppalaista ja globaalia setlementtiliikettä. Yhteistyössä muiden setlementtityötä tekevien kanssa toimimme kansainvälisissä verkostoissa kaikkialla maailmassa.

 

Setlementtistrategiassa 2018 olemme vahvasti ajan hermolla ja avoimia kaikelle uudelle, mutta samalla tietoisia juuristamme ja rohkeasti sitoutuneita perusarvoihimme – paikallisuuteen, yhteisöllisyyteen, yhdenvertaisuuteen sekä sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen.

 

 

Setlementtiteesit 2018

 

Setlementtiliikkeen 100-vuotinen elämänkokemus antaa rohkeuden katsoa tulevaisuuteen luottavaisena. Seuraavien teesien puolesta kutsumme kaikki kansalaiset mukaan toimintaan:

 

  1. Rohkeus kokea elämä kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan
  2. Rohkeus kohdata ja luottaa ihmiseen
  3. Rohkeus ylittää erilaiset raja-aidat
  4. Rohkeus antaa ääni heille, joita kukaan ei kuule
  5. Rohkeus löytää ne, joita kukaan ei näe
  6. Rohkeus puolustaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta
  7. Rohkeus vaatia yhdenvertaisuutta
  8. Rohkeus oppia uutta koko ikänsä
  9. Rohkeus vaatia muutosta 


Tutustu tarkemmin strategiaan: