Uusi paikallisuus -hanke päättyy: katsaus viime vuosiin

22.12.2015

Palosaari-karnevaalien asukaskirppiksiä
Kemijärvellä World Cafessa ideoitiin vesistön monipuolisempaa käyttöä
Asukasaktiivien tapaaminen Hervannassa

Setlementtiliitossa vuonna 2011 alkanut Uusi paikallisuus -hanke päättyy 31.12.2015.

 

Viiden vuoden ajan Uusi paikallisuus -hankkeessa kehitettiin, kokeiltiin ja toteutettiin yhdessä asukkaiden, paikallisten toimijoiden, järjestöjen ja kuntien kanssa välineitä osallistua ja vaikuttaa omaan lähiympäristöön. Toimimme kolmella paikkakunnalla, Tampereen Hervannassa, Vaasan Palosaarella ja Kemijärvellä.

 

Kiitämme kaikkia vuosien varrella hankkeen toiminnassa mukana olleita. Ilman Teitä tätä hankettakaan ei olisi ollut. Teidän ansiostanne paikkakunnille syntyi kansalaistoimintaa: uusia vaikuttamisen tapoja, asukasaktiivisuutta ja järjestöjen yhteistyömuotoja.

 

Toimintaa ja tuloksia

Viimeisten kolmen vuoden aikana hankkeen toimintaan osallistui 11 506 henkilöä. Yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa järjestimme muun muassa yhteensä 33 Kansalaisraatia, Kehittämiskävelyä ja World Cafe -tapahtumaa. Näissä tapahtumissa lähes tuhat henkilöä pääsi vaikuttamaan omaan lähiympäristöönsä. Vuonna 2015 keskityimme erityisesti kouluttamaan näistä menetelmistä ja tukemaan asukkaiden asukasryhmiä, jotta toiminta voisi jatkua vaikka hanke päättyy. Vuoden 2015 aikana järjestimme 21 koulutusta, joista 10 oli suunnattu asukastoiminnasta kiinnostuneille asukkaille. Vuonna 2015 yhteensä koulutusta saivat 134 asukasta sekä järjestöjen ja kuntien työntekijää.

 

Vuosien aikana teimme tiivistä yhteistyötä yliopistojen kanssa ja julkaisimme 10 tutkimusta hankkeen toiminnasta. Lisäksi julkaisimme oppaat World Cafe- ja Kansalaisraati-menetelmistä sekä kokosimme kokemuksiamme tarinoiksi hankkeen omaan Tarinakirjaan.

 

Voimme olla tyytyväisiä hankkeen tuloksiin. Vuosien uurastuksemme osoitti, että paikallisella kansalaistoiminnan tuella on monia vaikutuksia asukkaiden hyvinvointiin. Asukaslähtöinen työtapa lisää kiinnostusta vaikuttaa ja osallistua oman lähiympäristön kehittämiseen. Mielekkääksi koetut osallistumisen tavat innostavat ottamaan osaa toisenkin kerran.  Yhteistyö ja asukasaktiivisuus rikastuttavat paikallista kulttuuria ja tuovat uusia toiminnan mahdollisuuksia. Uudet harrastukset tuovat iloa arkeen ja uusia sosiaalisia verkostoja. Kuntien päätöksenteko prosesseista asukkaat kaipaavat tietoa hyvissä ajoin, enemmän toiminnan mahdollisuuksia ja vähemmän byrokratiaa. Testaamamme ja soveltamamme vaikuttamisen- ja osallistumisen muodot koettiin mielekkäiksi tavoiksi vaikuttaa. Lisää hankkeen havainnoista ja tuloksista voit lukea ulkoisesta loppuarvioinnistamme.

 

Tutustu kotisivuillamme

 

Kotisivuillemme olemme koonneet esittelyjä ja materiaalia hankkeessa käytetyistä menetelmistä ja hyvistä käytännöistä. Sivuilta löydät myös kaikki yliopistoyhteistyönä toteutetut tutkimukset ja hankkeen julkaisut. Julkaisuja voit tilata omaksi maksutta.

 

Toivotamme inspiroivaa vuotta 2016! Vaikka hanke päättyy, työ jatkuu Setlementtiliitossa, valtakunnallisesti setlementtiliikkeessä ja osana yhteistyökumppaneidemme toimintaa.

 

Terveisin

Uusi paikallisuus -hankkeen työntekijät

 

 

Hankkeeseen liittyvät tiedustelut 1.1.2016 alkaen:

Pihla Ruuskanen, Setlementtiliitto

sp. pihla.ruuskanen(at)setlementti.fi

puh 040 552 7716.