Kolumni: Rohkeus kasvaa yhdessä

14.1.2016

Kuva Hervannan kehittämiskävelyltä. Projektipäällikkö Salome Tuomaala edessä oikealla.

Hervannan Uusi paikallisuus -hankkeen projektipäällikön jäähyväiskolumni Hervannan Sanomissa kiittää aktiivisia hervantalaisia asukkaita ja kannustaa rohkeuteen tehdä yhdessä.

Ihailen ihmisiä, jotka uskaltavat ryhtyä uusiin puuhiin, joiden lopputulosta ei voi ennalta aavistaa. Uusi Paikallisuus -projektin aikana näin tuollaista uskallusta Hervannassa. Kun kokeilimme erilaisia tapoja keskustella, löytyi kansalaisraatiin ja ideaolohuoneisiin aina porukkaa, vaikka kumpaakaan ei ollut Hervannassa aiemmin kokeiltu. Noissa keskusteluissa hervantalaiset toivoivat parannuksia Tampereen kaupungilta, ja ideoivat omaehtoista toimintaa.

Toimiin Hervannan kehittämiseksi yhdessä tartuttiin rohkeasti. Nyt elokuvaryhmä Viva Cinola järjestää pienellä joukollaan ilmaisen elokuvanäytöksen melkein joka kuukausi, ja toivottaa uudetkin hervantalaiset mukaan toimintaansa. Kaupunkiviljelijöiden joukko Setlementtiasuntojen kulmilla kasvaa vuosi vuodelta. Lyhemmän aikaa toimineissa ryhmissä kokoonnuttiin projektin aikana kokkaamaan, oppimaan suomea ja opiskelutaitoja, vaihtamaan pyöränkorjaustaitoja, sienitietoutta ja paljon muuta.

Ennestään tuntemattomien kohtaaminen ei ole mitätöntä puuhastelua. Se on perustavanlaatuisen tärkeää. Yhteyden luominen toisiin keskustellen ja toimien luo luottamusta. Keskustelu, yhdessä toimiminen ja luottamus ovat elävän kansalaisyhteiskunnan kasvualustoja. Niiden vaaliminen on tärkeää aikoina, jolloin eri tuloluokista ja eri taustoista tulevat ihmiset tutkimusten mukaan luottavat toisiinsa yhä vähemmän.

Uusi Paikallisuus –hanke päättyi 31.12.2015. Toivon, että hanke edisti omalta pieneltä osaltaan Hervannassa muutenkin luontevaa asennetta: toisista ihmisistä ollaan vilpittömästi kiinnostuneita ja äsken tuntematon hervantalainen saattaa seuraavassa hetkessä olla hyvänpäivän-naapuri, harrastuskaveri tai ystävä. Saakoon yhteinen toiminta ja luottamus kasvaa edelleen.

Teissä hervantalaisissa olen nähnyt rohkeutta kohdata uusia ihmisiä ja tarttua toimeen. Tuota rohkeutta olen oppinut teiltä. Onneksi sitä ei tarvitse löytää vain itsestään – sen voi löytää myös nostamalla katseen toiseen ihmiseen. Ja sitä voi kasvattaa tekemällä asioita yhdessä.

Hankkeemme yhteisötaideprojektissa kerättiin kesällä 2015 teiltä sanoja Hervannan kansallislauluun. Laulu löytyy nyt YouTubesta popartisti Risto Ylihärsilän säveltämänä ja Tuulantei-kuoron ja TTYY:n kuoron laulamana.

Tekemänne laulun viimeisen säkeistön sanat sopivat hyvin jäähyväissanoikseni teille hervantalaisille:

Mut minne mielit uudestaan?

Pakko myöntää: Hervantaan.

Paikan armaan syömmein sai

nyt siellä lukee suurella:

I LOVE HERVANTA

Teksti: Salome Tuomaala, Hervannan Uusi paikallisuus -hankkeen projektipäällikkö.

Uusi paikallisuus -hanke toimi vuosina 2011-2015 kolmella paikkakunnalla, joissa projektipäälliköt kehittivät yhdessä asukkaiden, kuntien ja järjestöjen kanssa asukakkaiden mahdollisuuksia toimia ja vaikuttaa omaan lähiympäristöön.

Kolumni julkaistu Hervannan Sanomissa lauantaina 9.tammikuuta 2016. Kiitos Hervannan Sanomille vuosien yhteistyöstä Setlementtiliiton Uusi paikallisuus -hankkeen kanssa.