Setlementti-ilmeen historia

Suomen Setlementtiliiton ilme on vuosikymmenten kuluessa muuttunut maltillisesti. Vuonna 2009 uudistettu viestinnällinen ilme ja slogan kuvaavat erityisesti tämän päivän setlementtityötä, mutta myös sen arvokasta historiaa. 
 
1918 perustettu Setlementtiliitto, tuolloin nimeltään Teollisuusseutujen Evankelioimisseura, käytti oman toimintansa tunnuksena ristinmerkkiä. Vuonna 1929 perustetun setlementtitoiminnan kuukausijulkaisun Yhdysside-lehden tunnukseksi luotiin ristinmerkin lisäksi kättelevät kädet. 

 

1941 liiton nimi vaihtui Kristillis-yhteiskunnalliseksi Työkeskusliitoksi ja omaksui 1940-luvun kuluessa tunnuksekseen risti-ratas-merkin, joka oli alun perin toimintaan liittyvä kerhomerkki. 1983 liitto otti käyttöönsä nykyisen Suomen Setlementtiliitto -nimen ja säilytti samalla risti-ratas-merkin virallisena tunnuksenaan. 

 

2009 käyttöön otettu Setlementti-sana- ja kuvamerkki ovat koko setlementtiliikkeen Suomen toiminnan yhdistävä tunnus ja myös Suomen Setlementtiliiton virallinen tunnus. Setlementtiliiton perinteinen risti-ratas-merkki säilyy liiton traditionaalisissa yhteyksissä, kuten liiton myöntämissä arvomerkeissä sekä setlementtilipussa. 

 

Setlementti-kuvamerkissä kädet kuvaavat läheistä yhdessäoloa, jakamista, halua auttaa ja tukea sekä aktiivisuutta ja luovuutta. Kaksi kättä yhdessä ovat merkki kommunikoinnista ja halusta selvittää asiat yhdessä. Kahden käden symboliikkaan liittyy myös viisaus, usko ja rukoileminen. ”Käsi kätehen” on setlementtiliikkeen ideologian perusajatus, jota uusi kuvamerkki ilmentää.


Kehän muoto kuvaa elämänkaarta ja läsnäoloa sen kaikissa vaiheissa. Oranssin ja vihreän yhdistelmä kuvaa kasvua, turvaa ja elinvoimaa. Vihreä on uuden symboli, turvaa ja sallivuutta ilmaiseva väri. Oranssi luo puolestaan menestyksen, ilon, tehokkuuden ja elinvoiman väriä ilmeeseen. 
 

Setlementti-sanamerkissä on käytetty Rumba-kirjasinfonttia. Fontti on pyöreä ja ajaton. Se on myös pehmeä ja viestii setlementtiliikkeen läheisyydestä ja lämmöstä. Tämä fontti on valittu kestämään aikaa ja kunnioittamaan pitkää toimintamme historiaa. 
 

Yhdysside-lehden tunnus
Yhdysside-lehden tunnus vuodelta 1929
Setlementtiliiton aikaisempi logo
Setlementtiliiton aikaisempi tunnus, joka otettiin käyttöön 1983
Uusi setlementti-logo, oranssi-vihreä
Vuonna 2009 käyttöön otettu Setlementti-tunnus yhdistää koko setlementtiliikkeen toiminnan