Setlementtiliiton uutiskirje / syyskuu 2012

Osallisuuden työkaluja -työpajoissa oli hyvä tunnelma.
Itäviittarockissa Pelle Miljoona ja Moottoritie on kuuma.
Hyvää työtä tekevä Sortso Osuuskunta palkittiin Kantava Voima -palkintoveistoksella.

Menneet tapahtumat

 

22.8. Osallisuuden työkaluja -työpaja

Osallistamistyön monet ulottuvuudet tulivat esille Setlementtiliiton Uusi paikallisuus –hankkeen ja Lapsi- ja nuorisotyötoimialan järjestämässä Osallisuuden työkaluja –työpajapäivässä.

Tapahtuman työpajoissa setlementtiväen lisäksi kunta- ja järjestötyöntekijät kohtasivat alan asiantuntijat. Päivän päätteeksi Kalliolasta poistui innostunutta väkeä mukanaan uusia ideoita arjen osallisuustyöhön. Lue lisää tapahtumasta Setlementtilehdestä 3/2012. Lisätietoa: Helka Körkkö, helka.korkko@setlementti.fi.


23. - 24.8. Nuorisotyön neuvottelupäivät

Lapsi- ja nuorisotyön verkoston tärkein vuosittainen tapahtuma järjestettiin Kalliolassa Helsingissä, ja päivät kokosivat yhteen noin 70 nuorisotyöntekijää.

Päivien teemana oli Yhteistyön merkitys, jota tarkasteltiin tutkimuksen, järjestöjen välisen ja yritysyhteistyön näkökulmista. Lisätietoa: Otto Pasma, otto.pasma@setlementti.fi.

14.9. Itäviittarock


Saunalahden Ässäkodit juhlisti vuoden kestänyttä toimintaansa vauhdikkaalla rock-tapahtumalla koko alueen asukkaiden kesken perjantaina 14. syyskuuta.

Saunalahden viihtyisässä vuokra-asuntotalossa asuu eri-ikäisiä ja eri elämäntilanteessa olevia henkilöitä. Osa asukkaista on nuoria, jotka vasta opettelevat yksin asumista ja jotka eivät saa asuntoa vapailta markkinoilta. Vanhempia asukkaita taas vahva yhteisöllisyys aktivoi. Yhdessä tekeminen pitää poissa yksinäisyyden tunteen. Lue tiedote Setlementtiliiton verkkosivuilta. Lisätietoa: Stefan Piesnack, stefan.piesnack@s-asunnot.fi
 
15.9. Valtaa Vanhuus –kampanjan päätapahtuma Senaatintorilla

Tapahtuman järjesti kahdeksan suurta vanhusalan järjestöä, joiden mielestä vanheneminen ei ole sairaus eikä ongelma, vaan luonnollinen osa elämää. Siksi kampanja haluaa vanhuutta koskevat asenteet remonttiin.

Ohjelmassa oli tiukkaa asiaa ja ennakkoluulotonta tietoa hyvästä vanhenemisesta. Päivän ykkösesiintyjänä oli Jukka Poika, joka ylitti sukupolvien välisiä raja-aitoja esittämällä omia versioitaan Veikko Lavin musiikista. Päättäjien peukaloruuvissa olivat myös muun muassa peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) ja sisäministeri Päivi Räsänen (kd).  Tapahtuman suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Lisätietoa: www.valtaavanhuus.fi.

24.9. Hyvän työn palkinto

Suomalaisen Työn Liitto on jo sata vuotta edistänyt suomalaisen työn arvostusta sekä innovointia ja yrittäjyyttä. Liiton 100-vuotisjuhlaa vietettiin Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa 24. syyskuuta 2012.

Juhlassa palkittiin Hyvän työn palkinnoilla eri alojen menestyjiä. Yhteiskunnallisten yritysten koalitio, ml. Setlementtiliitto, myönsi Tomi Tallqvistin suunnitteleman Kantava Voima -palkintoveistoksen Sortso Osuuskunnalle. Lisätietoa: www.suomalainentyo.fi.

Tulevat tapahtumat


27. – 28.9. Hyvä ikä –messut Tampereella

Alan ammattilaiset kokoontuvat taas perinteisillä ikääntymisen ja vanhustyön Hyvä Ikä 12 –messuilla. Mukana ovat myös Setlementtiliitto, S-Asunnot, Senioriasumisoikeus ja Ahjolan Setlementti. Lisätietoa: http://www.expomark.fi/fi/messut/hyvaika2012/

11.10. Tyttötyön seminaari Oulussa

15.10 Kirkon tyttötyön kehittämispäivä Setlementtiliitossa

18. - 19.10 Voimaneidot-koulutus Kalliolassa

Tyttötyön alueelliset tapaamiset:
27.9. Turku, 12.10. Oulu, 16.10. Helsinki, 19.10. Kuopio ja 26.10. Tampere.

15. - 17.11 Setlementtiliiton liittokokoustapahtuma, Järvenpää, Louhelan setlementti

15.11. klo 10 – 16 Yhteisöt ja verkostot –seminaari, jossa mm. Irene Roivainen puhuu yhteisösosiaalityöstä ja Sakari Möttönen verkostotyöstä.
Illalla Louhelan setlementin tupaantuliaiset.

16.11. Toimialakohtaisten verkostojen kokoontuminen. Kaikille osallistujille järjestetään yhteinen arviointikoulutus.

17.11. Setlementtiliiton sääntömääräinen syyskokous

Lisätietoja tapahtumasta lokakuun alkupäivinä.
 

Keväällä 2013 käynnistyy Vanhuus rokkaa 2013 –hyväntekeväisyyskonserttikiertue, jolla tuetaan seniorityötä. Lisätietoa: www.vanhuusrokkaa.fi.

Hankkeet ja projektit

 

Näky 2 -hanke on koonnut sosiaalista arviointia tekevät yhteistyökumppanit, niiden toiminnot, teemoitellut arvioinnit sekä sosiaaliset tilinpäätökset yhteen paikkaan. Lisätietoa: Ilari Siltanen, ilari.siltanen@jyvala.fi, puh. 0400 153 998.  Linkki verkkosivuille.

Oskelakodin toiminnasta mallinnus

Mallinnustyö Oskelakodin toiminnasta on valmistunut. ”Kuntouttavaa päihdehuollon asumispalvelua Oskelakodissa” –toiminnan kuvaus kuvaa perustiedot päihteettömän asumispalveluyksikön toimintamallista.

 

Oskelakoti on Suomen Setlementtiliiton omistama miehille tarkoitettu 12-paikkainen päihdehuollon kuntouttava asumispalveluyksikkö Koillis-Helsingissä. Oskelakoti on toiminut jo vuodesta 1974. Toimintaperiaatteiden keskeisin osa on yhteisöllisyys ja yhteisön jäsenet ovat sitoutuneet päihteettömyyteen.
 
Toimintamallin kuvausta voi tilata postitse ilmoittamalla yhteystiedot Anu Haapaselle, anu.haapanen@setlementti.fi.

Uusia välineitä viestintään - Extranet


Setlementtitoimijoiden sisäinen viestintätyökalu Extranet avataan maanantaina 1. lokakuuta. Toiminnanjohtajat ja rehtorit saavat ohjeet ja käyttäjätunnukset, jotka he välittävät omalle henkilöstölleen.

Mikä Extranet? Extranet on setlementtitoimijoiden yhteinen oma kotisivu, josta löytyy toimialoittain setlementtitoimijoille suunnattua tietoa muun muassa ajankohtaisia uutisia, raportteja ja hyviä käytänteitä, linkkivinkkejä, yhteystietoja sekä keskustelupalsta.

Miksi? Extranet on perustettu setlementtitoimijoita varten. Sivusto tarjoaa mahdollisuuksia Setlementtiliiton ja setlementtien väliseen tiedonjakoon ja setlementtien väliseen yhteydenpitoon. Palvelun etu on, että nyt kaikki tarpeellinen tieto ja materiaali löytyvät yhdestä paikasta.

Miten Extranet toimii? Extranet on suojattu salasanalla ja näin se on luotettava ja turvallinen väline tiedonvaihtoon. Extranettiin pääsee Setlementtiliiton kotisivuilta ja ainoastaan käyttäjätunnuksilla. Jokainen setlementti saa oman käyttäjätunnuksen ja salasanan.

Palvelun tulevaisuus? Toivomme jäseniltämme palautetta sivuston käytöstä ja sen sisältämästä materiaalista, jotta Extranettia voidaan kehittää ja muokata vastaamaan setlementtitoimijoiden tarpeita.

Koulutus

 

Avoimet setlementtiopinnot alkavat!
 
Setlementtiliikkeen työntekijöille suunniteltujen setlementtiopintojen ensimmäinen jakso on Rovaniemellä Rovala-Opistossa, Rovalan Setlementissä 23. - 24.11.2012. Opintokokonaisuuden kolme muuta jaksoa ovat keväällä 2013.

Koulutuskokonaisuus sopii uusille ja vanhoille setlementtityöntekijöille perehdyttämiskoulutuksena ja oman työn kehittämisen työvälineenä.

Tarkempi ohjelma julkaistaan lokakuun aikana.
 

Henkilöstö
 

Setlementtiliitossa suorittaa harjoitteluaan DIAK-sosionomi-opiskelija Elina Kupari marraskuuhun asti. Elina tekee mm. selvitystyötä asumisen toimialaan liittyvien sosiaalisten arviointimenetelmien käytöstä.

 

Tervetuloa Elina!
 

Ruusut ja risut!

 

Tiedottaja Jaana Kymäläinen

jaana.kymalainen@setlementti.fi

050 577 2262