Setlementtiliiton uutiskirje huhtikuu 2013

Huhtikuun uutiskirjeen sisältö

  • Menneet tapahtumat
  • Tulevat tapahtumat
  • Tiedotteet
  • Avoimet työpaikat
  • Koulutus
  • Seuraava uutiskirje

Menneet tapahtumat

Pohjois-Kymen Setlementti ry:n Uusi ura ammattipajasta – hankkeen arviointikertomus julkaistiin

Pohjois-Kymen Setlementti ry:n Uusi ura ammattipajasta – hanke on julkaissut raportin vuoden 2012 sosiaalisista tavoitteista ja tuloksista.

Uusi ura ammattipajasta -hankkeessa kehitettiin yrityksen sisällä toimiva, ”mestari-kisälli”-työtapaa noudattava työllistämismalli, joka auttaa syrjäytymisvaarassa olevia henkilöitä pääsemään työelämään ja samalla auttaa pienyrittäjiä löytämään uusia, koulutettavia työntekijöitä.

Lue lisää: linkki

Yhteisöllinen asuminen parantaa viihtyisyyden ja turvallisuuden tunnetta

Unelma asumisesta - tulevaisuuden asuminen ja osallisuus -seminaarissa pohdittiin mm. senioreiden osallisuutta yhteisöissä sekä aktiivisten asukkaiden roolia asuinympäristön kehittäjinä.

Lue asiantuntijoiden vinkit yhteisöllisyyden vahvistamiseen ja asukkaiden innostamiseen: linkki

Koskelan Setlementti 70 vuotta

Koskelan Setlementti ry. näki päivänvalon helmikuun 22. päivä vuonna 1943, kun Äänekosken Työväenopisto perustettiin setlementtiopistona. Kurssitoiminta lähti vilkkaasti käyntiin, vaikka aluksi toimittiin varsin vaatimattomissa tiloissa. Paikallinen setlementtiväki kokosi kuitenkin voimansa ja ryhtyi isoon urakkaan oman toimitilan saamiseksi.

Nykypäivänä Koskelan setlementillä on rikas historia ja paikka kaupunkilaisten sydämessä.Viikolla 16 vietettiin Koskelan 70 juhlavuotta, joka tarjosi äänekoskelaisille mahtavia elämyksia muusiikin, teatterin ja tanssin parissa.

Lue lisää Koskelan Setlementin historiasta ja juhlaviikosta: linkki

Setlementtipäivät Äänekoskella 18. – 20.4.2013

 
Kevään Setlementtipäiviä vietettiin 70-vuotispäiviään viettävässä Koskelan Setlementissä Äänekoskella. Setlementtipäivien torstain teemana oli Setlementtiliike talouden hallitsemassa yhteiskunnassa. Teeman avasi Arto Salonen, joka tutkii kestävää kehitystä ekologisten, taloudellisten ja sosiaalisten intressien jännitteessä. Salonen haastoi setlementtiväen miettimään myötätuntoa eriarvoistuvassa maailmassa.

Päivän toinen asiantuntija Sanna Ryynänen työskentelee Itä-Suomen yliopistossa. Hänen aiheensa käsitteli yhteiskunnan nykytilaa ja setlementtiliikkeen roolia.

Lauantain asiantuntijana oli Erkki Takatalo Jyväskylän yliopistosta. Hänen puheenvuoronsa On ihana elää, kun henget heräävät – Yksilön mahtavat mahdollisuudet käsitteli ihmisten välistä vuorovaikutusta. Ihmiset haluavat tarttua asioihin yhä enemmän, johtajuus ja elitistinen järjestelmä ovat romahtamassa.Takatalon esityksen jälkeen jäimmekin pohtimaan missä määrin setlementtityö on pörssiyhtiötä, temppeliä, lähiöbaaria ja galleriaa. Ja millainen merkitys ihmisellä on jokaisessa osiossa.

 
Esitykset videoitiin ja koosteet ovat nähtävissä lähiaikoina Setlementtiliiton sivuilla.

Setlementtien työntekijät löytävät päivien materiaalin extranetistä: linkki

Lue lisää: linkki

Tulevat tapahtumat

Liitto tukee nuorisotakuun toteuttamista jäsenjärjestöissä

Setlementtiliitto on koonnut pohjatietoa ja setlementtien näkemyksiä nuorisotakuun toteuttamista varten. Työ tukee jäsenjärjestöjämme mahdollisuutta hakea rahoitusta, eri rahoituskanavien rahoitusta, lähinnä toukokuun RAY haussa, mutta myös muista rahoituksista.

 

Järjestämme nuorisotakuuseen liittyvän tapaamisen toukokuussa 14.5. klo 10.00, Helsingissä Setlementtiliitossa. Tapaamiseen ovat tervetulleita kaikki setlementtien työntekijät, jotka ovat kiinnostuneet nuorisotakuun toteuttamisesta.

Lisätietoja: nuorisotakuu(at)setlementti.fi tai extranetistä: linkki

 

Pelkkä paperihaava - Nuorten musikaali Tampereella toukokuussa

Oletko ikinä ajatellut pahimpien pelkojesi käyvän toteen? Entä oletko unelmoinut jostakin ja ehkä jopa saavuttanut sen?

Pelkkä paperihaava on Tyttöjen Tuvan nuorten itse käsikirjoittama musiikkinäytelmä. Kirjoitusprosessi on saanut alkunsa nuorten omien pelkojen sekä unelmien pohjalta. Näytelmä on devising -teatteria, jossa ei ole ollut valmista käsikirjoitusta.

Esitykset: 18.5. klo: 15:00, 20.5. klo: 19:00, 22.5. klo: 19:00 ja 23.5. klo: 19:00
 
Kaikki esitykset ovat Tampereella, Monitoimitalo 13 (Wivi Lönn-salissa).
Liput: 5€. Esityksen kesto: n. 40 min. Ei väliaikaa.
Varaukset: emma.kiuru(at)ahjola.fi tai 044-5538426 ti ja to klo 16-20

Lisätietoja: linkki

Suunnittele logo nuorten talousosaamista edistävälle Mun talous -hankkeelle!

Nuorten äänen kuuluminen on tärkeää verkostolle, sen vuoksi logokilpailu on suunnattu erityisesti nuorille osanottajille.

Logoa tullaan käyttämään kaikessa verkoston tiedotuksessa ja markkinoinnissa. Kilpailu päättyy 7.6.2013.

Lue lisää: linkki

Tervetuloa vierailemaan Setlementtiliiton Maailma kylässä –pisteelle D 272  (25.-26.5.2013)

Maailma kylässä on koko perheen ilmaisfestivaali. Se on yksi Suomen suurimmista festivaaleista ja suurin järjestö-, kehitysyhteistyö- ja monikulttuurisuustapahtuma, joka järjestetään Helsingin Rautatientorin ja Kaisaniemen puiston muodostamalla alueella.

Setlementtiliitto on mukana festivaaleilla omalla ständillä. Lue lisää: linkki

Monikulttuurisen verkoston tapaaminen  Helsingissä ennen kesää?!

Haluatko ja ehditkö tapaamaan eri setlementtien monikulttuurisen työntekijöitä. Tapaamisen ajankohta on vielä haussa, mutta tavoitteena olisi tavata touko-kesäkuun aikana, mikäli riittävästi osallistujia innostuu niin toteutamme tapaamisen.

Seuraava monikulttuurinen verkostotapaaminen yritetään toteuttaa ennen kesälomia Helsingissä. Jos haluat mukaan voit käydä merkkaamassa sinulle sopivat ajankohdat ja sinua kiinnostavat aiheet verkkokyselyyn. Tapaamisen ajankohta sekä tarkempi sisältö lyödään lukkoon huhtikuun loppuun mennessä.

Millaista kansalaistoimintaa setlementissänne on?

Setlementtiliitto ja Uusi paikallisuus -hanke keräävät kuvauksia setlementtien kansalaistoiminnan työmuodoista.

Milaista kansalaistoimintaa teidän setlementissänne on? Miten teillä edistetään kansalaisten mahdollisuuksia osallistua? Työmuotojen kartoittaminen on osa kansalaistoiminnan toimialan työtä setlementtikansalaistoiminnan määritelmän työstämiseksi. Työ pohjautuu setlementtien työntekijöiltä saatuihin palautteisiin ja toiveisiin.

Lähetä kuvaus työmuodoistanne Uusi paikallisuus -hankkeen projektisihteeri Pihla Ruuskaselle: pihla.ruuskanen(at)setlementti.fi

Tiedotteet

Setlementtiliitto ei liity Setlementtisäätiön toimintaan

YLE:n A-Studio käsitteli ohjelmassaan 22.4.2013 Suomen Setlementtisäätiön raha-asioita. Suomen Setlementtiliitto ei liity Suomen Setlementtisäätiöön, eikä organisaatioilla ole yhteistä toimintaa.

Lisätietoja: linkki

Avoimet työpaikat

Suomen Setlementtiliitto hakee projektikoordinaattoria YHDESSÄ MUKANA OMIN VOIMIN, OMIN EHDOIN –vertaistukiprojektiin

Hämeenlinnan osaprojektiin, Lahden osaprojektiin ja Rovaniemen osaprojektiin.

Projektissa kehitetään valtakunnallinen vertaistuki- ja toimintamalli. Projektikoordinaattori vastaa osaprojektin käytännön toteutuksesta sekä arvioinnista ja raportoinnista yhteistyössä projektipäällikön kanssa. Hän myös toimii yhteistyössä Hämeenlinnassa Hämeenlinnan setlementin, Lahdessa Harjulan Setlementin ja Rovaniemellä Rovalan Setlementin kanssa. 

Tehtävä on määräaikainen ja sidottu projektin kestoon, joka suunnitelman mukaan on neljä vuotta. Työ alkaa 1.8.2013. Hakuaika päättyy 6.5.2013.
Katso tarkemmat tiedot: linkki

Koulutus

”Mitä apu muka koskaan on tehnyt kenellekään?”:  kehitysyhteistyöaiheinen tapaaminen Setlementtiliiton toimistolla

Aika: to 23.5.2013 (16.30-18.00)

Jos haluat kuulla Setlementtiliiton kehitysyhteistyöhankkeiden kokemuksista tai osallistua niiden toteuttamiseen Suomessa tai Tansaniassa kannattaa tulla Setlementtiliittoon kuulemaan ja katsomaan ajankohtaisia kuulumisia. Nautimme kehitysyhteistyön kumppanimaan hengessä pientä tansanialaishenkistä purtavaa. Tapaaminen järjestetään Kalliossa, Setlementtiliiton toimistolla tai sen lähettyvillä. Ilmoittautumiset ja muut tiedustelut: matti.cantell(at)setlementti.fi

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo liiton sekä setlementtien ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia liiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalia voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen jaana.kymalainen(at)setlementti.fi.

Seuraava uutiskirje ilmestyy toukokuussa. Toukokuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähestyspäivä on 5.5.