Setlementtiliiton uutiskirje kesäkuu 2013

Kesäkuun uutiskirjeen sisältö

  • Menneet tapahtumat
  • Ajankohtaista
  • Koulutukset ja seminaarit
  • Ilmoitukset
  • Seuraava uutiskirje

Menneet tapahtumat

Kölvitoiminnan vapaaehtoinen Abdi Cisman (oikealla) on vuoden 2012 kerhonohjaaja

Kölvitoiminnan sosiaalinen arviointikertomus julkaistiin

Hämeen piirin Kölvitoiminnan sosiaalinen arviointikertomus on julkaistu. Kölvitoiminta on sosiaalista nuorisotyötä, jonka kohderyhmänä ovat 12-23-vuotiaat pojat. Toiminnan tavoitteena on tukea murrosikäisinä Suomeen muuttaneita, pääasiassa pakolaistaustaisia poikia kotoutumisen alkutaipaleella sekä katkaista  jo Suomessa pidempään asuneiden maahanmuuttajanuorten erilaisia syrjäytymiskierteitä.

Kölvitoiminta sai vuonna 2012 tunnustusta menestyksekkäästä työstä. Tasa-arvoasiain neuvottelukunta palkitsi toiminnan Miehen työ -palkinnolla  ja Allianssin Vuoden Nuori toimija -tunnustuksella.   Kölvin vapaaehtoinen Abdi Cisman, 17,  palkittiin Setlementtiliiton lapsi- ja nuorisotyön toimialan järjestämillä Kerhonohjaajapäivillä vuoden kerhonohjaajaksi.

Tutustu Kölvin kotisivuihin: linkki Sosiaalinen arviointikertomus: linkki 

 

Eurooppalainen kansalaistoiminta uskoo paikallisuuteen

Suomen Setlementtiliitto ja Uusi Paikallisuus -hanke osallistuivat Fostering Citizen’s Europe -projektin loppukonferenssiin Utrechtissa 6. ja 7. kesäkuuta. Vuoden kestäneen projektin aikana tutustuttiin kansainvälisen setlementtityön kansalaistoiminnan menetelmiin opintomatkoilla Alankomaiden, Kreikan, Ruotsin ja Suomen setlementtien välillä.

Lue lisää: linkki

Euroopan nuorison voitava vaikuttaa tulevaisuuteensa

Euroopan Unioninkin arvoja, oikeudenmukaisuutta ja demokratiaa, käsiteltiin kansainvälisen setlementtiliikkeen ensimmäisessä seminaarissa 4. kesäkuuta Brysselissä. Equality and Empowerment - An EU Dream? –otsikolla seminaarissa keskustelivat presidentti Tarja Halonen, Suomen Euroopan parlamentin jäsen, tilaisuuden emäntä, Sirpa Pietikäinen, kansainvälisen setlementtiliikkeen varapuheenjohtaja Renate Wilkening ja Suomen Setlementtiliiton pääsihteeri Pentti Lemmetyinen.

Tutustu seminaarin puheenvuoroihin: linkki

Ajankohtaista

Nuorisotyön neuvottelupäiville ilmoittautuminen alkoi

Syksyllä 22. - 23.8 järjestetään perinteiset Nuorisotyön neuvottelupäivät. Neuvottelupäivät ovat suurin setlementtinuorisotyöntekijöiden vuosittainen tapahtuma. Päivät järjestetään tänä vuonna Lahdessa Harjulan Setlementissä. Päivien aiheina ovat osallisuustyö ja monikulttuurinen toiminta.

Tutustu alustavaan ohjelmaan ja ilmoittaudu päiville: linkki

Setlementtikalenterit vuodelle 2014 tilattavissa

Suosittu setlementtikalenteri sisältää koko setlementtiväen tärkeät yhteystiedot kaikkine liiton tietoineen vuodelle 2014. Lisäksi kalenterista löytyy mm. muovitasku papereille, runsaasti muistiinpanotilaa sekä haitariosainen vuosisuunnitelma. 

Kalenterissa on kätevä kierrekiinnitys ja käyttöä kestävät mustat kovapahvikannet, joissa on kullanvärinen foliopainatus.Kalenterit toimitetaan tänä vuonna jo lokakuun lopulla. Kalentereista on saatavilla kaksi kokoa, perinteinen taskukalenteri ja pöytäkalenteri (A5).

Vuoden 2014 kalenterin hinta on viime vuosia edullisempi, taskukalenteri á 10€ ja pöytäkalanteri á 18€.

Lue lisää: linkki Tilauslomake: linkki 

Kemijärvellä järjestettiin keväällä 2013 nuorten kansalaisraati

Kansalaisraatia tarvitaan osaksi kuntien lähidemokratiaa

Vaasan yliopiston tutkijat HTT Harri Raisio ja HTM Juha Lindell ovat tutkineet ensimmäisen kerran Suomessa kansalaisraatien vaikutuksia lähidemokratiaan ja kansalaisten osallistumiseen. Tutkimuksessa tarkastellaan Uusi paikallisuus -hankkeen neljän kansalaisraadin käytännön toteutusta ja vaikuttavuutta. Tutkimus suosittelee kansalaisraati-menetelmää osaksi kuntalakia.

Lue lisää ja tutustu tutkimusraporttiin: linkki

Monikulttuurisen työn verkostotapaaminen 22. lokakuuta Tampereella

Seuraava monikulttuurinen verkostotapaaminen pidetään lokakuussa Tampereella tiistaina  22. lokakuuta Setlementti Naapurissa kello 10 - 15.  Tapaamisessa käynnistetään monikulttuurisen verkoston säännönmukaiset toiminnat, ideoidaan yhteistä verkoston kehittämishanketta sekä kuullaan ajankohtaisia kuulumisia setlementtikentältä.

Ohjelmaa koskevat ideat ja tiedustelut ovat tervetulleita Matti Cantellille: matti.cantell@setlementti.fi, 050 594 5276

Käy ilmoittautumassa : linkki

Maista Nuorisojäätelöä

Nuorisojäätelö on tamperelaisten nuorten suunnittelemaa ja myymää jäätelöä.

Nuorisojäätelö-hanke tarjoaa 13-17-vuotiaille nuorille kesä- ja työharjoittelupaikkoja jäätelönmyyjinä. Kyseessä ei kuitenkaan ole perinteinen jäätelönmyyjän työ, sillä jäätelö on tamperelaisten nuorten itsensä suunnittelemaa. Nuorten suunnittelemaa ”Nuorisojäätelöä” myydään nuorisotiloilla ja muun muassa Ahjolan Setlementin nuorisokahvila Uniikissa.

Tampereen kaupungin nuorisopalvelut käynnistivät yhteistyössä Tampereen jäätelötehtaan kanssa nuorille suunnatun jäätelökampanjan loppuvuodesta 2012. Kampanjan tavoitteena on ehkäistä nuorisotyöttömyyttä ja tarjota nuorilla työkokemusta.

Koulutukset ja seminaarit

Senioripedagogiikan seminaari II

Senioripedagogiikka II -seminaari pidetään Kalliolan Setlementissä 24.9.2013. Työnimenä seminaarille on ”Mulla ei ole kielipäätä” eli  teemana on kielten opiskelu. Tarkempi aikataulu ja ohjelma on luettavissa myöhemmin Setlementtiliiton kotisivuilta ja Extranetistä.

Seminaari kunniaan liittyvän väkivallan kohtaamisesta 

Kalliolan Nuoret ry:n SOPU -hanke järjestää Helsingissä 26. - 28. elokuuta kolmipäiväisen intensiivisen seminaarin ja työpajan kunniakonfliktien kohtaamisesta, käsittelemisestä ja ennaltaehkäisemisestä. Seminaarissa tarjotaan konkreettisia työkaluja ammattilaisten käyttöön.

Seminaarin vetäjänä on tanskalainen Farwha Nielsen, jolla on pitkä kokemus aiheen parissa työskentelystä.  Seminaarin kieli on englanti. Seminaarin hinta on 180-240 e kolmelta päivältä riippuen osallistujamäärästä. Katso seminaarin ohjelma. Ilmoittautumiset 15. heinäkuuta mennessä.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: linkki

Ilmoitukset

Setlementtiliitto kesälomalla 8. - 21.7.2013

Setlementtiliiton toimisto on suljettu 8. - 21. heinäkuuta välisen ajan. Kiireellisissä tapauksissa laita viesti sähköpostiin birgitta.ristola@setlementti.fi. Vastaamme viesteihin mahdollisimman pian.

Merkitse kalenteriin! Syksyn liittokokoustapahtuma

Syksyn liittokokoustapahtuma järjestetään Rovalan Setlementissä Rovaniemellä 14. - 16. marraskuuta. Lisätietoa elokuun uutiskirjeessä.

Setlementtiliiton englanninkielinen nimi vaihtui

Suomen Setlementtiliiton englanninkielinen nimi on muutettu vastaamaan kansainvälisen setlementtiliikkeen suosituksia. Uusi nimi on "The Finnish Federation of Settlement Houses".

Muutoksia Setlementtiliiton henkilöstön työtehtävissä

Setlementtiliiton tiedotussihteerinä toiminut Pihla Ruuskanen siirtyy työskentelemään kokopäiväisesti Uusi paikallisuus -hankkeeseen. Muutoksen myötä Pihla työskentelee hankkeen lisäksi kansalaistoiminnan toimialan tiedotussihteerinä.

Tiia Fredriksson palaa elokuussa opintovapaalta, jolloin hän jatkaa liiton tiedottajana.

Kiitokset Pihlalle ja tervetuloa takaisin Tiia!

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo liiton sekä setlementtien ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia liiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen jaana.kymalainen@setlementti.fi

Seuraava uutiskirje ilmestyy elokuussa. Elokuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähestyspäivä on 10.8.

Setlementtiliitto toivottaa kaikille oikein hyvää ja virkistävää kesää!