Setlementtiliiton uutiskirje lokakuu 2013

Lokakuun uutiskirjeen sisältö

  • Uutiset
  • Tiedotteet
  • Tulevat tapahtumat ja koulutukset
  • S-Asunnot tiedottaa
  • Seuraava uutiskirje

Uutiset

 

Vielä ehdit tilata setlementtikalenterin vuodelle 2014

Suosittu setlementtikalenteri sisältää koko setlementtiväen tärkeät yhteystiedot kaikkine liiton tietoineen vuodelle 2014. Lisäksi kalenterista löytyy mm. muovitasku papereille, runsaasti muistiinpanotilaa sekä haitariosainen vuosisuunnitelma.
 
Kalenterissa on kätevä kierrekiinnitys ja käyttöä kestävät mustat kovapahvikannet, joissa on kullanvärinen foliopainatus. Kalentereista on saatavilla kaksi kokoa, perinteinen taskukalenteri ja pöytäkalenteri (A5).
 
Vuoden 2014 kalenterin hinta on viime vuosia edullisempi, taskukalenteri á 10€ ja pöytäkalanteri á 18€.
 
Lue lisää: linkki. Tilauslomake: linkki.
 
 

 

Tue perusopetuksen ja maaseudun oppimisolosuhteiden kehittämistä Tansaniassa ostamalla ”Barakan koulupäivä” -seinäkalenteri

Setlementtiliiton peruskoulutukseen keskittyvässä kehitysyhteistyöhankkeessa tuetaan lasten perusopetukseen osallistumista Tansaniassa. Toimimme Morogoron seudulla syrjäisten vuoristokoulujen ja oppimisen olosuhteiden parantamiseksi. Kannustamme vanhempia ja lähiyhteisöjä tukemaan lasten koulunkäyntiä.  Kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhankkeet rahoitetaan ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyövaroilla sekä omalla varainhankinnalla ja vapaaehtoistyöllä.
 
Ostamalla ”Barakan koulupäivä” -seinäkalenterin vuodelle 2014 voit osallistua Morogoron alueen lasten koulunkäynnin ja oppimisen tukemiseen. Tämänvuotisessa seinäkalenterissa kuvataan kaupungissa asuvan tansanialaisen lapsen koulupäivää, joka voi olla vasta kaukainen unelma vuoristoseutujen vaatimattomimmissa kouluissa käyville lapsille.
 
Anna oma panoksesi lasten koulutukselle ostamalla seinäkalenteri! Saadut varat käytetään heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten koulutuksen sekä elinolojen parantamiseen Tansaniassa. Seinäkalenterin hinta on 14 € / kappale. Tilaa kalenteri Merja Eloaholta, merja.eloaho(at)setlementti.fi.

 

Seuraavat Setlementtipäivät

Vuoden 2014 Setlementtipäivät järjestetään keväällä 24. – 26. huhtikuuta Heinolassa ja syksyllä 3. – 5. marraskuuta Senioriareena-risteilyn yhteydessä. Mikäli setlementissänne on kiinnostusta vuoden 2015 tai sen jälkeisten Setlementtipäivien järjestämiseen, ottakaa yhteyttä Setlementtiliiton viestintäpäällikköön Jaana Kymäläiseen, jaana.kymalainen(at)setlementti.fi tai puh. 050 577 2262.

 

Vanhustenviikkoa vietettiin onnistuneesti Yhdessä mukana -projektin toimintapaikkakunnilla

Yhdessä mukana -projekti oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana viettämässä vanhustenviikkoa. Viikon aikana järjestettiin tapahtumia ja tempauksia jokaisella projektin toimintapaikkakunnalla Helsingissä, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Parkanossa, Savonlinnassa ja Rovaniemellä. Projekti sai viikon aikana myös paljon medianäkyvyyttä. Parkanossa ja Rovaniemellä pidettiin erikseen tiedotustilaisuudet, joissa nostettiin esille ikääntyneiden osallistumismahdollisuuksia haja-asutusalueilla sekä ikääntyneiden sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn tukemista vertaistoiminnalla.
 
Tiedotustilaisuuksien mediatiedotteisiin pääset tutustumaan osoitteessa www.yhdessamukana.fi.

 

Ensimmäinen vertaistoiminnan koulutuskokonaisuus käynnistyy

Yhdessä mukana –projektissa kehitetään setlementtityöhön valtakunnallinen vertaistoiminnan koulutus- ja toimintarakenne ikääntyneille. Koulutuskokonaisuus rakentuu valtakunnallisesta ja paikallisesta koulutusosiosta. Valtakunnallisessa osuudessa Yhdessä mukana –projekti kouluttaa setlementtitoimijoita kouluttamaan paikallisissa koulutuksissa vertaistoimijoita. Ensimmäinen valtakunnallinen vertaistoiminnan koulutus järjestetään loka-marraskuussa. Paikalliset koulutukset käynnistyvät pilottipaikkakunnilla Helsingissä, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Parkanossa, Rovaniemellä ja Savonlinnassa tammikuussa 2013.
 
Oletko kiinnostunut Yhdessä mukana -projektista, sen järjestämästä vertaistoiminnan koulutuksesta tai vertaistoiminnan koulutus- ja toimintarakenteesta ikääntyneille? Ole yhteydessä projektipäällikkö Mona Särkelä-Kukkoon, mona.sarkela-kukko(at)setlementti.fi tai puh. 050 341 3258. Lue lisää: www.yhdessamukana.fi.
 
 

 

OmaPolun merkkivuosi huipentuu juhlanäyttelyyn

Kenelle kaupunki kuuluu? Millaisen jäljen jätämme koko ajan muuttuvaan kaupunkiin, ja millaisen leiman se jättää meihin?
 
Tamperelaisen työ- ja päivätoimintakeskus OmaPolun 10-vuotisjuhlat huipentuvat Kaupunki tekee minusta seikkailijan -näyttelyyn, jossa nuoret pohtivat elämää kaupungissa kuvataiteen, animaation, veistosten, valokuvan, äänen, valon, videon ja installaation keinoin. Näyttely järjestetään TR1 Taidehallin Vooninkisalissa (osoitteessa Väinö Linnan aukio 1) 5.10. – 24.11.2013.
 
Lue lisää: linkki.

 

Tampereen Hervannassa toimiva Viva Cinola -ryhmä julistaa logokilpailun

Hervannan Uusi Paikallisuus –toimintaan kuuluva Viva Cinola -ryhmä koostuu aktiivisista paikallisista asukkaista, jotka haluavat elvyttää Tampereen Hervannassa sijaitsevan vanhan elokuvateatterin uuteen nousuun. Ryhmä järjestää kaikille avoimia elokuvanäytöksiä ja elokuva-aiheista toimintaa Tampereen Hervannassa. Ota osaa ja suunnittele ryhmälle tunnus, joka on esillä jokaisen elokuvaesityksen mainonnassa!
 
Lähetä ehdotuksesi lokakuun loppuun mennessä sähköisesti jpeg-muodossa osoitteeseen vivacinola(at)gmail.com. Vaihtoehtoisesti voit toimittaa ehdotuksesi toimistoon osoitteeseen Lindforsinkatu 15 B 2, 33720 Tampere. Lisätiedot: Heidi Rytkönen, heidiar(at)gmail.com.

 

Uusi paikallisuus –hankkeen blogissa nyt: Pidetään ääntä! Uusi kuntalaki on meidän kaikkien asia

Uutta kuntalakia työstetään tällä hetkellä ministeriöissä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vuonna 2015 kunnilla on uusittuja säännöksiä ja suosituksia siitä, miten meitä asukkaita tulisi kuulla kuntien päätöksenteossa. Tässä vaiheessa, näiden kahden lauseen jälkeen - soiko sisäinen herätyskellosi?  Kysymys on laista, joka määrittää miten sinua ja minua tullaan tulevaisuudessa kuulemaan; mikä on mielipiteemme arvo. Eikö ole vähintäänkin oikeus ja kohtuus, että me saamme sanoa tähän mielipiteemme?
 
Lue lisää Uusi paikallisuus -hankkeen blogista: linkki.

 

Oletko kiinnostunut esittelemään Rovaniemen Setlementtipäivillä setlementtinne kansalaistoimintaa?

Setlementtiliiton kansalaistoiminnan toimialan tehtävä on tukea ja yhdistää jäsensetlementtejä sekä luoda aktiivisesti toimintaedellytyksiä kansalaislähtöiselle toiminnalle. Kansalaistoiminta yhdistää Setlementtiliiton toimialat ja on erottamaton osa setlementtien työtä. Kutsummekin sinut mukaan kansalaistoiminnan verkostotapaamiseen tutustumaan setlementtien monipuolisen kansalaistoiminnan muotoihin ja keskustelemaan.
 
Oletko kiinnostunut esittelemään Rovaniemen Setlementtipäivillä setlementtinne kansalaistoimintaa? Ilmoittaudu kansalaistoiminnan verkostotapaamiseen ja esittelyn pitäjäksi!  Esityksesi voi olla setlementissäsi jo toteutetun tai meneillään olevan hankkeen / projektin esittelyä, oman käytännön kokemuksen jakamista tai esimerkiksi vapaaehtoistyön muotojen esittelyä. Aikaa on varattu noin 15–20 minuuttia/esitys.
 
Ilmoittaudu esittelijäksi tai kysy lisätietoja:
Kansalaistoiminnan tiedotus- ja projektisihteeri Pihla Ruuskanen
Puh. 040 552 7716
 
 

Tiedotteet

 

Setlementtiliitossa uusi tiedottaja 

Setlementtiliiton tiedottajana on 26.9.2013 aloittanut Kirsi Lohtander. Kirsin tavoittaa sähköpostitse osoitteesta kirsi.lohtander(at)setlementti.fi tai puhelimitse numerosta 040-7573614.

 

Scandic-hotelleista alennus setlementtiliikkeen työntekijöille

Scandic-hotelliketju on antanut kanta-asiakasalennuksen setlementtiliikkeen työntekijöille.
 
Lue lisää: linkki.
 
 

Tulevat tapahtumat ja koulutukset

 

Syksyn Setlementtipäivät Rovaniemellä

Syksyn Setlementtipäivät ovat Rovalan Setlementissä Rovaniemellä 14. - 16. marraskuuta. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu 23.10.2013 mennessä! Linkki.

 

Monikulttuurinen verkostotapaaminen 22. lokakuuta Tampereella

Aika: 22.10.2013 klo 10-15
Paikka: Setlementti Naapuri, Tampere
 
Seuraava monikulttuurinen verkostotapaaminen pidetään Tampereella tiistaina 22. lokakuuta Setlementti Naapurissa. Monivuotisen MamuSet-kehittämishankkeen aikana kehitettiin setlementtien maahanmuuttaja- ja monikulttuurityön työkaluja ja verkostotoimintaa.
 
Tapaamisessa elvytetään monikulttuurisen verkoston säännönmukaiset toiminnat, ideoidaan yhteistä verkoston kehittämishanketta sekä kuullaan ajankohtaisia kuulumisia setlementtikentältä. Luonnollisesti jaamme myös ajankohtaisia kokemuksia sekä kuulemme paikallisen monikulttuurisen työn erityiskysymyksistä mm. kulttuuri- ja sukupuolisensitiivisten kysymysten kannalta. Lisäksi ohjelmaan  sisältyy  Rovalan Suomi Kotina -mallinnuksen esittely. Tule mukaan ideoimaan MoniSet-setlementtien monikulttuurisen työn kehittämishanketta! Tutustu ohjelmaan: linkki.
 
Ilmoittaudu mukaan 18.10. mennessä: linkki. Lisätietoja: Matti Cantell matti.cantell(at)setlementti.fi, puh. 050 594 5276.

 

Mun talous, mun opetus –seminaari talousosaamisesta kouluissa

Setlementtiliiton Mun talous -hanke järjestää avoimen ja ilmaisen seminaarin 7.11.2013 nuorten oman talouden hallintaan liittyvästä kouluopetuksesta. Seminaarissa eri oppilaitosten opettajat kertovat miten talousosaamisen opetus näkyy heidän nykytyössään ja heidän omista ajatuksistaan siitä, mitä se voisi tulevaisuudessa olla. Lisäksi tilaisuudessa järjestetään työpajoja aiheen pohjalta. Tutustu seminaarin ohjelmaan ja työpajojen sisältöön tarkemmin Mun talous -verkoston nettisivuilla tästä: linkki.

 

Avoimet setlementtiopinnot osa 3: Maailma on setlementissä

Aika: 14.-16.11.2013
Paikka: Rovaniemi 

Koulutuksen teemoina ovat: osallisuus ja sen edistäminen, uusi paikallisuus sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestävä kehitys. Lue lisää: linkki.

 Yhdessä mukana –projektin tulevat tapahtumat

  • Valtakunnallinen vertaistoiminnan koulutus 16.10, 31.10 ja 28.11.2013.
  • Kulttuurilla osallisuutta – sukupolvilta sukupolville, iästä viis –seminaari, yhteistyössä Uusi Paikallisuus -hankkeen kanssa 17.10.2013. Lue lisää: linkki
  • Vau, mikä vanhuus! Yhdessä mukana –projektin  avausseminaari 18.10.2013. Lue lisää: linkki.

 

Tyttö- ja poikatyön seminaari täynnä

Setlementtiliiton Tyttötyön verkosto -hanke, Tampereen Tyttöjen Talo, Tyttöjen Tupa, Kölvi ja Miesten kansalaistalo Mattila kokoavat yhdessä tyttö- ja poikatyöstä kiinnostuneita Tampereelle 25.10. kuulemaan hankkeen tuloksista, tutustumaan Tampereella tehtävään sukupuolisensitiiviseen setlementtityöhön ja seuraamaan tutkijapuheenvuoroja ajankohtaisista aiheista.
 
Seminaari on herättänyt  runsaasti kiinnostusta ja sen osallistujalista on nyt täysi. Mikäli olet ilmoittautunut seminaariin, mutta et syystä tai toisesta pääsekään paikalle, ilmoita peruutuksesta ystävällisesti projektipäällikkö Heli Eischerille, heli.eischer(at)setlementti.fi.
 
 

S-Asunnot tiedottaa

 

S-Asunnot Oy:n ja Senioriasumisoikeus Oy:n uusi isännöitsijä aloittaa lokakuun lopussa

S-Asunnot Oy:n ja Senioriasumisoikeus Oy:n isännöitsijäksi on valittu Terhi Toppinen-Häyrinen, joka aloittaa isännöitsijän työt 28.10.2013. Terhillä on yo-merkonomin ja sosionomin (amk) tutkinnot sekä isännöitsijän ammattitutkinto. Lisäksi hänellä on yli kahdeksan vuoden työkokemus VAV-Asunnot Oy:n isännöitsijätehtävistä sekä noin kahden vuoden kokemus Setlementti Onnenkengän projektipäällikön tehtävästä. Tällä hetkellä Terhi toimii isännöitsijänä Porvoon A-asunnot Oy:ssä.

 
Terhi tulee toimimaan 1.1.2014 alkaen asukasisännöitsijöiden esimiehenä ja hänen vastuullaan tulee olemaan myös teknisen isännöinnin toimialaan kuuluvat tehtävät kaikissa S-Asunnot Oy:n kiinteistöissä. Tervetuloa Terhi!

 

Kalasataman hyvinvointiviikkoa vietettiin kirpeässä syyssäässä

Viikolla 40 vietettiin Hyvinvointiviikkoa Helsingin Kalastamassa. Viikko oli alueen asukkaiden ja sen eri toimijoiden, S-Asuntojen, Kalliolan setlementin, Diakonia-ammattikorkeakoulun, Kallion seurakunnan ja Ravintola-Lämmön yhdessä järjestämä. Sen tavoitteena oli lisätä yhteisöllisyyttä ja herätellä kaupunginosahenkeä alueella.
 
Viikon aikana ohjelmassa oli muun muassa seniorilatinoa, yhteislaulua, pomppimista pomppulinnassa, Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelujen ohjattuja kävelykierroksia alueella, musiikki- ja tanssiesityksiä sekä pihakirppis. Hyvinvointiviikon avasi tiistaina 1.10. apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.
 
 

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo liiton sekä setlementtien ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

 

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia liiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirsi.lohtander@setlementti.fi.

 

Seuraava uutiskirje ilmestyy marraskuussa. Marraskuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähetyspäivä on 12.11.2013. 

 

Aurinkoisin syysterveisin,

Suomen Setlementtiliitto