Setlementtiliiton uutiskirje marraskuu 2013

 

Marraskuun uutiskirjeen sisältö

  • Uutiset
  • Tiedotteet
  • Tulevat tapahtumat ja koulutukset
  • S-Asunnot tiedottaa
  • Oskelakoti tiedottaa
  • Seuraava uutiskirje

 

Uutiset

Tilaa lahjaksi Setlementti-lehti

 

Setlementti-lehti käsittelee setlementtityön ajankohtaisia aiheita ja ilmiöitä. Se on loistava joululahja esimerkiksi ystäville, työpaikalle, työkavereille tai yhteistyökumppaneille.

 

Tilaa Setlementti-lehden neljä numeroa lahjaksi vuodeksi 2014 (hinta 25 €) tällä lahjakortilla: linkki.

 

Tue Setlementtiliiton tekemää kehitysyhteistyötä ja osta Barakan koulupäivä -seinäkalenteri vuodelle 2014!

 

Setlementtiliiton peruskoulutukseen keskittyvässä kehitysyhteistyöhankkeessa tuetaan lasten perusopetukseen osallistumista Tansaniassa. Toimimme Morogoron seudulla syrjäisten vuoristokoulujen ja oppimisen olosuhteiden parantamiseksi. Kannustamme vanhempia ja lähiyhteisöjä tukemaan lasten koulunkäyntiä. Kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhankkeet rahoitetaan ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyövaroilla sekä omalla varainhankinnalla ja vapaaehtoistyöllä.

 

Ostamalla Barakan koulupäivä -seinäkalenterin vuodelle 2014 voit osallistua Morogoron alueen lasten koulunkäynnin ja oppimisen tukemiseen. Tämänvuotisessa seinäkalenterissa kuvataan kaupungissa asuvan tansanialaisen lapsen koulupäivää, joka voi olla vasta kaukainen unelma vuoristoseutujen vaatimattomimmissa kouluissa käyville lapsille.

 

Anna oma panoksesi lasten koulutukselle ostamalla seinäkalenteri! Saadut varat käytetään heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten koulutuksen sekä elinolojen parantamiseen Tansaniassa. Seinäkalenterin hinta on 14 € / kappale. Tilaa kalenteri Merja Eloaholta, merja.eloaho(at)setlementti.fi.
 

Työpajoista tukea opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseen

 

Suomen Setlementtiliitto ja Uusi paikallisuus –hanke järjestivät työpajasarjan datanomi-opiskelijoille Keskuspuiston ammattiopiston Arlan toimipaikassa. Työpajasarja tukee nuorten osallisuutta ja yhteishenkeä kouluympäristössä sekä opettaa vaikuttamistaitoja käytännössä. Työpajojen tuloksena syntyi opiskelijoiden ideoimia konkreettisia toimenpiteitä sisältävä kehittämisesitys, jolla koulun viihtyvyyttä voidaan parantaa. Lue lisää: linkki.

 

Kemijärvellä keskusteltiin ja äänestettiin nuorten unelmista

 

Kemijärven kulttuurikeskuksen kahvio täyttyi päivän ajaksi idearikkaista nuorista ja nuorten parissa työskentelevistä aikuisista. Dream Cafe -tapahtuma keräsi noin 60 nuorta ja aikuista ideoimaan, keskustelemaan ja äänestämään kemijärveläisille nuorille tärkeistä asioista yhteisen kahvipöydän ympärille. Iltapäivätapahtuman teemana oli ”Unelmista totta”. Tapahtumassa jatkettiin toukokuussa järjestetyn nuorten kansalaisraadin aloittamaa työtä ideoimalla tapoja toteuttaa nuorten kansalaisraadin laatimaa julkilausumaa. Mitkä ideat saivat kannatusta ja mitä tapahtuu Dream Cafeen jälkeen? Lue lisää: linkki.
 

Uutisia kansalaistoiminnasta ympäri Suomen

 

Seuraa Uusi paikallisuus –hankkeen ja kansalaistoiminnan kuulumisia sekä tapahtumia Uusi paikallisuus –hankkeen Facebook –sivuilta, niin tiedät mitä ja missä tapahtuu: linkki.
 

Raportti Kemijärven nuorten kansalaisraadista julkaistiin

 

Raportin löydät osoitteesta: linkki.

 

Rovaniemen Setlementtipäivät

 

Syksyn Setlementtipäiviä vietettiin kirpeässä pakkassäässä Rovaniemellä 14. – 16.11.2013.

 

Ensimmäinen päivä kului verkostotapaamisten merkeissä. Tähtikirkasta iltaa vietettiin tanssien ja poronkäristyksellä herkutellen Porohovissa. Seuraavana päivänä Setlementtipäivien osallistujat kuulivat kaksi mielenkiintoista asiantuntijaluentoa: Lapin yliopiston professorin Petri Kinnusen ”Tuhoa ja turmiota vai uudistusta ja innovointia – Mitä sote-lakien ja palvelurakenteiden uudistus merkitsee setlementtiliikkeelle?” sekä Lapin yliopiston Liisa Hokkasen luento ”Sosiaalinen asianajo – Kuka, kenelle ja miten?”

 

Iltapäivällä juhlittiin 90-vuotiasta Rovalan Setlementtiä. Rovalassa järjestetyssä juhlatilaisuudessa juhlapuheiden lisäksi kuultiin musiikkiesityksiä sekä nähtiin Rovalan Setlementin historiasta ja nykypäivästä kertova video. Juhlaa jatkettiin illalla Rovaniemen kaupungintalon vastaanotolla. Onnittelut 90-vuotiaalle Rovalan Setlementille!

 

Lauantaina järjestettiin Suomen Setlementtiliiton liittokokous, jossa hyväksyttiin vuoden 2014 toimintasuunnitelma ja talousarvio.  Setlementtipäivien yhteydessä järjestettiin myös Avointen setlementtiopintojen jakso Maailma on setlementissä.

 

Lämpimät kiitokset Rovalan Setlementin henkilökunnalle hienosti sujuneista päivistä!

 

Tiedotteet

 

Vuoden 2014 setlementtikalentereiden toimitus

 

Setlementtikalenterit ovat nyt saapuneet Setlementtiliiton toimistolle ja ne postitetaan tilaajille tämän viikon kuluessa.

 

Ne, jotka eivät ole tilanneet kalentereihin postitusta, voivat nyt tulla noutamaan kalenterinsa Setlementtiliiton toimistolta, osoitteesta Läntinen Brahenkatu 2, Helsinki. Ole ystävällisesti yhteydessä Setlementtiliiton tiedottajaan Kirsi Lohtanderiin, kirsi.lohtander(at)setlementti.fi tai puh. 040-757 3614, sopiaksesi noudon aikataulusta.

 

Jos et ole vielä tilannut setlementtikalenteria vuodelle 2014, niin vielä ehdit sen tehdä! Suosittu setlementtikalenteri sisältää koko setlementtiväen tärkeät yhteystiedot kaikkine liiton tietoineen vuodelle 2014. Lisäksi kalenterista löytyy mm. muovitasku papereille, runsaasti muistiinpanotilaa sekä haitariosainen vuosisuunnitelma.

 

Kalenterissa on kätevä kierrekiinnitys ja käyttöä kestävät mustat kovapahvikannet, joissa on kullanvärinen foliopainatus. Kalentereista on saatavilla kaksi kokoa, perinteinen taskukalenteri ja pöytäkalenteri (A5).


Vuoden 2014 kalenterin hinta on viime vuosia edullisempi, taskukalenteri á 10€ ja pöytäkalanteri á 18€.

Tilauslomake: linkki.
 

Tulevat tapahtumat ja koulutukset

Kevään Setlementtipäivät järjestetään Heinolassa 24. – 26.4.2014

 

Kevään 2014 Setlementtipäivät järjestetään 24. – 26. huhtikuuta Heinolassa. Lisätietoa päivistä seuraa lähempänä tapahtumaa, mutta päivien ajankohta kannattaa merkitä kalentereihin jo nyt.

 

Syksyn 2014 Setlementtipäivät järjestetään 3. – 5. marraskuuta Senioriareena-risteilyn yhteydessä. Mikäli setlementissänne on kiinnostusta vuoden 2015 tai sen jälkeisten Setlementtipäivien järjestämiseen, ottakaa yhteyttä Setlementtiliiton viestintäpäällikköön Jaana Kymäläiseen, jaana.kymalainen(at)setlementti.fi tai puh. 050 577 2262.

 

Vanhuus Rokkaa –kiertue keväällä 2014

 

Vanhuus Rokkaa –konserttikiertue järjestetään jo kolmannen kerran peräkkäin keväällä 2014.

 Konserttiaikataulu on seuraava:

 

Ti 18.3. Lahti (Sibeliustalo)
Ke 19.3. Helsinki (Savoy-teatteri) 
Ti 25.3. Savonlinna (Savonlinnasali)
Ke 26.3. Tampere (Tampere-talo) 
Ti 1.4. Oulu (Madetojasali)
Ke 2.4. Jyväskylä (Paviljonki)

 

Konsertin esiintyjinä nähdään Suvi Teräsniska (ei Lahti), Laura Voutilainen (ei Tampere), Olli Lindholm, Pave Maijanen ja Vicky Rosti (vain Tampere ja Lahti). Konsertin juontaa Heikki Hilander ja musiikista vastaa Housebändi Hampaattomat. Kapellimestarina toimii Pekka Siistonen.

 

Vanhuus Rokkaa on moderni suomalaisen seniori- ja vanhuustyön tukemiseen suunniteltu hyväntekeväisyyskonsepti. Tule sinäkin mukaan rokkaamaan ja merkitse oman paikkakuntasi konserttipäivämäärä jo kalenteriisi!
 

Vanhustyön keskusliiton jäsenjärjestöjen liiketoiminnan kehittämiseen keskittyvä koulutusohjelma

 

Vanhustyön keskusliitto järjestää yhdessä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksen kanssa jäsenjärjestöjen liiketoiminnan kehittämiseen keskittyvän koulutusohjelman.

 

Koulutus on tarkoitettu liiton jäsenjärjestöjen ja niiden omistamien yhtiöiden johdolle. Koulutus alkaa helmikuussa ja päättyy toukokuussa 2014. Koulutusohjelmaan kuuluu kahdeksan lähiopetuspäivää sekä välitehtävinä oman kehittämishankkeen työstämistä.

 

Koulutuksen sisältö on räätälöity jäsenistön toiveiden ja tarpeiden mukaiseksi. Keskeiset sisältöalueet ovat:

 

• oma strategia liiketoiminnan näkökulmasta
• palvelujen tuotteistus
• palvelujen hinnoittelu ja kannattavuus
• palvelujen markkinointi

 

Valmennuksen asiantuntijoina toimivat yhteistyökumppanit Aalto-yliopiston Pienyrityskeskuksen asiantuntijaverkostosta. Pääkouluttajana toimii Paavo Viirkorpi, VTM, HuK.

 

Keskusliitto tukee jäsenjärjestöjään koulutusohjelman kustannuksissa. Jäsenjärjestöille maksettavaksi jäävä osuus on 800 € / osallistuja.

 


Hintaan sisältyy lähiopetus, luentomateriaalit, oman kehittämishankkeen ohjaus sekä koulutuspäivien kahvitarjoilut. 

 

Mahdolliset matka- ja majoituskulut sekä koulutuspäivien lounaat eivät sisälly hintaan.

 

Lisätietoa sekä ilmoittautumisohjeet saat oheisesta esitteestä. Tiedustelut myös: terhi.jussila@vtkl.fi, 050 323 9122.

 

S-Asunnot tiedottaa

Uusi asukasisännöitsijä


Maritta Raatikainen aloittaa 25.11. työt S-Asunnot Oy:n asukasisännöitsijänä Malmin Ässäkodeissa. Maritta siirtyy meille Helsingin kaupungin sosiaalitoimen tehtävistä Vuosaaresta. Hänellä on tehtävään sopivan sosiaalialan koulutus ja työkokemus. Tervetuloa Maritta!
 

S-Asuntojen asukaskyselyn tuloksia


Asukaskysely tehtiin lokakuussa S-Asunnot Oy:n ja Senioriasumisoikeus Oy:n kaikille asukkaille. Vastausprosentti oli hyvä, lähes 40. Eniten vastauksia tuli yhden hengen talouksista ja yli 55-vuotiailta, mutta hyvin saimme vastauksia myös nuoremmilta sekä perheiltä.

 

Asukasisännöintiin kyselyn mukaan oltiin 94 % hyvin tai melko tyytyväisiä.
Saimme kehittämisideoita yhteisöllisyyden suunnitteluun sekä tiedottamisen ja teknisten asioiden hoitoon. Paljon tuli avoimia kommentteja talon rakentamiseen ja ideoita huoneistojen sisustamiseen.

 

Asunnoissa viihdyttiin ja asuminen koettiin turvalliseksi vastanneiden kesken 98 %:sti, mikä oli loistava tulos. Toki viihtyvyyteen ympäristössä annettiin ideoita, kukista hissin nopeuteen. Vaikuttamismahdollisuudet oman asuintalon asioihin koettiin myös erittäin hyviksi asukkaittemme keskuudessa. Siisteyteen ja huoltoyhtiön toimintaan tuli hieman huonompia arvosanoja, mutta nekin 70 %:sti koettiin olevan erittäin tai melko hyvällä tasolla.

 

Ruusuja ja risuja sai lopuksi antaa avoimilla vastauksilla. Risujakin saimme, mutta enemmän ruusuja. Eräs ruusukommentti lämmitti mieltä erityisesti: ”Olen todella onnekas, että voin asua näin halvalla Helsingissä uudessa asunnossa, jossa kaikki ylimääräiset herkut, asukasisännöitsijä, ilmainen Hesari, pesutupa jne. Kiitos siitä.” Kyselyn vastauksia käytämme suunnitteluun ja kehittämiseen.

 

Kaikkien vastaajien kesken arvottiin kolme herkkukoria.
 

Oskelakoti tiedottaa

Oskelakoti Oy valittujen palveluntuottajien joukossa Helsingin kaupungin kilpailutuksissa

 

Helsingin kaupunki on kuluvana vuonna 2013 kilpailuttanut asunnottomien tuetun asumisen sekä päihdehuollon asumispalvelut.

 

Oskelakoti Oy on valittujen palveluntuottajien joukossa sekä jo olemassa olevien palveluiden (Oskelakoti/päihdehuollon kuntouttava asumispalveluyksikkö ja Alppikylä/tuetun asumisen yksikkö) että uusien yksiköiden (12 paikkainen päihdehuollon kuntouttava asumispalveluyksikkö ja 7 paikkainen tuetun asumisen yksikkö).

 

Sopimuskausi alkaa suunnitelmien mukaan 1.1.2014 ja päättyy 31.12.2017. Uusien yksiköiden toiminnan on tarkoitus käynnistyä vuoden 2014 aikana.
 

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo liiton sekä setlementtien ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

 

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia Setlementtiliiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirsi.lohtander(at)setlementti.fi.

 

Seuraava uutiskirje ilmestyy joulukuussa. Joulukuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähetyspäivä on 9.12.2013.

 

Syksyisin terveisin,

Suomen Setlementtiliitto