Setlementtiliiton uutiskirje syyskuu 2013

Syyskuun uutiskirjeen sisältö

  • Uutiset
  • Tiedotteet
  • Tulevat tapahtumat ja koulutukset
  • S-Asunnot tiedottaa
  • Oskelakoti tiedottaa
  • Seuraava uutiskirje

Uutiset

Joensuun Setlementti juhli avajaisia

Joensuun Setlementti juhli avajaisiaan perjantaina 30. elokuuta. Toiminnan käynnistää Tyttöjen tupa, jossa joensuulaiset tytöt ja naiset tapaavat toisiaan. Lue lisää: linkki

Onnittelut Joensuuhun!

Uusi paikallisuus -hanke ja Rovalan Setlementti yhteistyöhön

Rovala-opiston keskusradiosta kajahti torstaina 29. elokuuta erikoinen kuulutus. Kuulutuksessa kehotettiin uusia opiskelijoita siirtymään RoiVenture Airlinesin lähtöportille.

 

Mistä on kysymys?

 

Uusi paikallisuus -hankkeen ja Rovalan Setlementin Rovala-opisto ovat yhdessä ideoineet opistoon uuden kurssin, jota pilotoidaan nyt syksyllä 2013. Yhteistyössä toteutettava RoiVenture ”Rovaniemi tutuksi”-opintokokonaisuus on osa opiston yhteisöllisyysopintoja. Opiskelijoille kurssi on osa vapaasti valittavia opintoja ja he saavat kurssista opintopisteitä. Pilottikurssin tavoitteena on tutustuttaa opiston uudet opiskelijat toisiinsa ja Rovaniemeen. Joulukuuhun kestävän kurssin aikana seikkaillaan Rovaniemen keskustassa, tutustutaan paikallisiin ihmisiin ja tapoihin sekä pyritään tekemään jokaisen olo mukavaksi ja kotoisaksi uudessa opiskelukaupungissa.

Lue lisää: linkki

 

Oletko kiinnostunut esittelemään setlementtinne kansalaistoimintaa Kansalaistoiminnan verkostotapaamisessa?

Kansalaistoiminnan toimiala järjestää verkostotapaamisen Rovaniemellä Setlementtipäivillä 14.11.2013. teemalla "Setlementtien kansalaistoiminta tutuksi"

Oletko kiinnostunut esittelemään tapaamisessa setlementtinne kansalaistoimintaa? Ilmoittaudu esittelyn pitäjäksi!  Esityksesi voi olla setlementissäsi jo toteutetun tai meneillään olevan hankkeen/projektin esittelyä, oman käytännön kokemuksen jakamista tai esimerkiksi vapaaehtoistyön muotojen esittelyä. Aikaa on varattu 15–20 minuuttia/esitys.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: kansalaistoiminnan tiedotus- ja projektisihteeri Pihla Ruuskanen, pihla.ruuskanen@setlementti.fi, puh. 040 552 7716.

Rovalan Setlementti on vuoden kellokas

Lapin sosiaali- ja terveysturva ry on valinnut Rovalan Setlementin Lapin kellokkaaksi vuonna 2013.

Vuoden Lapin kellokkaaksi julkistetaan henkilö, organisaatio tai yhdistys, joka toiminnallaan on vaikuttamassa lappilaisten hyvinvointiin ja sosiaalipoliittiseen toimintaan. Tänä vuonna kellokkaaksi valittu yhdistys on toiminut Lapissa jo 90 vuotta ja tällä hetkellä toiminta on laajentunut monipuolisesti palveluja tuottavaksi yleishyödylliseksi toiminnaksi. Tutustu Rovalan Setlementin historiaan ja työhön: linkki

Lämpimät onnittelut Rovalalle!
 

Ota kantaa! Pitäisikö asukkaat ottaa mukaan päättämään paikallisen budjetin käytöstä?

Rikoksentorjuntaneuvoston asettama Naapuriapu-työryhmä kysyy nyt asukkailta: Tulisiko asukkaat ottaa mukaan päättämään paikallisen budjetin käytöstä? Edistäisikö se mielestäsi asukkaiden mahdollisuuksia vaikuttaa oman asuinalueensa turvallisuuteen ja viihtyvyyteen?

Gallup on avoinna kaikille 1.11.2013 saakka. Vastaaminen ei edellytä rekisteröitymistä.

Käy äänestämässä osoitteessa: linkki

 


Tiedotteet

Muutoksia Setlementtiliiton henkilöstössä

Setlementtiliiton kansalaistoiminnan toimialajohtaja ja Uusi paikallisuus -hankkeen hankejohtaja Helka Körkkö on jäänyt äitiyslomalle 10.9.2013 alkaen. Hänen sijaisenaan on Itä-Suomen yliopistossa tutkijana toimiva Piia Puurunen 25.7.2014 saakka. Piia on ollut myös Setlementtiliiton liittohallituksen jäsen, mistä tehtävästä hän luopuu toimivapaan ajaksi.

Piian tavoittaa puhelimitse numerosta 050 577 3519 ja sähköpostitse osoitteesta piia.puurunen@setlementti.fi

 

Mukavaa odotusta Helkalle ja tervetuloa Piialle!

Setlementtiopistot menestyivät  maahanmuuttajien nuorisotakuurahoitusten jaossa

Setlementit mukana nuorisotakuutalkoissa. Setlementit ovat tehneet hyvää työtä Vapaan sivistystyön Nuorisotakuun rahoitushakemuksissa: kuusi setlementtien ylläpitämää opistoa  sai 350 000 euroa käytettäväksi opintoseteliavustuksina maahanmuuttajien nuorisotakuukoulutukseen.

Kansalaisopistoista avustuksia sai kaikkiaan 14 kansalaisopistoa ja kansanopistoista 10.  Avustukset myönnettiin  Ahjolan, Harjulan, Heinolan, Jyvälän ja Linnalan kansalaisopistoille sekä Rovala-Opistolle.

Onnittelut!


Tulevat tapahtumat ja koulutukset

Vielä ehtii!

Mulla ei oo kielipäätä –seminaari kielten oppimisen haasteisiin

Aika: 24.9.2013 klo 09.30 - 15.00
Paikka: Kalliolan kansalaisopisto, Sturenkatu 11, Helsinki

Seminaarissa pohditaan kielten oppimisen haasteita ja pedagogisia ratkaisuja, joita opettajat voivat hyödyntää omassa työssään. Kansalaisopistot suovat hyvän mahdollisuuden oppia uutta ja kokeilla omia oppimisen rajojaan myös kielten opiskelussa. Opettajalle haasteen tuo oppijoiden oppimisen yksilöllisyys, johon ikäkin tuo omat sävynsä. Jokaisella on kuitenkin oppimisen avaimet hallussaan ja tarkoituksenmukaisella pedagogiikalla oppimislukot avautuvat.
 
Seminaarin järjestävät Kalliolan ja Toimelan setlementit ja Setlementtiliitto. Seminaari on jatkoa Auralan kansalaisopistolla järjestettyyn Muisti ja oppiminen –seminaarille. Tilaisuus on maksuton ja tarkoitettu ensisijaisesti opettajille, mutta myös muut aikuispedagogiikasta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Tutustu seminaarin ohjelmaan: linkki
 
Ilmoittautuminen perjantaihin 20. syyskuuta mennessä: linkki
 

Avoin seminaari: Kulttuurilla osallisuutta – sukupolvilta sukupolville, iästä viis

Aika: 17.10.2013 klo 09.30
Paikka: Tieteiden talo, Sali 505 (Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki)
 
Näkökulmia, työkaluja ja ideoita osallisuustyöhön kulttuurin keinoin.

Päivä tarjoaa näkökulmia, työkaluja ja ideoita sukupolvien välistä yhteyttä vahvistavaan osallisuustyöhön kulttuurin keinoin. Seminaari on suunnattu alan toimijoille, jotka ovat kiinnostuneita tarkastelemaan osallisuutta kansalaisvaikuttamisen ja kulttuurin näkökulmasta.Aamupäivällä kuulemme asiantuntijapuheenvuoroja kansalaistoiminnan tutkimuksen ja esittävän taiteen edustajilta. Iltapäivällä työpajatyöskentelyä, joissa tutustutaan kulttuuria ja kansalaistoimintaa yhdistäviin työmenetelmiin.

Tutustu päivän ohjelmaan Setlementtiliiton kotisivuilla: linkki. Mukaan mahtuu 50 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Seminaari on maksuton. Ilmoittautuminen nyt avoinna maanantaihin 7.10 saakka: linkki

Vau, mikä vanhuus! Yhdessä mukana -projektin avausseminaari

Aika: 18.10.2013 klo 08.30 - 15.00
Paikka: Tieteiden talo, Sali 505 (Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki)

Ovatko ikääntyneet yhteiskunnassamme aktiivisia toimijoita vai toimenpiteiden kohteita? Ovatko vanhat ihmiset uhka vai mahdollisuus?

Tervetuloa Yhdessä mukana -vanhustyön vertaistukiprojektin avausseminaariin! Päivän asiantuntija-alustukset, keskustelut ja tietoiskut herättelevät pohtimaan yhteiskunnassa vallitsevaa asennoitumista ikääntymiseen, ikääntyneiden voimavaroja ja toimijuutta. Näemme myös ikääntyneiden sosiaalisen sirkuksen esityksen sekä kuulemme luovien menetelmien käytöstä seniori- ja vanhustyössä.

Päivä on suunnattu kaikille alan toimijoille, opiskelijoille ja ikääntyneille. Seminaari on maksuton. Ilmoittautumiset to 10.10.2013 mennessä: linkki

Lue lisää ja tutustu päivän ohjelmaan: linkki

Monikulttuurinen verkostotapaaminen 22. lokakuuta Tampereella

Aika: 22.10.2013 klo 10-15
Paikka: Setlementti Naapuri, Tampere

Seuraava monikulttuurinen verkostotapaaminen pidetään Tampereella tiistaina  22. lokakuuta Setlementti Naapurissa. Monivuotisen MamuSet-kehittämishankkeen aikana kehitettiin setlementtien maahanmuuttaja- ja monikulttuurityön työkaluja ja verkostotoimintaa.

Tapaamisessa elvytetään monikulttuurisen verkoston säännönmukaiset toiminnat, ideoidaan yhteistä verkoston kehittämishanketta sekä kuullaan ajankohtaisia kuulumisia setlementtikentältä. Luonnollisesti jaamme myös ajankohtaisia kokemuksia sekä kuulemme paikallisen monikultturisen työn erityiskysymyksistä mm. kulttuuri- ja sukupuolisensitiivisten kysymysten kannalta. Lisäksi ohjelmaan  sisältyy  Rovalan Suomi Kotina -mallinnuksen esittely. Tule mukaan ideoimaan MoniSet-setlementtien monikulttuurisen työn kehittämishanketta!

Ohjelmaa koskevat ideat ja tiedustelut ovat tervetulleita Matti Cantellille: matti.cantell@setlementti.fi, 050 594 5276. Käy ilmoittautumassa: linkki
 

Tyttö- ja poikatyön seminaari Tampereella 25. lokakuuta

Setlementtiliiton Tyttötyön verkosto -hanke, Tampereen Tyttöjen Talo, Tyttöjen Tupa, Kölvi ja Miesten kansalaistalo Mattila kokoavat yhdessä tyttö- ja poikatyöstä kiinnostuneita Tampereelle 25.10. kuulemaan hankkeen tuloksista, tutustumaan Tampereella tehtävään sukupuolisensitiiviseen setlementtityöhön ja seuraamaan tutkijapuheenvuoroja ajankohtaisista aiheista.

Ilmoittautumiset: linkki

Tervetuloa!

 

Mun talous, mun opetus –seminaari talousosaamisesta kouluissa

Mun talous -hanke järjestää avoimen ja ilmaisen seminaarin 7.11.2013 nuorten oman talouden hallintaan liittyvästä kouluopetuksesta. Seminaarissa eri oppilaitosten opettajat kertovat miten talousosaamisen opetus näkyy heidän nykytyössään ja heidän omista ajatuksistaan mitä se voisi tulevaisuudessa olla. Lisäksi tilaisuudessa järjestetään työpajoja aiheen pohjalta. Tutustu seminaarin ohjelmaan ja työpajojen sisältöön tarkemmin Mun talous -verkoston nettisivuilla tästä: linkki

Avoimet setlementtiopinnopt osa 3: Maailma on setlementissä

Aika: 14.-16.11.2013
Paikka: Rovaniemi

Koulutuksen teemoina ovat: osallisuus ja sen edistäminen, uusi paikallisuus ja sosiaalinen ja kulttuurinen kestävä kehitys. Lue lisää: linkki
 


S-Asunnot tiedottaa

Kalasataman Hyvinvointipäivät 1.-5. lokakuuta

Päivien aikana esitellään kansalais- ja vapaaehtoistoimintaa, virkistytään tanssien sekä muun harrastetoiminnan esittelyjen parissa. Tarjolla on satuhetkiä ja säävarauksella pomppulinna, terveys- ja liikunnallista ohjelmaa sekä lauantain kirpputorilla mahdollisuus kierrättää kaappiin jääneitä tavaroita. Runsaan ohjelman lisäksi voi tulla tutustumaan Kalliolan Korttelitupaan ja S-Asuntojen asukastupaan, jotka sijaitsevat Capellan puistotiellä.

Syyskuun lopussa vahvistuvaa ohjelmaa järjestää Kalliolan setlementti, Validia, Diak, Kallion srk, S-Asunnot Oy ja Senioriasumisoikeus Oy.

S-Asunnot Oy:n ensimmäinen vuokratalo täytti 10 v.

Kymmenen vuotta sitten valmistui Malmin Ässäkodit. Torstaina 5.9. vietettiin talon sisäpihalla 10-vuotisjuhlia. Asukkaiden ja juhlavieraiden lisäksi paikalla oli talon kummi, kansanedustaja Rakel Hiltunen, joka puheensa jälkeen istutti Terijoen salavan. Näin tehtiin myös kymmenen vuotta sitten ja silloin istutettu puu on kasvanut jo täyteen mittaansa. Se saikin synttärirusetin runkoonsa.

Puheita pitivät myös Timo Lemmetyinen, S-Asunnot Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja ja Kalliolan setlementin toiminnanjohtaja sekä Anu Haapanen, joka on Setlementtiliiton asumisen toimialan toimialajohtaja. Stefan Piesnack, S-Asunnot Oy:n asukasisännöitsijä ja talon asukas muisteli myös tapahtumia vuosien varrelta. Juhlat juonsi Markku Merivirta, Malmin Ässäkotien asukasisännöitsijä. Iloista juhlahumua loivat upealla musiikillaan Manta, Tumppi Varonen ja Pelle Miljoona. Rytmikäs musiikki loi hymyn monien kasvoille ja innosti jopa tanssimaan.


Oskelakoti tiedottaa

Uusi työntekijä Alppikylän tuetun asumisen yksikköön ja Oskelakotiin

Oskelakodin Alppikylän tuetun asumisen yksikössä on aloittanut 28.8.2013 uusi työntekijä Annika Friberg. Annika toimii ohjaajana Alppikylän tuetun asumisen kohteessa (70%) ja Oskelakodissa (30%). Koulutukseltaan Annika on YTM, lisäksi hänellä on myös päihdetyön ammattitutkinto. Annika on aikaisemmin työskennellyt mm. A-klinikka säätiön ylläpitämässä Hietalinna-yhteisössä, joten hänelle on tuttua niin päihteettömyys kuin yhteisöllisyyskin.

Tervetuloa Annika!


Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo liiton sekä setlementtien ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia liiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen jaana.kymalainen@setlementti.fi

Seuraava uutiskirje ilmestyy lokakuussa. Lokakuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähestyspäivä on 10.10.

Syysterveisin Suomen Setlementtiliitto