Setlementtiliiton uutiskirje tammikuu 2013

 • Menneet tapahtumat
 • Tulevat tapahtumat
 • Projektit
 • S-Asuntojen uutiset
 • Oskelakodin uutiset
 • Avoimet työpaikat
 • Henkilöstö
 • Koulutus
 • Tuotteet
 • Seuraava uutiskirje

 

Menneet tapahtumat

Setlementtiliikkeen RAY:n avustukset vuodelle 2013 lähes 10 miljoonaa euroa

Raha-automaattiyhdistyksen hallitus on esittänyt avustuksia jaettavaksi setlementtiliikkeelle tälle vuodelle lähes 9 600 000 euroa. Haettu määrä oli noin 19 900 000 euroa.

Nuori2013 kokosi nuorisoalan ammattilaisia Jyväskylään

Jyväskylässä 8.-10.1.2013 järjestettyyn nuorisoalan suurtapahtumaan kokoontui suuri joukko nuorisoalan ammattilaisia ympäri Suomea.
Kolmen päivän aikana kuultiin luentoja, puheenvuoroja, alustuksia ja paneelikeskusteluja kolmella kielellä sekä verkostoiduttiin monialaisesti muiden toimijoiden kanssa. Päivien aikana järjestettiin yli 90 tapahtumaa, jotka oli jaoteltu ajankohtaisten kattoteemojen ulkopuolisuus, yhteistyö ja toimintaympäristöt alle.

Lue lisää

Setlementtiliiton väen raportteja tapahtumasta

Tulevat tapahtumat

Setlementtiliikkeen arvioinnin yhteinen verkostotapaaminen 20.2.

Näky 2 -hanke järjestää setlementtiliikkeen yhteisen arvioinnin verkostotapaamisen 20.2.2013 Jyväskylän Kansalaistoiminnankeskus Matarassa.
Päivän aikana tutustutaan sosiaalista arviointimalliin ja juuri julkaistuun Suuntima-kyselytyökaluun sekä työstetään Setlementtiliiton strategiassa 2015 sovittuja yhteisiä tavoitteita mitattavaan muotoon.
Ilmoittautuminen tapaamiseen 31.1.2013 mennessä Suuntima-kyselyn kautta.
Osallistuminen on maksutonta ja se sisältää ohjelmaan kuuluvat ruoat, matkat ja päivän ohjelman.

Lisätietoja

Taloushallinnon päivät 16. - 17.5.

Setlementtiliikkeen taloushallinnon henkilöstön verkostotapaaminen on 16. - 17.05.2013 Harjulan Setlementissä Lahdessa.

Ohjelmasta tiedotetaan myöhemmin. Lisätietoa: Talouspäällikkö Paula Korkka, puh. 040 550 5885, sp paula.korkka@setlementti.fi

Vapaaehtoisille kerhonohjaajille välineitä ohjaajuuteen valtakunnallisilta kerhonohjaajapäiviltä

Valtakunnalliset kerhonohjaajapäivät järjestetään 17.–19.5. Suomenlinnassa Helsingissä.

Kerhonohjaajapäivät on setlementtien nuorille vapaaehtoisille kerhonohjaajille suunnattu leiriviikonloppu. Koulutuspäivät tarjoavat mahdollisuuden tavata muita nuoria kerhonohjaajia ja tukea sekä käytännön välineitä kerhonohjaajantyöhön.

Päivien aikana käsitellään käytännönläheisesti seuraavia teemoja: kerhonohjaaja ryhmän vetäjänä, yksilöllinen ohjaaminen sekä haasteellisten tilanteiden selvittäminen. Oppimismenetelmänä hyödynnetään vertaisoppimista ja ryhmätyöskentelyä.

Ilmoittautuminen on käynnissä 28.2. saakka. Päivien hinta on 145 euroa.

Päivät järjestää Suomen Setlementtiliitto ry.

 

Projektit

Uusi maksuton kyselytyökalu avuksi tiedonkeräämiseen ja visualisoimiseen

Näky 2 –hanke on kehittänyt helmikuusta 2012 lähtien sähköistä kyselytyökalua auttamaan setlementtejä ja muita yhteistyökumppaneita keräämään tietoa arvioinnin tueksi.

Suuntima on lisenssimaksuista vapaa työkalu kyselyjen tekemiseen, joka paitsi auttaa tiedon keräämisessä niin myös kokoaa tiedon graafisesti luettavaan ja tulostettavaan muotoon. Kehittämistyössä on panostettu työkalun helppokäyttöisyyteen. 

Suuntima kokoaa kyselyt yhteen paikkaan ja säilyttää kerätyt tiedot. Lisäksi käyttäjillä on mahdollisuus jakaa valmiita kyselypohjia keskenään ja siten helpottaa kyselyjen tekemistä. Tämä auttaa omalta osaltaan setlementtien vertaistoimintaa arvioinnin saralla. Suuntimaa voi verrata esimerkiksi Webropol –tyyppiseen verkossa toimivaan sovellukseen.

Lue lisää

Setlementtiliike sai neljä uutta sukupuolisensitiivisen nuorisotyön hanketta

Raha-automaattiyhdistys on myöntänyt rahoituksen neljälle uudelle sukupuolisensitiivisen nuorisotyön hankkeelle alustavassa avustusten jakoehdotuksessaan vuodelle 2013.
 
Rovaniemelle perustetaan kuudes Tyttöjen Talo® Helsingin, Kuopion, Oulun, Tampereen ja Turun rinnalle. Oulun Seudun Setlementissä käynnistyy toinen Poikien Talo Helsingin Poikien Talon kumppaniksi. Myös Tampereen Isosiskotoiminta ja Tyttöjen Tupa saavat sisaren, kun Joensuun Setlementti aloittaa vastaavan toiminnan.
 
Uudenlaisena avauksena setlementtikentässä on Kalliolan Nuorten Tyttöjen ja Poikien Talojen sukupuolisensitiivisen nettipalvelun toteuttamiseen ja kehittämistyöhön tähtäävä hanke.
 

Nuorten taloudenhallintaa edistävä monialainen verkostohanke käynnistyi

Raha-automaattiyhdistys on myöntänyt rahoituksen nuorten taloudellisen hallinnan vahvistamista edistävään verkostotyöhön alustavassa avustusten jakoehdotuksessaan vuodelle 2013.

Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa suomalaisten nuorten taloudellista osaamista ja ennaltaehkäistä talousongelmia. Viiden vuoden aikana perustetaan nuorten taloudenhallintaan liittyvä verkosto, jonka tehtävänä on luoda kansallinen strategia nuorten talouskoulutukselle sekä tuottaa materiaalia, joka tavoittaa ja puhuttelee nuoria

Verkoston käynnistävät Suomen Setlementtiliitto, Takuu-Säätiö, Nuorisosäätiö ja Nuorisoasuntoliitto. Kaikilla neljällä järjestöllä on osaamista ja kokemusta talousongelmista ja taloudenhallinnasta.

Laaja-alaisen verkoston perustamiselle järjestetään seminaari Kaikilla on vastuu - Nuorten talous- ja velkaneuvonnan seminaari 12. maaliskuuta 2013, Hanasaaressa Espoossa.

Lue lisää hankkeesta

Setlementtiliiton hankkeessa vanhat ihmiset ovat pääroolissa

RAY on esittänyt rahoitusta Setlementtiliiton ja kuuden setlementin yhteishankkeelle Yhdessä mukana omin voimin, omin ehdoin.

Ikääntyneet tietävät itse parhaiten, mitä tarvitaan siihen, että elinympäristöstä tulee turvallinen ja viihtyisä. Tätä ajatusta kunnioittaen setlementtien seniori- ja vanhustyötä tekevät ovat havainneet, että tarvitaan vertaistoiminnan koulutusta ja toimintamallien kehittämistä.  

Lue hankkeesta lisää: linkki

Lisätiedot: Toimialajohtaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski, puh. 050 563 4671, sp pirkko.ruuskanen-parrukoski@setlementti.fi

 

S-Asuntojen uutiset

Kalasataman Kotikortteliin, Kalasataman Ässäkoteihin, muuttaa uudet asukkaat 31.1. alkaen. Talossa asukasisännöitsijänä toimii Minna Kuntsi-Lehto.

Pääsääntöisesti yli 55-vuotiaille tarkoitetussa vuokratalossa on vielä muutama asunto vapaana. Koko Kalasataman alueen yhteisen toiminnan suunnittelu ja mediapanostus on alkamassa ja mukana ovat asukkaiden lisäksi mm. S-Asunnot, Kalliolan Setlementti, Invalidiliitto, Suomalaisen Työn liitto/Yhteiskunnallinen yritys -merkki, Diakonia AMK, Helsingin kaupungin kaupunkisuunnittelu, Kalliola-liike, Kallion ja Paavalin seurakunnat ja alueen erityisdiakonia sekä taiteilijoita.

Hyvinkään Ässäkotien hakuaika on alkanut, 16.-27.1. Vuokratalo valmistuu maaliskuussa ja sen 34 asunnosta 10 osoitetaan mielenterveyskuntoutujille. Kohteen esite, pohjakuvat ja hinnasto ovat netissä, www.s-asunnot.fi   

 

Oskelakodin uutiset

Annika Haaksiluoto aloittaa työt Oskelakodin Alppikylän tuetunasumisen yksikön työntekijänä 4.2.2013. Annika on aikaisemmin työskennellyt päihdealalla mm. A-killan ylläpitämässä Solakallion päihdehuollon asumispalveluyksikössä, sekä Sillanpirtin hoitokodissa, koulutukseltaan hän on lähihoitaja.

 

Suruviesti

Oskelakodin toiminnan tukija ja ystävä Jorma ”Killi” Tuomisto menehtyi pitkälliseen sairauteen  20.12.2012.

”Killi” oli Oskelakodin entinen asukas ja alkuvaiheiden keskeisiä tukihenkilöitä. Hän toimi myös Oskelakodin ”talonmiehenä”  80-luvun lopulla, jolloin Oskelassa elettiin muutosvaihetta, ennen kuin johtajaksi tuli Pekka Hall. Killi toimi eläessään monen Oskelakodin asukkaan tukena ja sai elämäntyöstään Setlementin kultaisen ansiomerkin vuonna 2004.

Oskelakodissa vaalitaan ”Killin” muistoa ja myöhemmin talvella Oskelakodin kotisivuille on tulossa erillinen juttu hänen elämäntyöstään.    

 

Avoimet työpaikat

Uusi paikallisuus -hanke etsii projektikoordinaattoria määräaikaiseen työsuhteeseen Kemijärvi/Rovaniemi alueelle.

Projektikoordinaattorin tehtävänä on:

 • nuorten aktivointi oman paikallisyhteisön kehittämiseen
 • kansalaisvaikuttamisen toimintamallien juurruttaminen Kemijärvi–Rovaniemi–Kemi -alueella osana paikallista setlementtinuorisotyötä
 • toimia Uusi paikallisuus –hankkeen Kemijärven osahankkeen projektipäällikön työparina
Koulutusvaatimuksena on korkeakoulututkinto.
Työ vaatii kokemusta projektityöskentelystä, myönteistä työotetta ja kykyä kohdata erilaisia ihmisiä. Arvostamme kokemusta nuorisotyöstä, itsenäistä työotetta sekä hyvää kirjallista ja suullista ilmaisua. Työ vaatii viikoittaista matkustamista. Ajokortti on välttämätön.
 
Projektikoordinaattori työskentelee Setlementtiliiton Uusi paikallisuus –hankkeessa.
 
Kyseessä on kokopäivätyö. Työ alkaa 15.2.2013 tai sopimuksen mukaan.Työsuhde on määräaikainen ja kestää 12 kuukautta. Haastattelut toteutetaan viikolla 6 Setlementtiliitossa Helsingissa.
 
Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi palkkatoiveineen ja CV:si sähköpostitse 28.1 klo 16.00 mennessä projektisihteeri Pihla Ruuskaselle pihla.ruuskanen@setlementti.fi

Lue lisää

Henkilöstö

Kainulan setlementin toiminnanjohtajan sijaiseksi Jari Haapaniemi

Kainulan setlementin toiminnanjohtaja/rehtori Marianne Leiviskä on siirtynyt toimivapaalle. Hänen sijaisenaan toimii Jari Haapaniemi 31.12.2013 saakka.

Yhteystiedot: rehtori@kainuunaalto.fi,  puh. 040 738 7484

Ahjolan toiminnanjohtaja vaihtui

Sami Uusi-Rauva on jättänyt Ahjolan setlementin toiminnanjohtajan tehtävät. Tehtävää hoitaa tällä hetkellä opistonkin rehtorina työskentelevä Arto Juhela, puh. 044 553 8424, sp arto.juhela@ahjola.fi.

Koulutus

Ilmoittautuminen avoimiin Setlementtiopintoihin on käynnissä

Opintojen tavoitteena on vahvistaa setlementtiliikkeen taustan, arvojen ja toimintamuotojen sekä merkityksen tuntemusta, lisätä yhteisöllisyyttä ja voimaantumista omassa työssä ja elämässä sekä opiskella vaikuttamisen ja viestinnän keinoja.

Avoimet setlementtiopinnot on tarkoitettu setlementtiliikkeen työntekijöille, vapaaehtoisille ja luottamushenkilöille; kaikille, jotka ovat kiinnostuneet setlementtiliikkeestä, sen arvoista ja toimintamuodoista.

Opinnot järjestetään 15.3.2013-31.5.2014 välisenä aikana ja ne koostuvat kolmesta kokonaisuudesta. Ilmoittautuminen opintoihin 8.2. mennessä Rovala-Opiston kautta. Ilmoittautua voi myös yhteen kokonaisuuteen kerrallaan.

Tarkista päivien teemat ja lisätiedot Setlementiliiton kotisivuilta.

Ikääntyneet ja oppiminen - Tule senioripedagogiikan ensimmäiselle jaksolle 19.3.

Auralan kansalaisopistossa pidetään 19. maaliskuuta Muisti ja oppiminen ikääntyneillä –koulutus. Koulutuksen tavoitteina ovat mm. elinikäiseen oppimiseen kannustavien oppimis- ja opetusmenetelmien kehittäminen sekä muistia ja oppimista tukevan senioripedagogiikan ajantasaistaminen.

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumistiedot: linkki

 

Tuotteet

Vasemmalla onnitteluadressi. Vieressä osanottoadressi.
Uudistunut kortti.

Setlementtiliiton adressit ja kortit uudistuivat

Setlementtiliitosta tilattavat onnittelu- ja osanottoadressit ovat uudistuneet. Adressien kannet ovat suunnitelleet OmaPolku ry:n toimintaan osallistuneet kehitysvammaiset nuoret.

Adressien lisäksi tuotevalikoimaan kuuluvat kortit, joita voi käyttää esimerkiksi saatteena tai syntymäpäiväkorttina.

Adressin (A4) hinta (on 10 euroa.

Kortin (A5) hinta 4 euroa. Kortteja on saatavilla kahdella erilaisella kuvalla.

Katso lisätiedot ja muut setlementtituotteet

 

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo liiton sekä setlementtien ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia liiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen jaana.kymalainen@setlementti.fi

Seuraava uutiskirje ilmestyy helmikuussa. Helmikuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähestyspäivä on 4.2.