Setlementtiliiton uutiskirje helmikuu 2014

 

Helmikuun uutiskirjeen sisältö

  • Uutiset
  • Tiedotteet
  • Tulevat tapahtumat ja koulutukset
  • Seuraava uutiskirje

 

Uutiset

Setlementtijohtajat Helsingissä

Setlementtijohtajat kokoontuivat Helsinkiin 13. – 14. helmikuuta. Torstaipäivä alkoi työkokouksella Raha-automaattiyhdistyksen tiloissa. Aamupäivän aikana keskusteltiin muun muassa säästöjen ja valtionosuuksien uudistamisen vaikutuksesta vapaan sivistystyön tulevaisuuteen.

 

Iltapäivällä setlementtiväen seuraan liittyi neljä Raha-automaattiyhdistyksen edustajaa. Ohjelmasta vastasivat kansalaistoiminnasta setlementtiliikkeessä puhunut vt. toimialajohtaja Piia Puurunen sekä kumppanuuden yhteiskuntapolitiikasta luennoinut professori emerita Briitta Koskiaho. Koskiahon esitys oli vauhdikas ja ajatuksia herättävä. Koskiaho esiintyy myös Setlementtipäivillä Heinolassa 24. helmikuuta, jossa häntä on mahdollisuus päästä kuulemaan seuraavan kerran.

 

Perjantaina Sipin päivän aamiaisen jälkeen jatkuneessa työkokouksessa käsiteltiin muun muassa Kalliolan setlementtitalon peruskorjausta, kuultiin Jyränkölän setlementin Sirkka Suomen nuorisotakuun selvitysinfo ja tutustuttiin Kalliolan setlementin kansalaistoimintaan. Vierailulla Pasilan asukastaloon tutustuttiin Kalliolan setlementin kansalaistoimintaan lähemmin. Asukastalo on kaikille pasilalaisille avoin kohtaamispaikka ja kokoontumistila. Setlementtijohtajille asukastaloa esittelivät asukastalon vastaava Veikko Väisänen sekä kaksi vapaaehtoista.
 

Sipin päivä kokosi yhteen ennätysmäärän osallistujia

 

Sipin päivän aamiainen on vapaamuotoinen, perinteeksi muodostunut aamiaistilaisuus, joka on saanut nimensä suomalaisen setlementtiliikkeen perustajan Sigfrid Sireniuksen mukaan. Setlementtiliiton ja Kalliolan setlementin yhdessä järjestämälle Sipin päivän aamiaiselle osallistui tänä vuonna ennätysmäärä vieraita. Kalliolan setlementtitalon aulaan kokoontui aamiaisherkkujen ääreen lähemmäs 200 yhteistyökumppania, entistä tai nykyistä työntekijää ja setlementtityön ystävää. Vieraiden joukossa olivat myös kehitys- ja omistajaohjausministeri Pekka Haavisto ja Suomen arkkipiispa Leo.

 

Tänä vuonna Kalliolan setlementti julkisti Sipin päivän juhlassa ensimmäiset Alli Trygg -palkinnon saajat. Kilpailu Alli Trygg -palkinnosta järjestetään Kalliolan setlementissä tarkoituksena kannustaa ja palkita Kalliolan setlementin henkilöstöä hyvästä työstä sekä lisätä työhyvinvointia. Kilpailu järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Palkinnot saivat Nurmijärven klinikan lapsiperhekuntoutus sekä Lapsi- ja perhevapalveluiden avopalveluiden Vantaan yksikkö. Onnea voittajille!  

Otsolan nuorisotyön Tyttörinki-toiminta palkittiin satakuntalaisena lastensuojelutekona

Vuoden 2013 satakuntalainen lastensuojeluteko on Porin perusturvakeskuksen lastensuojelun avohuollon ja Otsolan Setlementin nuorisotyön Sänttis-projektin yhteistyössä toteuttama Tyttörinki-toiminta. Valinnan palkinnon saajasta teki ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.

 

Perusteluissaan Kananoja toteaa Tyttöringin edustavan lastensuojelun avohuollossa vielä vähän käytettyä ryhmämuotoista lähestymistapaa. Oivaltavaa hänestä siinä on se, miten toiminta yhdistää eri tavoitteita kuten ryhmän käyttöä, itsetunnon vahvistamista sekä tyttöjen omien mielenkiinnon kohteiden kuulemista ja hyödyntämistä. Lisäksi esillä ovat ehkäisevä tavoite sekä vertaisuudesta nouseva voima.
 

Lue lisää: linkki.
 

Vaasan Setlementtiyhdistys on saanut rahoituksen Aktiivisuus Asenteeksi -projektille

Vaasan Setlementtiyhdistys on saanut rahoituksen Aktiivisuus Asenteeksi -projektille vuosille 2014 - 2017. Projektin tarkoituksena on edistää heikossa työmarkkina-asemassa olevien työnhakijoiden työllistymistä. Pääkohderyhmä on pitkäaikaistyöttömät. Projektin rahoittavat Pohjanmaan ELY-keskus ja Vaasan kaupunki.

 

Naapuriapu-työryhmän asiantuntijat Uusi paikallisuus -hankkeen työpajassa
 

Rikoksentorjuntaneuvoston asettama asiantuntijoista koostuva Naapuriapu-työryhmä osallistui 6. - 7. helmikuuta deliberatiiviseen demokratian ideaan pohjautuvaan työpajaan Tampereella. Työskentelyn tavoitteena oli löytää yhteisesti hyväksyttyjä linjauksia ja työstää suosituksia osaksi toimenpide-esitystä. Setlementtiliiton Uusi paikallisuus -hanke kutsuttiin ohjaamaan työryhmän työskentelyä. Aloite kansalaisraatimaisen kokouksen järjestämiseen tuli työryhmän sihteeriltä Regina Järg-Tärnolta.

 

- Halusin tarjota ryhmälle toisenlaisen työskentelytavan, jossa pääsemme tutustumaan kansalaisraati-menetelmään ja hyödyntämään prosessia omassa työssämme. Ryhmän sihteerinä minulle on tärkeää, että lopputulos on ryhmämme yhteinen eikä siinä korostu kenenkään yksittäisen tahon intressit.

 

Uusi paikallisuus -hankkeessa lyhytkestoista ryhmätyöskentelyyn sopivaa deliberatiivista työmenetelmää on kehittänyt hankkeen tiedotus- ja projektisihteeri Pihla Ruuskanen. Menetelmässä yhdistyvät kansalaisraati ja World Cafe -menetelmät, joita Suomessa on tutkinut etenkin tutkijatohtori Harri Raisio Vaasan yliopistosta.

 

Lue lisää: linkki.

 

Nuoret Pikku-Syötteellä: ”Oma-aloitteisuus ja aktiivisuus kannattaa!”

Lasten ja nuorten Uusi paikallisuus piipahti Setlementtiliiton ja Atrian järjestämällä nuorten leirillä Syötteen Nuorisokeskuksessa tiistaina 4. helmikuuta. Eri puolilta Suomea Pikku-Syötteen lumisiin maisemiin kokoontuneet leiriläiset viettivät helmikuisen aamupäivän tutustuen erilaisiin tapoihin toteuttaa nuorten omia ideoita ja vaikuttaa omaan elinympäristöön.

Lue lisää: linkki.

 

Perheet innolla mukaan Palosaaren kehittämiseen

Vaasan Palosaarella käynnistyi tällä viikolla uudenlainen toimintamuoto, kun ensimmäinen ideaolohuonekerta järjestettiin tiistaina 21.1. Paikalla oli vanhempia lasten kanssa sekä ilman. Yhteisenä tekijänä kaikilla oli halu kehittää Palosaarta yhdessä lapsiperheen näkökulmasta.

 

- Ideaolohuoneet ovat avointa toimintaa, joissa ideoidaan yhdessä perheiden kanssa entistä parempaa Palosaarta. Jokaisella kerralla meillä on toiminnallista ohjelmaa, jonka kautta suunnitellaan mitä voitaisiin yhdessä järjestää tai tehdä täällä Palosaarella, Palosaaren osahankkeen projektipäällikkö Anne Majaneva kertoo. Kevään ajan kerran kuukaudessa järjestettävä ideaolohuonetoiminta on tervetullut lisä alueelle ja parannettavaa löydettiinkin jo ensimmäisessä tapaamisessa.

 

Tunnelmia Ideaolohuoneista ja projektin etenemisestä voit seurata lapsiperheiden ideaolohuoneen omasta blogista: linkki.

 

Tykkää Uusi paikallisuus -hankkeesta Facebookissa

Uusi paikallisuus -hankkeella sekä sen pilottialueilla on kaikilla omat Facebook-sivunsa. Tykkäämällä koko hankkeen Facebook-sivuista kuulet hankkeen ajankohtaisia kuulumisia ja uutisia kansalaistoiminnasta ympäri Suomen. 

Tykkää nyt osoitteessa www.facebook.com/UusiPaikallisuus
 

 

Mahdollisuus tilata Setlementti-taskukalentereita

Setlementti-kalenterin taskumallia on vielä jäljellä. Taskukalenteria on mahdollisuus tilata Setlementtiliiton toimistosihteeriltä Merja Eloaholta sähköpostitse osoitteesta merja.eloaho(at)setlementti.fi. Kalenterin hinta on 10 € / kappale.

 

Suosittu setlementtikalenteri sisältää koko setlementtiväen tärkeät yhteystiedot kaikkine liiton tietoineen vuodelle 2014. Lisäksi kalenterista löytyy mm. muovitasku papereille, runsaasti muistiinpanotilaa sekä haitariosainen vuosisuunnitelma.

 

Tiedotteet

Setlementtiliitto hakee PROJEKTIKOORDINAATTORIA Monikulttuuristen nuorten kehittämishankkeeseen

Projektikoordinaattori toimii Suomen Setlementtiliitossa Monikulttuuristen nuorten yhteiskunnallinen aktiivisuus -kehittämishankkeessa. Projektissa kehitetään ja toteutetaan monikulttuuristen nuorten yhteiskunnallista aktiivisuutta edistävää vertaisryhmäkoulutuskokonaisuutta ja siihen liittyvää toimintaa. Kehittämistyössä etsitään keinoja parantaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden ja järjestötoiminnan avulla nuorten työelämävalmiuksia ja lisätä yhteiskunnallista osallisuutta. Työkielinä ovat englanti ja selkosuomi.

 

Hakuaika päättyy 17. maaliskuuta.

 

Lue lisää: linkki.

 

Hanna-Mari Manninen Kalliolan Kannatusyhdistyksen puheenjohtajaksi

Kalliolan Kannatusyhdistys ry:n puheenjohtajaksi on valittu Hanna-Mari Manninen (YTM, OTM). Manninen työskentelee asianajajana helsinkiläisessä asianajotoimisto Dittmar & Indreniuksessa. Aikaisemmin hän on toiminut muun muassa Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry:n puheenjohtajana ja Setlementtinuorten liitto ry:n puheenjohtajana. Hän johtaa kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukuntaa, joka edistää kolmannen sektorin ja valtionhallinnon yhteistyötä.

 

Lue lisää: linkki.

 

Espooseen avattu seitsemäs Tyttöjen Talo®

Suomen seitsemäs Tyttöjen Talo® avataan Espoon Leppävaaraan. Tyttöjen Talon toiminta on suunnattu 10-28 -vuotiaille tytöille ja nuorille naisille. Talo tarjoaa turvallisen, viihtyisän ja toiminnallisen ympäristön, jossa järjestetään avoimia iltoja, tapahtumia, ryhmiä, luottamuksellisia yksilötapaamisia, seksuaalineuvontaa ja –kasvatusta sekä vapaaehtoistoimintaa. Espoon Tyttöjen Talo tarjoaa konsultaatiota ja tutustumiskäyntejä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

 

Lue lisää: linkki.

Mun talous -verkoston kannanotot

Mun talous -verkostolta lähti alku vuoden aikana useita kannanottoja.

  

Mun talous –verkoston perjantaina 31. tammikuuta opetus- ja kulttuuriministeriölle luovuttamassa lausunnossa vaaditaan, että lukion tuntijakoa uudistettaessa pidetään huolta siitä, ettei opiskelija jatkossakaan voi käydä lukiota saamatta lainkaan talousopetusta. Talousopetuksessa painopisteen tulee muuttuneessa yhteiskunnassa olla yhä tärkeämmäksi käyneessä henkilökohtaisen taloudenhallinnan opetuksessa. Nyt annetun tuntijakoesityksen mukaan lukiolaisen on halutessaan mahdollista kirjoittaa ylioppilaaksi opiskelematta lukiossa lainkaan yhteiskuntaoppia ja siihen sisältyvää taloustietoa.

 

Mun talous –verkoston eri eduskuntapuolueille helmikuussa luovuttaman kannanoton mukaan verkkopankkitunnukset on nähtävä peruspalveluna, joka mahdollistaa kansalaisena osallistumisen sekä taloudellisesti kohtuullisen pankkiasioinnin. Tilanteen korjaamiseksi ja kansalaisten yhdenvertaisuuden takaamiseksi asiasta olisi syytä säätää lailla.

 

Sosiaalista luototusta koskeva kannanotto suosittelee sosiaalisen luototuksen ottamista osaksi kuntien velvoitteita, sillä laskelmat todistavat sosiaalisen luototuksen tuovan säästöjä sitä käyttäville kunnille. Sosiaalinen luototus tukee kansalaisten taloudellista selviytymistä sekä ehkäisee syrjäytymistä.

 

Kannanottojen allekirjoittajina on useita Mun talous –verkoston jäsenorganisaatioita ja asiantuntijoita. Mun talous -verkosto on perustettu keväällä 2013 edistämään nuorten talousosaamista, jotta nuorten kohtaamia, heidän omaan talouteensa liittyviä ongelmia, voitaisiin yhteisvoimin ehkäistä. Verkosto koostuu eri sektorien toimijoista, jotka yhdistämällä eri alojen asiantuntijuutensa pyrkivät kehittämään tiedon saantia nuorten oman talouden hoidosta. Suomen Setlementtiliitto on yksi Mun talous -verkoston taustalla olevan Mun talous -hankkeen koordinoivista tahoista.

 

Lue lisää kannanotoista: www.setlementti.fi.

 

Tulevat tapahtumat ja koulutukset

Avoimet setlementtiopinnot 2014, osa IV - TULE MUKAAN!

Aika: 8.-9.5.2014
Paikka: Pikku-Syöte, Pudasjärvi
Toteuttaja: Pohjola-opisto

 

IV Voin hyvin työssäni

 

Katse työniloon, työhyvinvoinnin perusteita
Minä ry - itsensä johtaminen yhdistyksessä
Rauhaa ja rentoutumista arjen kiireen keskellä, itsestä huolehtiminen ja elämänhallinta
Kriisien kohdatessa

 

Viimeinen jakso neliosaisesta koulutuskokonaisuudesta toteutetaan tunturimaisemassa hyödyntäen luonnon tarjoamia mahdollisuuksia!


Ilmoittautumiset: pohjolaopisto@oulunsetlementti.fi tai puh. (08) 555 4000. Ilmoita samalla yhteiskuljetukseen osallistumisesta, ruokavalioista ja muista erityistarpeista (mm. 1 hh).

 

Avoimet setlementtiopinnot on tarkoitettu setlementtiliikkeen työntekijöille, vapaaehtoisille ja luottamushenkilöille; kaikille, jotka ovat kiinnostuneet setlementtiliikkeestä, sen arvoista ja toimintamuodoista. Koulutuksen hinta on 140 €/hlö (tai 100 €/hlö, jos olet valinnut kaikki neljä setlementtiopintojen jaksoa) ja se sisältää opetuksen ja materiaalit. Ruokailu-, majoitus- ja matkakulut eivät sisälly hintaan. Majoitus (2hh) ja ruokailut yhteensä noin 100 e/hlö, lisämaksu 1 hh osalta 30 e.

 

Yhteiskuljetus Oulusta erillisen hinnoittelun mukaan, mikäli yhteiskuljetukseen ilmoittautuneita on tarpeellinen määrä.  Lähtö esim. lentokentältä 7.30–8.30 riippuen käytettävistä lennoista ja rautatieasemalta sen jälkeen noin klo 9.00. Ohjelma Pikku-Syötteellä torstaina alkaa lounaalla noin klo 11.00/11.30 ja loppuu perjantaina noin klo 14.30, jolloin kuljetus takaisin Oulun rautatieasemalle. Mahdollisuus ennättää n. klo 17.30 lähteviin juniin tai (varmimmin) klo 19.00/20.00 lähteville lennoille.

 

Tiedustelut työhyvinvointijaksosta:

 

Liisa Hänninen, koulutusjohtaja, Oulun Seudun Setlementti ry
puh. 040 530 6533, liisa.hanninen@oulunsetlementti.fi

 

Annukka Oksman-Hiukka, koulutussuunnittelija, Oulun Seudun Setlementti ry
puh. 044 786 1606,  annukka.oksman-hiukka@oulunsetlementti.fi

 

Kaikki mukaan – työkaluja yhdenvertaiseen osallisuuteen!

Setlementtiliiton koordinoima Uusi paikallisuus -hanke ja Monikulttuurisen työn toimiala järjestävät maksuttoman työpajapäivän yhdenvertaisesta osallisuudesta ja sen esteiden purkamisesta. Tervetuloa saamaan näkökulmia ja työkaluja yhdenvertaiseen osallisuustyöhön!

 

Aika: 10.6.2014 klo 09:30-16:00
Paikka: Monitoimitalo 13. Satakunnankatu 13, Tampere

 

Aamupäivällä perehdytään osallistumista ja osallisuutta rajoittaviin tekijöihin. Nuorisotutkimusseuran tutkija Antti Kivijärvi (YTM) alustaa rasismin muodoista monikulttuurisen osallisuustyön kipukohtana. Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Miikka Pyykkösen (YTT) puheenvuorossa syvennytään yhteiskunnan asettamiin ja järjestöjen toiminnassa piileviin osallisuuden esteisiin. Lisää näkökulmia ja kokemuksia kuullaan sohvapöytäkeskustelussa, johon osallistujat voivat lähettää etukäteiskysymyksiä keskustelijoille.

 

Iltapäivä työskennellään työpajoissa, joissa tutustutaan osallistumisen kynnystä madaltaviin kokemuksiin ja työmenetelmiin.  Työpajan saa valita oma mielenkiinnon mukaan seuraavista teemoista: draamamenetelmät ja pelien mahdollisuus osallisuustyössä, sosiaalinen esteettömyys järjestötyössä, normikriittinen lähestymistapa, sekä osallistujien tavoittaminen ja ihmisten innostaminen.  Päivän juontaa monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Anu-Rohima Mylläri Suomen Punaisesta Rististä.

 

Laita päivämäärä jo kalenteriin.  Ennakkoilmoittautumiset ja lisätietoa pihla.ruuskanen(at)setlementti.fi. Ennakkoon ilmoittautuneille lähetämme sähköpostitse tarkempaa tietoa.

 

Lue lisää: linkki.
 

Kevään Setlementtipäivät Heinolassa

KANSALAISYHTEISKUNNAN TILA JA TULEVAISUUS

 

24. – 26.4.2014
Jyränkölän Setlementti, Heinola

 

OHJELMA

 

Torstai 24.4.
Asiantuntijaluennot:
1) Kumppanuuden yhteiskuntapolitiikka - Professori emerita Briitta Koskiaho
2) Kestääkö hyvinvointiyhteiskunta? - Kehitysjohtaja Olli Hietanen, Turun yliopisto 
Setlementtiliiton strategia 2015 – 2020: Strategiatyö käynnistyy yhteisellä työpajalla
Illalla Heinolan kaupungin vastaanotto

 

Päivän hinta 45 €.

 

Perjantai 25.4.
Työpajatyöskentelyä
Aiheet
1. Asuminen ja seniorit sekä Jyränkölän saattohoitopalvelut
2. Monikulttuurisuus
3. Nuorisotyö ja opintotoiminta
4. Talous
5. Viestintä
Asiantuntijaluennot:
1. Kolmas sektori kuntauudistuksen myllerryksessä – Ministeri Henna Virkkunen
2. Luennoitsija ei vahvistunut
Jyränkölän Setlementti 70 vuotta: Iltajuhla ja illallinen

 

Päivän hinta 45 €. Juhla ja illallinen (sis. juomat) 40 €.

 

Lauantai 26.4.
Asiantuntijaluento:
    Toiminnanjohtaja Tommi Paalanen, Sexpo-säätiö
Takuulla-hankkeen esittely – Rehtori Sirkka Suomi, Jyränkölän Setlementti
Setlementtiliiton sääntömääräinen liittokokous

 

Päivän hinta 40 €, liittokokous on maksuton.

 

KULJETUKSET

24.4. klo 8.00-10.00 Helsinki-Jyränkölä

26.4. klo 14.00-16.00 Jyränkölä-Helsinki

Hinta 20 €/hlö/suunta. Vähintään 20 henkilöä/suunta.

 

MAJOITUS

Hotelli Kumpeli Spa, Heinola
Yhden hengen huone: 105 eur/vrk. Kahden hengen huone: 120 eur/vrk.
Majoitus maksetaan paikanpäällä luottokortilla tai käteisellä.

 

Lisätietoa Heinolan Setlementtipäivistä ja ilmoittautumisesta tulossa maanantaina 24. helmikuuta.

 

Vanhuus rokkaa –konserttikiertue
 

Vanhuus Rokkaa –konserttikiertue järjestetään jo kolmannen kerran peräkkäin keväällä 2014.

 

Konserttiaikataulu on seuraava:

 

Ti 18.3. Lahti (Sibeliustalo)
Ke 19.3. Helsinki (Savoy-teatteri)
Ti 25.3. Savonlinna (Savonlinnasali)
Ke 26.3. Tampere (Tampere-talo)
Ti 1.4. Oulu (Madetojasali)
Ke 2.4. Jyväskylä (Paviljonki)

 

Konsertin esiintyjinä nähdään Suvi Teräsniska (ei Lahti), Laura Voutilainen (ei Tampere), Olli Lindholm, Pave Maijanen ja Vicky Rosti (vain Tampere ja Lahti). Konsertin juontaa Heikki Hilander ja musiikista vastaa Housebändi Hampaattomat. Kapellimestarina toimii Pekka Siistonen.

 

Vanhuus Rokkaa on moderni suomalaisen seniori- ja vanhuustyön tukemiseen suunniteltu hyväntekeväisyyskonsepti. Tule sinäkin mukaan rokkaamaan ja lunasta lippusi oman paikkakuntasi konserttiin!

 

Kunniakulttuuri Pirkanmaalla –hanke kutsuu tutustumaan hankkeen uusiin tiloihin ja työntekijöihin

Setlementti Naapuri on käynnistänyt Tampereella keväällä 2013 Kunniakulttuuri Pirkanmaalla -hankkeen, jota rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.  Hankkeen päätavoitteena on tuoda kunniakulttuuriin ja -väkivaltaan liittyviä ilmiöitä näkyväksi ja kehittää kunniaväkivaltaa ehkäiseviä toimintamalleja.

 

Kunniakulttuuri Pirkanmaalla – hanke kutsuu tutustumaan hankkeen uusiin tiloihin ja työntekijöihin torstaina 27.3. klo 14-16 välisenä aikana osoitteeseen Kirkkokatu 8 E 48, Tampere. Tilaisuudessa on mahdollisuus tutustua hankkeen työntekijöihin, keskustella kunniakulttuuriin liittyvistä kysymyksistä, nähdä hankkeen uudet toimitilat ja juoda kakkukahvit!

 

Tilaisuuden järjestävät hankkeen työntekijät Raman Hussain ja Marianne Rautiokoski. Ilmoittautumiset 24.3. mennessä osoitteeseen marianne.rautiokoski(at)naapuri.fi.

 

Lämpimästi tervetuloa!

 

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo liiton sekä setlementtien ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

 

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia Setlementtiliiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirsi.lohtander(at)setlementti.fi.

 

Seuraava uutiskirje ilmestyy maaliskuussa. Maaliskuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähetyspäivä on 12.3.2014.

 

Talvisin terveisin,

Suomen Setlementtiliitto