Setlementtiliiton uutiskirje huhtikuu 2014

 

Huhtikuun uutiskirjeen sisältö

  • Uutiset
  • Tiedotteet
  • Tulevat tapahtumat ja koulutukset
  • S-Asunnot tiedottaa
  • Seuraava uutiskirje

Uutiset

TAKUULLA -hanke nuorisotakuun asialla. Vastaa kyselyyn!

Setlementtikentällä toteutetaan tämän vuoden aikana nuorisotakuun toteuttamista kartoittava TAKUULLA! – Nuorisotakuun toteuttaminen Suomen setlementeissä -hanke. Hanketta rahoittaa Hämeen ELY-keskus ESR -rahoituksella. Hanketta hallinnoi Jyränkölän Setlementti ry ja kartoitustyössä mukana ovat Suomen
Setlementtiliitto sekä paikallissetlementit.

 

TAKUULLA! -selvityshankkeessa kartoitetaan yhteistyössä setlementtikentän kanssa setlementtien nykytilanne ja käytössä olevat käytänteet nuorisotakuun toteuttamisessa. Tavoitteena on hankkeen aikana luoda setlementtien yhteistyönä yhteinen toimintamalli/ -malleja nuorisotakuun toteuttamiseen. Tuloksena syntyvät myös kuvaukset nykytilasta sekä hyvien käytänteiden ja uusien mahdollisuuksien toimintamalleista setlementeissä.

 

Jo hakuvaiheessa hankkeen toteutukseen sitoutui mukaan 17 setlementtiä omarahoitusosuuden muodossa. Tämä osoitti loistavaa sitoutumista tärkeän asian edistämisessä. Omarahoitusosuudet (170 € / setlementti) tullaan laskuttamaan huhtikuun aikana.

 

Linkki kyselyyn on lähetetty sähköpostitse jokaiseen setlementtiin ja nuorten piiriyhdistykseen.  Jos oma setlementtisi ei ole vielä vastannut kyselyyn, tehkää se pikaisesti!

 

Kyselyvaiheen tähänastisia tuloksia käydään läpi Setlementtipäivillä Heinolassa lauantaina 26.4.2014.


Yhdessä tekemällä saamme koko setlementtikentälle tärkeää tietoa käyttöömme - jokainen vastaus ja näkemys on erittäin tärkeä!

 

Lisätietoja:

Rehtori Sirkka Suomi, puh. 050 306 7985, sirkka.suomi(at)jyrankola.fi
Hankepäällikkö Jenny Saarela, puh. 044 797 2439, jenny.saarela(at)jyrankola.fi
 

Harjulan kansalaisopisto lahjoittaa kangaspuita setlementtien toimintaan

Harjulan kansalaisopiston kudonnan opetusta supistetaan, jonka vuoksi käyttämättömäksi jää yhdeksän kappaletta kangaspuita. Ne vapautuvat tänä keväänä toukokuun aikana.

 

Harjulan setlementti lahjottaisi kangaspuut mielellään muiden setlementtien käyttöön, esimerkiksi kansalais-, opetus- tai johonkin muuhun mahdolliseen toimintaan.

 

Kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Harjulan Setlementin toiminnanjohtajaan Ari Tuupaiseen.

 

Lisätiedot:
Ari Tuupainen
toiminnanjohtaja / rehtori
Harjulan Setlementti ry / Harjulan kansalaisopisto Harjulankatu 7, 15150 LAHTI
Puh. (03) 8725 115
Gsm 044 7725 115
Fax (03) 8725 110
ari.tuupainen(at)harjulansetlementti.fi
www.harjulansetlementti.fi
 

Mahdollisuus ostaa Vanhuus Rokkaa tuotteita

Vanhuus Rokkasi tänä vuonna kolmatta vuotta peräkkäin eri puolilla Suomea. Konserttipaikkakunnat vuonna 2014 olivat Lahti, Helsinki, Tampere, Savonlinna, Jyväskylä ja Oulu. Konserttikiertueen lipunmyynnistä saatu tuotto tullaan käyttämään pääosin konserttipaikkakuntien setlementtien seniori- ja vanhuustyöhön.

 

Tänä vuonna myynnissä oli ensimmäistä kertaa myös Vanhuus Rokkaa tuotteita. Tuotteita on edelleen mahdollista ostaa Vanhuus Rokkaa verkkokaupasta www.vanhuusrokkaa.fi/kauppa/ Tuotteiden hinnoista saa 25 % alennuksen. 
 

Sukupuolisensitiivisen työn verkostopäivä Kuopion Tyttöjen Talolla

Mitä sukupuolisensitiivisyys oikein on? Vaikean sanan taakse kätkeytyy yksinkertainen, mutta suuri ja tärkeä asia. Sukupuolisensitiivisyys tarkoittaa herkkyyttä huomioida sukupuolen erilaiset vaikutukset nuorten kasvamisessa.

 

Muun muassa sukupuolisensitiivisyyttä, tyttötohkeisuutta ja voimauttavaa valokuvausta pohdittiin sukupuolisensitiivisen työn verkostopäivässä Kuopion Tyttöjen Talolla.

 

Lue lisää: linkki.
 

Isosisko & Isoveli -hanke käynnistyy Kemissä

Isosisko & Isoveli -hanke käynnistyy Kemissä. Sukupuolisensitiivisen nuorisotoiminnan kehittämishanketta hallinnoi kemiläinen pitkät setlementtiperinteet omaava Luotolan Nuoret ry ja toimintaa tukee RAY.

 

Tarkoituksena on rakentaa kolmeen kaupunginosaan vapaaehtoistukihenkilötoimintaa ja sitä kautta vaikuttaa alueen lasten ja nuorten sosiaaliseen hyvinvointiin. Työn perustana toimivat sukupuolisensitiivinen työote ja Ahjolan Setlementin kehittelemä Isosisko-malli.

 

Lue lisää: linkki.

 

Setlementtiliike tänään -videokilpailu on käynnissä

Muistathan, että kaikilla setlementeillä on nyt mahdollisuus kertoa innostavasta toiminnasta, merkityksellisistä paikoista tai kiinnostavista henkilötarinoista videon muodossa. Setlementtiliike tänään -videokilpailu on käynnissä ja jatkuu 31.8. asti. Videokilpailun tavoitteena on kerätä tarinoita setlementtitoiminnassa mukana olevista ihmisistä, toiminnoista ja paikoista.

 

Lue lisää: linkki.

 

Valtaa Vanhuus -liike haastoi ihmisiä hakemaan kaverin ulos Maailman terveyspäivänä 7.4.

Raitis ilma ei maksa mitään eikä kaikkeen tarvita rahaa ja viranomaisia. Tarvitsemme tahtoa jakaa aikaa yhteisen hyvän edistämiseksi. Valtaa Vanhuus -liike haastoi ihmisiä viemään kaverin ulos Maailman terveyspäivänä 7.4. Haasteeseen tarttui muun muassa Havukosken Ässäkotien asukasisännöitsijä Stefan Piesnack (kuvassa), joka kävi kävelyllä talon asukkaan kanssa.

 

Valtaa vanhuus / Med ålderns rätt -liike on seitsemän järjestön ja yksittäisten henkilöiden muodostama toimija, jonka tehtävänä on edistää positiivista vanhuskuvaa, vanhojen ihmisen asemaa ja arvostusta Suomessa. Vuonna 2014 liikkeen vetovastuu on Suomen Setlementtiliitolla ja sen puheenjohtajana toimii Pirkko Ruuskanen-Parrukoski.
 

Tiedotteet

Henkilöstömuutoksia Mun talous -hankkeessa

Mun talous -hankkeen projektikoordinaattorina on huhtikuun alussa aloittanut liikuntatieteiden maisteri Ville Kujanpää. Hän tulee toimimaan Setlementtiliitossa sekä sukupuolisensitiivisen nuorisotyön kehittämishankkeen että Mun talous -hankkeen projektityöntekijänä.

 

Toisena toimintavuotenaan Raha-automaattiyhdistyksen vuosiksi 2013–2017 rahoittama ja Suomen Setlementtiliiton koordinoima Mun talous -hanke on laajentunut uusilla työntekijöillä. Verkostohanke on neljän järjestön yhteisprojekti. Yhteistyössä Suomen Setlementtiliiton kanssa sitä toteuttavat Nuorisoasuntoliitto, Nuorisosäätiö ja Takuu-Säätiö. Maaliskuun alusta lähtien kussakin näissä kolmessa yhteistyökumppanijärjestössä työskentelee yksi Mun talous -hankkeen projektikoordinaattori.

 

Mun talous -hankkeen projektipäällikkö Pinja Hirvilammi ei enää työskentele hankkeessa eikä Suomen Setlementtiliitossa. Hanketta koskevissa asioissa voi olla yhteydessä Anu Haapaseen anu.haapanen(at)setlementti.fi tai puh. 040 820 8758. 

 

Henkilöstövahvistuksia Suomen Setlementtiliitossa

Setlementtiliiton taloustiimin vahvistukseksi on huhtikuun alusta alkaen liittynyt Pasi Palosara. Pasi toimii tiimissä taloushallinnon assistenttina.

 

Setlementtiliiton viestintä on vahvistunut kevään ja kesän ajaksi, kun joukkoon on neljäksi kuukaudeksi liittynyt Ulla Remes. Ulla on osalle setlementtiväestä jo entuudestaan tuttu Vanhuus Rokkaa konserttien järjestelyistä.
 

Tulevat tapahtumat ja koulutukset

Katse työniloon – kokemukselliset työhyvinvointipäivät Pikku-Syötteellä 8.-9.5.2014

Avointen setlementtiopintojen osa IV järjestetään tunturimaisemassa Pikku-Syötteellä 8.–9.5.2014. Aiheena on työhyvinvointi. Ilmoittauduthan mukaan 24.4. mennessä (ilmoittautumisaikaa on jatkettu).

 

Lisätietoja liitteessä.
 

 

Syksyn liittokokous pidetään Helsingissä 22.11.2014

Syksyn 2014 liittokokous järjestetään Helsingissä lauantaina 22. marraskuuta. Lisätietoa kokouksesta myöhemmin.

 

Kevään 2014 Setlementtipäivät järjestetään 24.–26. huhtikuuta Jyränkölän Setlementissä Heinolassa. Päivien teemana on kansalaisyhteiskunnan tila ja tulevaisuus. Toivottavasti näemme mahdollisimmat monet teistä ensi viikolla Heinolassa!
 

Ensi syksynä Rovala-Opistossa perehdytään vapaaehtoistoimintaan

Ensi syksynä Rovala-Opistossa käynnistyy uusi vapaaehtoistoimintaan perehdyttävä kurssi. Rovala-Opiston, Setlementtiliiton Uusi paikallisuus -hankkeen ja Yhdessä mukana -projektin yhteistyönä toteutettava kurssi avaa opiston opiskelijoille mahdollisuuden tutustua monipuolisella ja mukavalla tavalla vapaaehtoistoiminnan moninaisiin mahdollisuuksiin.

 

Lue lisää: linkki.

 

SenioriAreena ja Vanhuus Rokkaa risteily marraskuussa

Tule mukaan Senioriareena -risteilylle Viking Mariellalle 3.-5.11.2014!

 

Senioriareena on uusi, moderni, innovatiivinen ja vuorovaikutteinen keskustelutapahtuma sosiaali- ja terveysalan toimijoille, päättäjille ja asiasta kiinnostuneille kansalaisille!

 

Senioriareena haastaa valtakunnan sotepäättäjät ja -vaikuttajat vuorovaikutteiseen keskusteluun liike-elämän ja kansalaisten kanssa. Tapahtuma on tarkoitettu erityisesti kaikille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, päättäjille ja järjestöille, sekä asiasta kiinnostuneille kansalaisille.

 

Senioriareenan yhteydessä järjestetään myös ensimmäinen Vanhuus Rokkaa risteily Viking Linen m/s Mariellalla 3.-5.11.2014 reitillä Helsinki-Tukholma-Helsinki.

 

Viihteestä vastaavat Vanhuus Rokkaa tähdet Vicky Rosti (3.11.) ja Pave Maijanen (4.11.) Olli Lindholm ja Laura Voutilainen.

 

Ilmoittautuminen ja varaukset: www.matkapojat.fi/senioriareena

 

Youth Unemployment and Youth Organizations in Europe Conference

Aika: 13.6.2014 klo 09:30 - 16:30
Paikka: Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki

 

Suomen Setlementtiliiton Lapsi- ja nuorisotyön toimiala järjestää kansainvälisen konferenssin nuorisotyöttömyydestä osana ECYC:in (European Confederation of Youth Clubs) yleiskokousta Helsingissä 13. kesäkuuta.

 

ECYC on eurooppalainen, avoimeen nuorisotyöhön suuntautunut kansallisten nuorisojärjestöjen kattojärjestö. ECYC:in Suomen jäsenjärjestö on Setlementtiliitto ry. ECYC:n tavoitteena on edistää avointa nuorisotyötä ja kansalaisoppimista sekä niiden tunnetuksi tekemistä jäsenmaissaan.

 

Tutustu ohjelmaan (liitteenä) ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä: linkki.

 

Lisätietoja:

Otto Pasma

Lapsi- ja nuorisotyön toimialajohtaja

p. 045 636 3630

otto.pasma(at)setlementti.fi

 

 

S-Asunnot tiedottaa

Asukasedustajavaalit kaikissa taloissamme 14. huhtikuuta

Asukasedustajavaaleissa S-Asunnot Oy:n hallitukseen valitaan kaksi asukasedustajaa ja Senioriasumisoikeus Oy:n hallitukseen yksi edustaja. Molempiin hallituksiin on asukkaistamme ehdolla kahdeksan ehdokasta. Vaalit järjestetään kaikissa taloissamme 14.4. klo 15–18 ja kaikki asukkaat voivat osallistua vaaleihin. Toimintansa uudet hallitukset aloittavat toimintansa lauantaina 26.4. yhtiökokousten jälkeen.

 

Muuralan Ässäkodit täyttää 5 vuotta

Tiistaina 15.4. klo 15–20 vietetään 5-vuotissynttäreitä Muuralassa. Ohjelmassa mukavaa yhdessäoloa, grillausta ja tietenkin synttärikakkua.

Kipparintalon urakkasopimus allekirjoitettiin 21. maaliskuuta

S-Asunnot Oy ja Fira Oy allekirjoittivat urakkasopimuksen Kipparintalon rakentamisesta Helsingin Kalasatamaan. Rakentaminen aloitetaan toukokuussa 2014 ja uusi tuetun asumisen talo valmistuu syksyllä 2015. 14 nuorta saa näin oman, uuden kodin yhteistyössä S-Asunnot Oy:n, Savulaiset ry:n, Helsingin kaupungin sekä sosiaali- ja terveysviraston kanssa. Suunnitteluprojektin on aloittanut Savulaiset ry, joka on kehitysvammaisten lasten ja heidän vanhempiensa yhdistys.  Yhdistyksen tarkoituksena on parantaa erityisasumisen edellytyksiä ja elämän laatua.

 

Helsingin Sanomissa Senioriasumisoikeus Oy:n Pumpulilinnan asukkaiden haastattelu

Helsingin Sanomat haastatteli Senioriasumisoikeus Oy:n Pumpulilinnan asukkaita 8.4. ilmestyneessä jutussaan.

 

Lue juttu: linkki.

 

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo liiton sekä setlementtien ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

 

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia Setlementtiliiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirsi.lohtander(at)setlementti.fi.

 

Seuraava uutiskirje ilmestyy toukokuussa. Toukokuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähetyspäivä on 9.5.
 

Keväisin terveisin,

Suomen Setlementtiliitto