Setlementtiliiton uutiskirje joulukuu 2014

 

Joulukuun uutiskirjeen sisältö

  • Uutiset
  • Tiedotteet
  • Tulevat tapahtumat ja koulutukset
  • Setlementtiasunnot tiedottaa
  • Seuraava uutiskirje

 

Uutiset

Vuoden 2015 Setlementti-kalentereita vielä jäljellä!

Vielä ehdit tilaamaan Setlementti-kalenterin vuodelle 2015! Setlementtikalenteri sisältää koko setlementtiväen tärkeät yhteystiedot kaikkine liiton tietoineen vuodelle 2015. Kalentereista on saatavilla kaksi kokoa, perinteinen taskukalenteri ja pöytäkalenteri (A5). Kalentereissa on neliväripainettu muovikansi sekä tilaa omille muistiinpanoille.

 

Taskukalenterin hinta on á 10 € ja pöytäkalanterin á 20 €. Lue lisää: linkki ja tilaa kalenterit oheisella lomakkeella: linkki.

 

Jo tilatut kalenterit on postitettu tilaajille. Ne, jotka eivät ole tilanneet kalentereihin postitusta, voivat tulla noutamaan kalenterinsa Setlementtiliiton toimistolta, osoitteesta Läntinen Brahenkatu 2, Helsinki (3. kerros). Ole ystävällisesti yhteydessä Merja Eloahoon (merja.eloaho(at)setlementti.fi tai puh. 040 578 3564), sopiaksesi tarkemmin noudon aikataulusta.

Varaventtiili -kampanja ennaltaehkäisee äitien väsymistä

Setlementtiliitto on mukana äitien hyvinvointia edistävässä yhteistyökampanjassa. Lue lisää verkkosivuiltamme: linkki.

Allianssin jaostoihin ja työryhmiin  on valittu hieno joukko setlementtiläisiä

Allianssin jaostoihin ja työryhmiin vuodelle 2015 on valittu seuraavat henkilöt:

 

Mervi Matswetu – yhdenvertaisuusteemaryhmä

Liisa Ojala – kansainvälisen politiikan jaosto/ Eurooppa-työryhmä

Pihla Ruuskanen – osallisuusteemaryhmä

Kalle Laanterä  – nuorisotyön jaosto

Niina Laitinen (Ahjola) – nuorisotyölehden toimitusneuvosto

 

Lue Allianssin uutinen: linkki.

Oulun Seudun Setlementti on nyt Vuolle!

Oulun Seudun Setlementin uusi nimi on Vuolle, joka on synonyymi sanalle virta. Nimi kuvastaa yhdistyksen toiminnan ydintä: alueen asukkaiden palvelua läpi ”elämän virran” eli aina pienistä lapsista senioreihin. Uuden värikkään ja valoisan ilmeen myötä korostetaan palvelujen monipuolisuutta ja toiminnallisuutta elämän eri vaiheissa. Toiminta on aina ollut aidosti lähellä ihmistä – mukana elämän virrassa.

 

Tutustu uudistuneisiin verkkosivuihin ja esittelyvideoon täällä: www.vuolleoulu.fi

Setlementtien kansalaistointa verkostoituu Facebookissa

Setlementtiliiton kansalaistoiminnan toimiala ja Uusi paikallisuus -hanke avasivat Vapaaehtoisten päivän kunniaksi (3.12) Facebook-ryhmän. Ryhmän nimi on Setlementtien kansalaistoiminta verkostoituu.

Ryhmä on tarkoitettu kaikille setlementtitoimijoille, jotka työskentelevät kansalaistoiminnan parissa. Ryhmä on mahdollisuus tutustua, jakaa tietoa, kertoa toiminnasta, kutsua tapaamisiin ja jakaa vaikka kuvia ja terveisiä valtakunnallisesti! Toivomme iloista ja avointa keskustelua matalalla kynnyksellä.

 

Tulethan sinäkin mukaan ryhmään? Ryhmään voit liittyä tästä!

 

Lisätietoja: Helka Körkkö, helka.korkko(at)setlementti.fi

Päivityksiä kansalaistoiminnan toimialalta Setlementtiliiton kotisivuille ja setlementtiläisten sisäiseen extranettiin

Setlementtiliiton kotisivuille on koottu tiedot valtakunnallisesti setlementtien asukastaloista. Lista löytyy: linkki.

 

Päivitykset listaan voi lähettää kansalaistoiminnan tiedotus- ja projektisihteeri Pihla Ruuskaselle, pihla.ruuskanen(at)setlementti.fi

 

Setlementtien työntekijöille tarkoitettuun extranettiin on päivitetty setlementtien kansalaistoiminnan yhteyshenkilöiden tiedot. Lisäksi sivuilta löytyy kansalaistoiminnan toimikunnan ja verkostotapaamisten muistiot: linkki.

 

Extranettiin pääsee Setlementtiliiton kotisivuilta, kohdasta ”jäsenet”. Kirjautumista varten tarvitaan tunnukset, jotka saat oman setlementtisi toiminnanjohtajalta.

Kansalaisraadit Uusi paikallisuus -hankkeessa

Uusi paikallisuus -hankkeessa on järjestetty kahdeksan paikallista kansalaisraatia. Raatien aiheet ovat vaihdelleet paikallisten tarpeiden mukaan. Tänä syksynä kansalaisraateja järjestettiin kaksi. Kemijärvellä raadissa käsiteltiin iäkkäiden kotipalveluiden kehittämistä: linkki.

 

Vaasan Palosaarella aiheena oli yliopistokampuksen kehittäminen kaikkien yhteiseksi paikaksi: linkki. 

 

Hankkeen kokemuksia ja tehtyjä tutkimuksia hyödyntävä opas kansalaisraatien järjestämiseen julkaistaan helmikuussa 2015. Opas on toteutettu yhteistyössä Vaasan yliopiston kanssa. Tällä hetkellä oppaaseen työstetään havainnollistavaa kuvitusta.

Tiedotteet

Lasten ja nuorten Uusi paikallisuus -hanke päättyy

Uusi paikallisuus- hankkeen lasten ja nuorten osahanke (Kemi, Rovaniemi, Kemijärvi) päättyy 31.12.2014. Hankkeen projektikoordinaattori Liisa Ojala siirtyy työskentelemään lapsi- ja nuorisotyön toimialalle 1.1.2015 alkaen. Valtakunnallinen Uusi paikallisuus -hanke jatkaa toimintaansa vuoden 2015 loppuun. Lasten ja nuorten Uusi paikallisuus -hankkeessa tehtyyn työhön ja sovellettuihin menetelmiin voi tutustua Uusi paikallisuus -hankkeen internetsivuilla ja sieltä löytyvässä materiaalipankissa.

 

Lisätietoja: kansalaistoiminnan toimialajohtaja Helka Körkkö ja projektisihteeri Pihla Ruuskanen.

Henkilöstömuutoksia Setlementtiliitossa

Lapsi- ja nuorisotyön toimialajohtaja Otto Pasma on jäänyt vuorotteluvapaalle 1.12.2014–31.12.2015 väliseksi ajaksi. Oton vuorotteluvapaan ajan toimialajohtajana toimii Anu Haapanen. Liisa Ojala aloittaa lapsi- ja nuorisotyön toimialan kehittämistehtävissä 1.1.2015. Liisa vastaa toimialan sisällöllisestä kehittämisestä sekä nuorisotyön rakenneuudistuksen käynnistämisestä yhdessä Pentti Lemmetyisen kanssa.

 

Setlementtiliiton Seniori- ja vanhustyön toimialajohtaja ja henkilöstöpäällikkö Pirkko Ruuskanen-Parrukoski jää opintovapaalle vuodeksi 2015. Henkilöstöasioista Setlementtiliitossa ensi vuonna vastaa Anu Haapanen ja Seniori- ja vanhustyön toimialaan liittyviä tehtäviä hoitaa Mona Särkelä-Kukko.

Ida Joska ja Paavo Arhinmäki

Syksyn liittokokoustapahtuma pidettiin 21.-22.11. Helsingissä

Syksyn liittokokoustapahtuma pidettiin tänä syksynä Helsingissä, Kalliolan setlementtitalolla 21.–22.11.2014. Perjantain seminaarissa käsiteltiin nuorisotakuun toteutumista setlementeissä teemalla Nuoret – Setlementtien voimavara. Liittokokous pidettiin lauantaina.

 

Lue juttu perjantain liittokokoustapahtumasta: linkki.

 

Liittokokouksen päätösasiat

 

Liittokokous vahvisti Setlementtiliiton toimintasuunnitelman.

 

Liittokokous vahvisti Setlementtiliiton uudet säännöt ja jäsenmaksujen suuruuden.

 

Liittokokous vahvisti Setlementtiliiton alustavan talousarvion vuodelle 2015. Talousarvio vahvistetaan, kun RAY:n avustukset selviävät joulukuussa.

 

Liittokokous valitsi puheenjohtajan ja liittohallituksen kaudelle 2015-2016. Liiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Pekka Haavisto.

 

Liittohallituksen uusiksi jäseniksi valittiin:

 

Kristian Jeskanen Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja, yhteisöpedagogi (2015), Jyvälän Setlementti, Oiva tupa kaikkien Ilona -hanke

Jussi Kemppainen, toiminnanjohtaja, Oulun Seudun Setlementti

Johanna Lehtimäki, sosionomi, Auralan Nuoret, Tyttöjen Talo

 

Liittohallituksen jäseninä jatkavat:

 

Aaro Harju, filosofian tohtori, Sivistysliitto Kansalaisfoorumi SKAF ry:n pääsihteeri

Pertti Hartikainen, teknikko, Rovalan Setlementin hallituksen jäsen

Anna-Kristiina Mikkonen, YTM, Linnalan Setlementin hallituksen jäsen

Piia Puurunen, nuorempi tutkija, Kuopion Setlementti Puijolan varapuheenjohtaja

Nasima Razmyar, yhteisöpedagogi, Kalliolan Nuoret ry:n puheenjohtaja

Ilkka Repo, KTM, Allergia- ja Astmaliiton toimitusjohtaja

 

Liittokokous vahvisti myös tilintarkastajat vuodelle 2015. Tilintarkastajat ovat KHT Kari Lydman ja KHT Matti Jyrkkiö sekä varatilintarkastajina KHT Jukka Mynttinen ja KHT Merja Prihti.

 

Liittokokous käsitteli liittohallituksen esityksen nuorisotyön rakenneuudistuksesta. Toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen piti esityksen, jossa tarkemmin kuvataan ensi vuonna tehtävää kehitystyötä: linkki. Seuraava askel rakenneuudistuksessa on alueellisten kehittämistilaisuuksien järjestäminen uuden nuorisotyön rakenteen synnyttämiseksi. Kehittämistilaisuuksista tiedotetaan lisää tammikuussa 2015. Rakenneuudistuksen läpiviennistä Setlementtiliitossa vastaavat Liisa Ojala ja Pentti Lemmetyinen.

 

Muut asiat

 

Muissa asioissa toimitusjohtaja Kimmo Rönkä piti Setlementtiasunnot Oy:n ja Setlementtiasumisoikeus Oy:n tilannekatsauksen: linkki.

 

Toimelan opiston rehtori Minna Prunnila piti katsauksen käynnissä olevan setlementtiopistotoiminnan rakenteellisesta kehittämisestä: linkki.

 

Liiton viestintäpäällikkö Jaana Kymäläinen piti katsauksen Setlementti-lehdestä, siinä tehdystä kehitystyöstä vuonna 2014: linkki.

 

Tulevat tapahtumat ja koulutukset

Päivä aikaa pohtia – setlementtimäiset poika- ja miespäivät

Aika: 26.3.2015
Paikka: Kaupinojan sauna, Tampere
 

Keskustelua, yhteistyötä, kehittämistä ja ideointia! Päivä alkaa klo 10 aamukahvilla ja heräilyllä. Kello 17 eteenpäin saunotaan ja syödään grilliherkkuja.

 

Tarvittaessa siskonpetimahdollisuus järjestyy Mattilan tai Kölvin lattioilla. Osallistumismaksu on 10 € sisältäen ruuan ja saunomisen. Mukaan mahtuu 40 ensimmäisenä ilmoittautunutta!

 

Ilmoittautumiset: ilmoittautuminen@kolvi.fi. Kerro viestissä nimesi, setlementtisi, erityisruokavaliosi ja saunomisaikeesi.

 

Tervetuloa!

 

Järjestämässä: Kölvi-toiminta, Miesten kansalaistalo Mattila ja Setlementtinuorten Hämeen piiri ry

Ensi vuoden Setlementtipäivät

Kevään 2015 valtakunnallinen liittokokoustapahtuma pidetään Pikku-Syötteellä 16.-18. huhtikuuta. Ohjelma julkistetaan alkuvuodesta 2015.

 

Valtakunnalliset setlementtipäivät pidetään Vaasassa 26.-28. marraskuuta 2015. Päivien ohjelma julkistetaan alkusyksystä 2015.

 

Setlementtiasunnot tiedottaa

Pohjois-Haagan Setlementtiasunnoissa loihdittiin toinen toistaan upeampia joulukortteja lasten ja vanhempien joulukorttipajassa. Näitä on ilo antaa!

Joulukuun alussa Kalasatamassa vaelsi pitkä tunnelmallinen lyhtykulkue. Mukana oli noin 70 Kalasataman Setlementtiasuntojen ja Kalastajankartanon asukasta sekä läheisen päiväkoti Pikkutyllin lasta vanhempineen.

 

Matkaan lähdettiin päiväkoti Pikkutyllin edestä ja sieltä luikerreltiin kulkueena voimalaitokselle, jossa tarjoiltiin riisipuuroa, glögiä, torttuja sekä pipareita. Yhdessä leikimme ja lauloimme tip tapin. Tunnelma oli hieno ja kaikille jäi todella hyvä mieli tästä tapahtumasta. Ensi vuonna uudestaan!

 

Kuva: Pekka Vainonen.

Setlementtiasunnot kiinnostaa myös kansainvälisesti ja vierailijoita on käynyt tutustumassa toimintaan useista eri maista. Viimeksi Kalasataman Kotikorttelissa vieraili norjalaisia ja heille asukkaamme Uriel Hylton lauloi What a wonderful world -kappaleen.  

Setlementtiasunnot panostaa asukkaiden hyvinvointiin. Kallion asiakaspalvelutilassa kokeillaan sisustusarkkitehti Päivi Mikolan suunnittelemaa, Fiskarsin puuseppien valmistamaa Colmio-keinutuolia. Koeistujana itse designer, Päivi Mikola.

Kolmioita vapautumassa Hyvinkään asumisoikeustalossa yli 55-vuotiaille!

Asunto A 10, 3. krs, 30.879,41 € (sis. alkuperäinen asumisoikeus-maksu, indeksitarkistus ja muutostyöt: eteisen peiliovet ja parvekelasitus), vastike 778,23 €/kk, vesimaksu 20 €/hlö/kk, vapautuu 31.1.2015.


Asunto A 14, 4. krs, 28.868,62 € (sis. alkuperäinen asumisoikeusmaksu ja indeksitarkistus), vesimaksu 20 €/hlö/kk, vastike 808,15 €/kk, vapautuu 25.1.2015.

 

Asumisoikeuden markkina-alue laajentuu seudulliseksi ja viranomaistehtävät keskitetään Helsinkiin 1.1.2015 alkaen

Helsingin seudulle yhteinen asumisoikeuden markkina-alue

 

Asumisoikeuden markkina-alue laajenee koko Helsingin seutua koskevaksi. KUUMA-kunnat, joihin kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula, Pornainen ja Vihti, liittyvät Helsingin, Espoon ja Vantaan kanssa yhteiseen markkina-alueeseen 1.1.2015. Kerava liittyy alueeseen vuotta myöhemmin, 1.1.2016.

 

Vuoden 2015 alusta lähtien Helsingin seudulla on yksi, yhteinen asumisoikeuden järjestysnumerojärjestelmä. Uusilla numeroilla voi hakea asumisoikeutta mistä tahansa markkina-alueeseen kuuluvasta kunnasta. Poikkeuksena Kerava, joka toimii vielä vuoden 2015 entiseen tapaan omalla alueellaan ja omalla numerojärjestelmällä ja Pornainen, jossa ei ole toistaiseksi asumisoikeusasuntoja.

 

Kunnista aiemmin haetuilla numeroilla on kuitenkin etusija siinä kunnassa, josta se on haettu. Näin vanhat numerot pysyvät voimassa uudistusta edeltävillä, vanhoilla markkina-alueilla.

 

Asumisoikeuden viranomaistehtävät keskitetään pääosin Helsingin kaupungille

 

Markkina-alueen asumisoikeuden viranomaistehtävät keskitetään Helsinkiin, kiinteistöviraston asunto-osastolle 1.1.2015 alkaen. Espoo hoitaa asumisoikeuden viranomaistehtävät omana työnä liittyen kuitenkin yhteiseen markkina-alueeseen.  Kerava toimii vielä vuoden 2015 entiseen tapaan omalla alueellaan ja omalla numerojärjestelmällä.

 

Asunto-osaston puhelinpalvelu asumisoikeusasunnon hakijoille numerossa 09 310 13032 (ma–pe klo 9–15).

 

Yhteystiedot:

Kiinteistövirasto, asunto-osasto, Hämeentie 3, 4.krs, PL 2201, 00099 Helsingin kaupunki

 

Lisätietoja asumisoikeusasioista osoitteessa www.hel.fi /asuminen & ympäristö/asumisoikeus.

 

Asumisoikeusjärjestysnumeron hakeminen

Järjestysnumeroa voi hakea kolmella eri tavalla:
• Sähköisen asiointipalvelun kautta. https://asiointi.hel.fi/wps/portal/asiointi. Palvelussa voi hakea uutta järjestysnumeroa tai tarkastella jo olemassa olevaa. Asiointiin tarvitaan pankkitunnukset.
• Verkkolomakkeella järjestysnumerohausta, osoitteella www.hel.fi/ asuminen & ympäristö/asumisoikeus. Tällöin ei tarvita pankkitunnuksia.
• Täyttämällä tulostettavan järjestysnumerohakemuksen ja toimittamalla sen lomakkeessa mainittuun osoitteeseen.

 

Setlementtiasunnot toivottaa hyvää joulua!

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo liiton sekä setlementtien ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

 

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia Setlementtiliiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirsi.lohtander(at)setlementti.fi.

 

Seuraava uutiskirje ilmestyy tammikuussa. Tammikuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähetyspäivä on 15.1.

 

Toivotamme iloista joulua ja onnellista uutta vuotta!

Setlementtiliiton väki

 

Kannen kuva: Arto Mäkitalo, Mediapaja 2013, OmaPolku ry