Setlementtiliiton uutiskirje lokakuu 2014

Lokakuun uutiskirjeen sisältö

  • Uutiset
  • Tiedotteet
  • Tulevat tapahtumat ja koulutukset
  • Setlementtiasunnot tiedottaa
  • Seuraava uutiskirje

Uutiset

Yhdessä mukana -projektin vertaistoimijat neuloivat asunnottomille 70 paria villasukkia

Yhdessä mukana -projektin vertaistoimijat osallistuivat A-klinikkasäätiön Asunnottomien yön villasukkahaasteeseen. Haasteen tavoitteena on kerätä vähintään 1000 paria uusia miesten ja naisten villasukkia jaettavaksi eri kaupungeissa ympäri Suomen Asunnottomien yönä 17.10.2014.

 

Projektin vertaistoimijat Helsingissä, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Parkanossa ja Savonlinnassa kokivat asunnottomien tilanteen puhuttelevana ja neuloivat mahtavat 70 paria villasukkia sekä muutaman pipon. Eräs urakkaan osallistunut tiivisti osallistumisen motiivit hyvin seuraavasti:

 

 ”Monet asunnottomista ovat meidän ikäisiämme, yli 60-vuotiaita. Olisi kamalaa ajatella, ettei olisi kotia, paikkaa mihin mennä. Ja että Suomessa on myös kokonaisia perheitä ilman omaa kotia. Tuntui hyvältä, että pystyi tekemään edes jotain konkreettista heidän hyväkseen.”

Yhdessä mukana -projekti osallistui Vanhusten viikkoon järjestämällä tempauksina ja tapahtumia eri puolilla Suomea

Tänä vuonna Vanhusten viikkoa vietettiin teemalla: Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina. Yhdessä mukana -projektissa osallistuttiin teemaviikkoon erilaisin tempauksin ja tapahtumin. Esimerkkeinä tapahtumista mainittakoon Helsingissä järjestetty Kalasataman kehittämiskävely, Savonlinnan Isän ja pojan matka menneisyyteen -esitys, Parkanossa järjestetty Elävä kirjasto ja Hämeenlinnan Iloiset syystanssit.

Tilaa setlementtikalenteri vuodelle 2015

Suosittu setlementtikalenteri sisältää koko setlementtiväen tärkeät yhteystiedot kaikkine liiton tietoineen vuodelle 2015. Kalentereista on saatavilla kaksi kokoa, perinteinen taskukalenteri ja pöytäkalenteri (A5). Kalentereissa on neliväripainettu muovikansi sekä tilaa omille muistiinpanoille.

 

Taskukalenterin hinta on á 10 € ja pöytäkalanterin á 20 €. Lue lisää: linkki ja tilaa kalenterit oheisella lomakkeella: linkki.

Demokratiaa yhteisellä kielellä

Lue Setlementtiliiton Uusi paikallisuus -hankkeen Hervannan osaprojektin projektipäällikön Salome Tuomaalan ajatuksia demokratiasta ja kielestä Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan blogista: linkki.

Henkilöstömuutoksia Uusi paikallisuus -hankkeessa

Kansalaistoiminnan toimialajohtaja ja Uusi paikallisuus -hankkeen hankejohtaja Helka Körkkö on palannut äitiyslomalta töihin 1.10.2014. Tervetuloa takaisin! Helkan sähköpostiosoite on helka.korkko(at)setlementti.fi ja puhelinnumero 050 586 3288.

Uusi paikallisuus -hanke Deliberatiivisen demokratian tutkimus ja kehittämispäivillä

Deliberatiivisen demokratian instituutti järjestää tutkimus- ja kehittämispäivät Tampereella 30.10. Päivän teemana ovat uusi kuntalaki ja demokraattiset innovaatiot.

 

Uusi paikallisuus -hankkeen kansalaisraadeista on päivässä kaksi työryhmäpuheenvuoroa. Tampereen yliopiston sosiaalityön professori Irene Roivaisen (YTT) ja Mikko Värtön (HM) työryhmäpuheenvuorossa Hervannan kansalaisraatia tarkastellaan asukasosallistumisen prosessina ja pohditaan kansalaisraati-menetelmän mahdollisuuksia osana kunnallista päätöksentekoa ja palvelujärjestelmää. Kemijärven osahankkeen projektipäällikkö Mikko Kellokummun (KM) työryhmäesityksessä pohditaan kansalaisraatien suhdetta kunnalliseen päätöksentekoon.

 

Deliberatiivisen demokratian instituutin (DDI) tavoitteena on edistää deliberatiivisen ”keskustelevan” kansalaisosallistumisen kehittämistä Suomessa ja toimia verkostona ja keskustelufoorumina deliberatiivisen demokratian tutkijoille, kehittäjille ja muille asiasta kiinnostuneille.

 

DDI:n kotisivut: linkki

Kiinnostaako Kansalaisraati-menetelmä?

Maailmalla kansalaisraati on yksi yleisimmin käytetyistä deliberatiivisen demokratian välineistä, ja hiljalleen se on rantautumassa Suomeenkin. Uusi paikallisuus -hankkeessa kansalaisraateja on järjestetty kuusi, joista kaksi on ollut erityisesti nuorille suunnattuja. Syksyllä 2014 Vaasan Palosaarella testataan kansalaisraadin ja kehittämiskävelyn sovellusta teemalla ”Kaikkien yhteinen Merikampus Palosaarella”. Kemijärvellä kansalaisraadissa pohditaan kotihoidon uudistusta.

 

Uusi paikallisuus -hankkeessa valmistellaan parhaillaan yhteistyössä Vaasan yliopiston kanssa opasta kansalaisraadin järjestämiseen. Helppolukuinen ja käytännönläheinen opas julkaistaan vuoden loppuun mennessä. Lisätietoja Pihla Ruuskanen, pihla.ruuskanen(at)setlementti.fi tai 040 552 7716.

 

Syksyllä 2014 eduskunnan käsittelemässä kuntalakiluonnoksessa kansalaisraati on nimetty yhdeksi keinoksi lisätä kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.

Demokratiapalkinto jaettiin lähidemokratian edistäjille

Oikeusministeriön tämänvuotisen Demokratiapalkinnon saivat neljä lähidemokratiaa edistävää toimijaa: Aspa-säätiön VERTAISarviointi, Asukkaiden Lappeenranta -toiminta, Leppävirran kyläneuvosto ja Nopola News. Suomen Setlementtiliitto oli tänä vuonna yksi oikeusministeriön kumppaneista hankkeessa.

 

Lue lisää: linkki.

Vuoden vanhusteko 2014 palkinto Jyränkölän Setlementille: Vapaaehtoistoiminta vanhuksen hyvän ja arvokkaan kuoleman tukena

Vanhustyön keskusliitto ja Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen palkitsivat Heinolassa toimivan Jyränkölän Setlementin kehittämän vanhusten saattohoitomallin Vuoden 2014 vanhustekona.

 

Lue lisää: linkki.

Tiedotteet

Selvitys setlementtien ylläpitämien kansalais- ja kansanopistojen yhteisestä hallinnollisesta ja toiminnallisesta rakenteesta

Suomen Setlementtiliitto sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä avustuksen selvityksen tekemiseen setlementtien ylläpitämien kansalais- ja kansanopistojen yhteisestä valtakunnallisesta hallinnollisesta ja/tai toiminnallisesta rakenteesta.

 

Lue lisää: linkki.

Vapaan sivistystyön rakenne- ja rahoitustyöryhmän kansalaisopistoille suunnatut kuulemistilaisuudet

Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti joulukuussa 2013 työryhmän laatimaan ehdotukset vapaan sivistystyön rakenteelliselle kehittämiselle sekä rahoitusjärjestelmän uudistamiselle.

 

Sidosryhmät kutsutaan kuulemistilaisuuksiin, joissa vapaan sivistystyön rakenne- ja rahoitustyöryhmä esittelee alustavat ehdotuksensa kansalaisopistoille. Työpajassa käytyjen keskustelujen ja esitettyjen kantojen perusteella työryhmä saattaa työnsä loppuun syksyn aikana.

 

Tutustu kansalaisopistojen edustajille suunnattujen kuulemistilaisuuksien aikataulu sekä ohjelma: linkki.

Tulevat tapahtumat ja koulutukset

Syksyn liittokokoustapahtuma: Nuoret setlementtien voimavarana

 
Aika: 21.-22.11.2014
Paikka: Helsinki, Kalliolan setlementtitalo (Sturenkatu 11, 00510 Helsinki)
 
Setlementtiliiton syksyn liittokokoustapahtuma pidetään 21–22.11.2014 Helsingissä Kalliolan setlementtitalossa. Perjantaina 21.11. käsitellään nuorisotakuun toteutumista setlementeissä ”Nuoret setlementtien voimavarana” -seminaarissa. Liittokokous järjestetään lauantaina. Kutsumme mukaan kaikkia setlementtikentällä toimivia, työntekijöitä, yhteistyökumppaneita ja muita toimijoita!
 

Tutustu takempaan ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan: linkki.

SenioriAreena -risteily Tukholmaan

Tule mukaan Senioriareena -risteilylle Viking Mariellalle 3.-5.11.2014!

 

Senioriareena on uusi, moderni, innovatiivinen ja vuorovaikutteinen keskustelutapahtuma sosiaali- ja terveysalan toimijoille, päättäjille ja asiasta kiinnostuneille kansalaisille!

 

Senioriareenan yhteydessä järjestetään myös ensimmäinen Vanhuus Rokkaa -risteily Viking Linen m/s Mariellalla 3.-5.11.2014 reitillä Helsinki-Tukholma-Helsinki. Risteilyn viihteestä vastaavat Heikki Hilander, Pave Maijanen ja Sami Saari (3.11.) sekä Maarit ja Sami Hurmerinta, ja Olli Lindholm (4.11.).

 

Tukholmassa tutustumme paikallisiin setlementteihin. Voit valita neljästä vaihtoehdosta yhden. Tervetuloa tutustumaan uusiin ihmisiin ja poimimaan ideoita omaan työhösi!

 

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan: linkki.

Kunniakulttuurin ilmentymiä pohjoismaisessa ympäristössä

Setlementti Naapurin DIDAR-hanke järjestää seminaarin kunniakulttuurin ilmentymistä pohjoismaisessa ympäristössä 29.10.2014 Tampereella. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan 20.10. mennessä: linkki.

Avoimet setlementtiopinnot 2014­­–2015

Avointen setlementtiopintojen toinen kierros käynnistyy marraskuussa opintojen ensimmäisellä osalla ”Olemme ihmisten keskellä, ihmisten kesken”.  Osa 1 järjestetään Helsingissä 28–29.11. ja siinä käsitellään seuraavia teemoja: Setlementtiliikkeen tausta ja nykypäivä, arvot ja merkitys; Yhteisöllisyys ja yhdistys, setlementti ja yhdistykset paikallisina toimijoina; Osaaminen on meissä.

 

Avointen setlementtiopintojen kohderyhmänä ovat setlementtiliikkeessä toimivat työntekijät, vapaaehtoiset ja luottamushenkilöt. Opinnot sopivat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita setlementtiliikkeestä, sen arvoista ja toimintamuodoista.

 

Toteuttajina ovat Rovala-Opisto ja Pohjola-opisto yhteistyössä Suomen Setlementtiliitto ry:n kanssa; yhteistyökumppaneina ovat tarvittaessa myös kaikki muut setlementtiopistot.

 

Tavoitteena on vahvistaa setlementtiliikkeen taustan, arvojen ja toimintamuotojen sekä merkityksen tuntemusta, lisätä yhteisöllisyyttä ja voimaantumista omassa työssä ja elämässä sekä tuoda esille ja opiskella vaikuttamisen ja viestinnän keinoja.

 

Opinnot toteutetaan vapaatavoitteisina monimuoto-opintoina ja ne sisältävät luentoja, keskustelua, pari- ja tiimityöskentelyä toiminnallisin ja yhteisöllisin menetelmin sekä verkossa toteutettuja osioita.

 

Osiot voi suorittaa kokonaisuutena tai yksittäisinä koulutuksina.

 

Tutustu tarkempaan ohjelmaan Rovala-Opiston sivuilla: linkki.

Setlementtiliiton sukupuolisensitiivisen nuorisotyön kehittämishankkeen avajaisseminaari

Aika: 11.11.2014

Paikka: Kalliolan setlementtitalo (Sturenkatu 11, 00510 Helsinki)

 

Setlementtiliiton sukupuolisensitiivisen nuorisotyön kehittämishankkeen avajaisseminaari järjestetään Kalliolan setlementtitalolla tiistaina 11.11.2014. Samassa yhteydessä juhlitaan Helsingin Poikien Talon hankkeen päättäjäisiä. Seminaarin teemana on Voimauttaminen nuorisotyössä. Pääpuhujana on VTT Harry Lunabba.

 

Ilmoittautumiset tiistaihin 21.10.2014 mennessä: linkki.

 

Iltapäivän ohjelmassa on neljä vaihtoehtoista työpajaa. Merkitse ilmoittautumislomakkeeseen kaksi mieluisinta pajaa, mieluisin (1) ja toiseksi mieluisin (2).

 

Tutustu ohjelmaan tarkemmin: linkki.

#Ainutlaatuinen – Seminaari tytöksi ja pojaksi kasvamisesta

#Ainutlaatuinen on seminaari tyttöjen ja poikien kasvusta. Se tuo Joensuuhun tietoa, kokemuksia ja uusia ajatuksia tyttöjen ja poikien parissa tehtävästä sukupuolisensitiivisestä nuorisotyöstä. Päivän aikana kuullaan asiantuntijaluentoja, kommenttipuheenvuoroja sekä osallistutaan keskusteluun myös sosiaalisessa mediassa. Posterit esittelevät erilaisia toimintatapoja niin kantasuomalaisten kuin monikulttuuristenkin tyttöjen ja poikien parissa tehtävästä työstä ympäri Suomea.

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Joensuun Setlementti ry, Humanistisen Ammattikorkeakoulun (Humak) Joensuun kampus, sekä Suomen Setlementtiliitto.

Merkkaa päivä jo kalenteriisi!

3.12.2014 klo 8.30-15.30
Carelicumin auditorio,
Koskikatu 5, 80100
Joensuu

Seminaari on maksuton

Sitova ilmoittautuminen sähköpostitse 17.11. mennessä (ilmoitathan myös mahdolliset ruoka-aine-allergiat): sara.lind@humak.edu

 

Lisätietoja seminaarista: www.setlementtijoensuu.fi

Setlementtiasunnot tiedottaa

Tykkää Setlementtiasuntojen Facebook-sivuista!

Oletko jo tykkääjä Facebook-sivuillamme? Setlementtiasunnot Oy:n omat sivut on avattu. Tervetuloa lukemaan lisää! www.facebook.com/setlementtiasunnot

Vanhusten viikko Kalasatamassa

Vanhusten viikkoa vietettiin muun muassa Helsingin Kalasataman alueella. Viikko polkaistiin käyntiin Saimi Harmajan runoilla Kalasataman asukastilassa ja yleisö oli haltioissaan! Kalasataman asukkaiden Parasta ennen -muisteluiltaa vietettiin asukastila Messissä. Illan aikana kuultiin ja kerrottiin muistoja siitä, millaisia Kalasatama ja Sörnäinen olivat ennen.

Kalasataman Kotikorttelin yhteispihan avajaiset

Kalasataman Kotikorttelin yhteispihan avajaisia vietettiin 24.9. mukavissa tunnelmissa. Avajaisissa saimme kuulla Yhdessä mukana -projektista ja kansalaistoiminnasta alueella. Kotikorttelin asukkaat ja toimijat tutustuivat toisiinsa samalla kun Jazz-trio Dart loi tunnelmaa upealla musiikillaan.

 

Setlementtiasuntojen väkeä tutustumassa Lappsetin liikuntavälineisiin

Syyskuussa kävimme tutustumassa Lappsetin monipuolisiin liikuntavälineisiin. Toimintaradoista ja lihaskuntopisteistä muodostuvat kokonaisuudet tarjoavat kaikille sopivia haasteita sekä kehittävät voimaa ja kestävyyttä. Yhteisöllisyyttä voidaan edistää myös liikunnan ilolla, kaikenikäisten ja -kuntoisten kesken.

Setlementtiasuntojen asukkaiden sieniretki

Aurinkoisena ja lämpöisenä syyslauantaina 20.9. lähdimme asukkaiden kanssa sieniretkelle. Mukana oli runsaasti väkeä, yli 60 henkilöä yhdeksästä eri talostamme. Myös kaksi ulkomaanvierasta USA:sta ja Australiasta tulivat innokkaana mukaan metsään. Asukkaat keräiltiin kyytiin Myllymäen bussilla  ja sen jälkeen suunnattiin yhdessä retkelle  Sipoonkorpeen. Kaikilla oli hyvä mieli ulkoilusta ja mukavasta retkestä, sieniäkin löytyi jonkun verran. Asukkaat tutustuivat toisiinsa, nuotiolla paistettiin makkaroita, nautittiin kahvia ja meha. Lämpötila nousi jopa 18 asteeseen. Paluumatkalla oli mukava miettiä, mitä erilaisia sieniä päivän aikana löydettiin. Retkeä olivat toteuttamassa yhteisökoordinaattorit Pirjo, Sari, Stefan ja Terhi.

Kipparintaloa rakennetaan Kalasatamaan

Kipparintalo on noussut harjakorkeuteensa Kalasataman Arcturuksenkatu 6:ssa. Kohta päästään enemmän sisätöihin ja valmista on ensi kesänä. Asukkaiksi taloon tulevat kehitysvammaiset nuoret, asukasvalinnan tekee Helsingin kaupunki.

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo liiton sekä setlementtien ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

 

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia Setlementtiliiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirsi.lohtander(at)setlementti.fi.

 

Seuraava uutiskirje ilmestyy marraskuussa. Marraskuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähetyspäivä on 19.11.

 

Syysterveisin,

Setlementtiliiton väki