Setlementtiliiton uutiskirje maaliskuu 2014

 

Maaliskuun uutiskirjeen sisältö

  • Uutiset
  • Tiedotteet
  • Tulevat tapahtumat ja koulutukset
  • S-Asunnot tiedottaa
  • Seuraava uutiskirje

Uutiset

Setlementtiliitto julistaa Setlementtiliike tänään -videokilpailun avatuksi!

Mistä asioista sinä haluat kertoa ihmisille vakuuttaaksesi heidät setlementtinne mahtavuudesta?

 

Nyt kaikilla setlementeillä on mahdollisuus kertoa innostavasta toiminnasta, merkityksellisistä paikoista tai kiinnostavista henkilötarinoista videon muodossa. Setlementtiliitto järjestää videokilpailun, jonka tavoitteena on kerätä tarinoita setlementtitoiminnassa mukana olevista ihmisistä, toiminnoista ja paikoista. Videoiden tarkoituksena on saada katsojat kiinnostumaan setlementtityöstä ja välittää kuvaa sen moninaisuudesta.

 

Kilpailuvideot ladataan YouTubeen ja videon linkki lähetetään osoitteeseen tiedotus(at)setlementti.fi otsikolla ”videokilpailu/videon nimi”. Viestistä tulee käydä ilmi kilpailijan ja setlementin nimet, videon julkaisupäivämäärä ja tekijät sekä 15–30 sanan ytimekäs kuvaus videosta. Videon maksimipituus on kolme minuuttia.

 

Kilpailu alkoi maanantaina 10. maaliskuuta ja päättyy sunnuntaina 31. elokuuta 2014. Voittaja julkistetaan ja palkinnot jaetaan syksyn liittokokoustapahtumassa 3.–5.11.2014.

 

Lisää tietoa videokilpailusta ja ohjeita videon tekoon: linkki.
 

Yhteisöllisen vertaistoiminnan paikalliset koulutukset olivat menestys

Yhdessä mukana -vanhustyön vertaistoiminnan projekti järjesti tammikuussa toimintapaikkakunnillaan ensimmäiset paikalliset yhteisöllisen vertaistoiminnan koulutukset. Koulutukset olivat avoimia kaikille yli 60-vuotaille vertaistoiminnasta kiinnostuneille. Koulutukset olivat kaksipäiväisiä ja niissä käsiteltiin ikääntymistä, kansalaistoimintaa setlementeissä, yhteisöllisyyttä sekä vapaaehtois- ja vertaistoiminnan mahdollisuuksia. Koulutuksiin osallistui yhteensä 56 vertaistoiminnasta kiinnostunutta, joiden kanssa käynnistellään varsinaista vertaistoimintaa Helsingissä, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Parkanossa, Rovaniemellä ja Savonlinnassa. Koulutuksia varten valmistui ensimmäinen Yhteisöllisen vertaistoiminnan vihko, joka jaettiin kaikille koulutukseen osallistuville.

 

Seuraava yhteisöllisen vertaistoiminnan valtakunnallinen koulutus järjestetään 3.–4.9.2014. Koulutus on avoinna kaikille vapaaehtois- ja vertaistoiminnasta, yhteisöllisyydestä ja/tai ikääntymisestä kiinnostuneille. Koulutuksessa hyödynnetään sähköisiä välineitä ja siihen voi osallistua Helsingissä, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Parkanossa, Rovaniemellä ja Savonlinnassa. Jokaisella paikkakunnalla on paikalla kouluttaja. Seuraavat paikalliset yhteisöllisen vertaistoiminnan koulutukset järjestetään lokakuussa 2014.
 

Yhdessä mukana -projekti kehittää ryhmämenetelmiä ikääntyneille

Setlementtiliitto jatkaa yhteistyötä terveystiedon opettaja, pari- ja seksuaaliterapeutti Mari Lankisen (Terapeda) kanssa. Yhdessä mukana -projekti kehittää ja kokeilee yhteistyössä Lankisen kanssa ryhmämenetelmiä ikääntyneille. Yhteistyötä tehdään Voimaneidot-menetelmän, HEHKU tunnepalikat -menetelmän ja Rauta-mallin kehittämistyössä.

 

Alun perin tyttötyöhön kehitettyä Voimaneidot-menetelmää jatkokehitetään ikääntyneille sopivaksi. Voimaneidot ikääntyneille -menetelmän tavoitteena on tukea ikääntyneiden omia voimavaroja sekä myönteistä suhtautumista itseen ja ikääntymiseen. Voimaneidot ikääntyneille -ryhmiä pilotoidaan tänä keväänä Parkanossa, Mikkelissä ja Rovaniemellä. Lisätietoja menetelmästä: www.voimaneidot.fi

 

HEHKU tunnepalikat on menetelmä myönteisen mielialan vahvistamiseen. Menetelmä pohjautuu positiivisen psykologian ja tunnetaitojen teorioihin. Sitä voidaan hyödyntää yksilö- ja ryhmätyöskentelyssä.  HEHKU-ryhmämenetelmiä pilotoidaan keväällä ja syksyllä 2014 ikääntyneiden kanssa Lahdessa sekä ikääntyneiden kehitysvammaisten kanssa Savonlinnassa. Yhdessä mukana -projekti toimii myös kehittämisalustana HEHKU-menetelmän käytössä etätyöyhteisöjen yhteisöllisyyden ja tiimityöskentelyn vahvistajana. Lisätietoja menetelmästä: www.tunnepalikat.fi

 

Rauta-mallin tarkoituksena on tukea myönteisen mielialan vahvistumista ja arjen voimavarojen tiedostamista vertaisryhmissä. Työmenetelmät ovat toiminnallisia. Yhdessä mukana -projektissa tullaan pilotoimaan menetelmää ikääntyneiden miesten kanssa syksyllä 2014.

 

Yhdessä mukana -projekti lanseeraa oman sosiaalisen esteettömyyden kartoittamisen työmenetelmän vuosien 2014–2015 aikana.

 

Jyvälän Robinerit kampanjoivat koulu- ja nettikiusaamista vastaan

Jyvälän Nuoret on keksinyt innovatiivisen tavan koulu- ja nettikiusaamisen vastustamiseen. Vuonna 2014 toimintansa aloitti Robinin fanikerho Jyvälän Robinerit, jossa Robinin fanittamisen lisäksi kampanjoidaan koulu- ja nettikiusaamista vastaan.

 

Kerho kokoontuu kevään aikana kahdeksan kertaa. Tämän lisäksi kerholaisille järjestyi fanitapaaminen Robinin kanssa 15. helmikuuta järjestetyn keikan yhteyteen. Ensimmäisellä kokoontumiskerralla kerholaiset lähettivät Robinille fanikirjeet, toisella askartelivat fanikylttejä keikalle. Kerhon toiminnasta voi lukea lisää blogista jyvalanrobinerit.blogspot.fi sekä Facebook-sivuilta: linkki.

 

Kerho osoittautui suosituksi alusta alkaen ja mukana on tällä hetkellä yli 20 lasta ja nuorta. Jos muilla setlementtien nuorisoyhdistyksillä on kiinnostusta vastaavan toiminnan käynnistämiseen, Jyvälän Nuorten nuoriso-ohjaaja Elina Pekkanen vastaa mielellään lisäkysymyksiin. Elinalle voi myös lähettää ideoita siitä, kuinka toimintaa kannattaisi eri paikkakunnille markkinoida.

 

Lisätiedot:
Nuoriso-ohjaaja Elina Pekkanen
p. 050 547 6508, elina.pekkanen(at)jyvala.fi
 

Uusi paikallisuus -hankkeen kevään toiminta

Uusi paikallisuus -hankkeessa järjestetään tänä keväänä kansalaisraati nuorille, kaksi kehittämiskävelyä, World Cafe -tapahtuma ja karnevaalit.

 

Lue lisää: linkki.

 

Seuraa kansalaisraadin järjestämistä blogista

Lasten ja nuorten Uusi paikallisuus -hankkeessa valmistellaan tällä hetkellä kansalaisraatia nuorille yhteistyössä Kemijärven nuorisotoimen kanssa. H-hetki eli kansalaisraatipäivät ovat Kemijärvellä 9.–10. huhtikuuta ja 14. huhtikuuta.

 

Kansalaisraadin järjestämisen vaiheita käsitellään Uusi paikallisuus -hankkeen blogissa "Järjestelyt julki". Blogia ylläpitää Lasten ja nuorten Uusi paikallisuus -hankkeen projektikoordinaattori Liisa Ojala. Blogi löytyy Uusi paikallisuus -hankkeen kotisivuilta. Kotisivuilta löytyy myös lomake, jonka täyttämällä tiedon uusista blogikirjoituksista saa suoraan omaan sähköpostiin.

 

Lue lisää: linkki.

 

Tiedotteet

Yhdessä mukana Helsingin osaprojekti on muuttanut Kalasatamaan

Yhdessä mukana Helsingin osaprojektin toimipiste on muuttanut Senioritalo Sandelsista Töölöstä Kalasatamaan 4.3.2014.  Kalasatamassa projektin toimitilana on Kalliolan kansalaistoiminnan keskuksen tarjoamat tilat.

 

Helsingin osaprojektin toimintaa toteutetaan jatkossa Kalasatamassa ja sieltä käsin. Töölössä aloitettua vertaistoimintaa tuetaan normaalisti. 

 

Lisätietoja toimipisteen vaihtumisesta:

Asta Koskinen                                                                                                        
p. 050 592 2931, asta.koskinen(at)setlementti.fi
Yhdessä mukana -projekti, Helsingin osaprojekti
Suomen Setlementtiliitto ry
                
Mona Särkelä-Kukko
p. 050 341 3258, mona.sarkela-kukko(at)setlementti.fi
projektipäällikkö, Yhdessä mukana -projekti
Suomen Setlementtiliitto ry
 

Setlementtiyhdistys Naapuri hakee Vaikeat elämäntilanteet -toimialan toimialajohtajaa

Setlementtiyhdistys Naapuri hakee toimialajohtajaa Vaikeat elämäntilanteet -toimialalle. Hakemukset 4.4.2014 mennessä. Lue lisää: linkki. 
 

Sukupuolisensitiivisen nuorisotyön kehittämishankkeen projektipäällikkönä on aloittanut Jelena Santalainen

Vuonna 2014 Suomen Setlementtiliitossa Lapsi- ja nuorisotyön toimialalla alkoi uusi sukupuolisensitiivisen nuorisotyön kehittämishanke. Projektissa kehitetään ja vahvistetaan valtakunnallisesti eri setlementeissä tehtävää sukupuolisensitiivistä nuorisotyötä.  Hankkeen projektipäällikkönä aloitti maaliskuun alussa Bachelor of Business Administration ja filosofian maisteri Jelena Santalainen.

 

Lisätiedot:
Projektipäällikkö
Jelena Santalainen
p. 050 381 5333
jelena.santalainen(at)setlementti.fi

 

Tulevat tapahtumat ja koulutukset

Yhdenvertainen osallisuus -verkostotapaaminen

Aika: 10.6.2014 klo 9.30
Paikka: Monitoimitalo 13. Satakunnankatu 13, Tampere

 

Mitä on yhdenvertainen mahdollisuus osallistua? Mitkä ovat yhdenvertaisen osallistumisen ja osallisuuden esteitä? Miten niitä voidaan purkaa?

 

Tervetuloa työpajapäivään saamaan näkökulmia ja työkaluja yhdenvertaiseen osallisuustyöhön. Päivä on suunnattu kaikille alalla työskenteleville tai alaa opiskeleville, jotka ovat kiinnostuneita tarkastelemaan osallisuutta kansalaisvaikuttamisen ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Tapahtuma on maksuton.

 

Lue lisää: linkki.

 

Heinolan Setlementtipäivät 24.-26. huhtikuuta

Kevään Setlementtipäivät järjestetään 24.–26. huhtikuuta Jyränkölän Setlementissä Heinolassa. Päivien teemana on kansalaisyhteiskunnan tila ja tulevaisuus. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan 13.4. mennessä: linkki.

 

Poika- ja miestyönpäivät Tampereella 28. elokuuta 2014

Tampereella järjestetään 28. elokuuta Poika- ja miestyön päivät. Lisätietoja ja päivien tarkempi ohjelma tulossa myöhemmin, mutta kiinnostuneiden kannattaa jo nyt merkitä päivä kalentereihin.

 

Lisätietoja:

Jukka Tukia
p. 050 523 7328, jukka.tukia(at)naapuri.fi

Mervi Suonpää
p. 040 595 1584, mervi.suonpaa(at)kolvi.fi 

 

Välitä! Seksuaaliväkivaltatyön verkostohanke järjestää keväällä seuraavat koulutukset

Tunnista seksuaalinen väkivalta ja toimi -koulutukset

VÄLITÄ! Seksuaaliväkivallan verkostohanke aloittaa seksuaalisen väkivallan tunnistamisen non-stop-koulutukset. Vuonna 2014 saman sisältöiset koulutusiltapäivät järjestetään Tampereella Pääkirjasto Metsossa (luentosali 1, Pirkankatu 2) tiistaina 18.3. klo 12–16 ja tiistaina 2.9. klo 12-16. Lisätietoja: linkki.

Traumainfo ammattilaisille 3.6.2014

Koulutus tarjoaa perustietoa traumasta ja konkreettisia työvälineitä traumatisoituneiden asiakkaiden oireiden rauhoittamiseen sekä työntekijän jaksamiseen ja itsehoitoon. Traumainfossa käytetään samoja materiaaleja ja harjoituksia kuin Välitä! -hankkeen asiakkaille järjestämissä kaksiosaisissa traumainfoissa (psykoedukaatio- ja vakauttamisiltapäivissä). Koulutuksen hinta 50 €. Lue lisää: linkki.

Välitä! -hankkeelle on avattu omat verkkosivut. Käy tutustumassa osoitteessa www.seksuaalivakivalta.fi

 

Vanhuus Rokkaa konserttikiertue käynnistyy

Vanhuus Rokkaa konserttikiertue starttaa tänään 18. maaliskuuta Lahdessa. Lippuja on edelleen saatavilla ainakin Jyväskylän ja Oulun konsertteihin! Tarkista lipputilanne ja lunasta omasi osoitteesta www.vanhuusrokkaa.fi

 

Konserttiaikataulu on seuraava:

 

Ti 18.3. Lahti (Sibeliustalo)
Ke 19.3. Helsinki (Savoy-teatteri)
Ti 25.3. Savonlinna (Savonlinnasali)
Ke 26.3. Tampere (Tampere-talo)
Ti 1.4. Oulu (Madetojasali)
Ke 2.4. Jyväskylä (Paviljonki)

 

Konsertin esiintyjinä nähdään Suvi Teräsniska (ei Lahti), Laura Voutilainen (ei Tampere), Olli Lindholm, Pave Maijanen ja Vicky Rosti (vain Tampere ja Lahti). Konsertin juontaa Heikki Hilander ja musiikista vastaa Housebändi Hampaattomat. Kapellimestarina toimii Pekka Siistonen.

 

Vanhuus Rokkaa on moderni suomalaisen seniori- ja vanhuustyön tukemiseen suunniteltu hyväntekeväisyyskonsepti.

 

Päihdepäivät 13.-14.5.2014 

Päihdepäivät järjestetään 13.–14. toukokuuta Helsingissä Tapahtumakeskus Telakassa. Uusitut Päihdepäivät kerää yhteen päihdealan ammattilaisia, järjestöjä, päättäjiä, asiantuntijoita ja vapaaehtoisia. Asiantuntijoina toimivat alan huippuosaajat sekä Suomesta että ulkomailta. Tapahtuman tuottavat Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry sekä Ehkäisevän päihdetyön verkosto.

 

Lue lisää ja ilmoittaudu 15.4. mennessä: www.ehyt.fi/paihdepaivat.

 

S-Asunnot tiedottaa

S-Asunnot hakee pääkaupunkiseudulle asukasisännöitsijää

Lue lisää ja hae paikkaa 28. maaliskuuta mennessä: linkki. 

 

Asukasforum toteutetaan kevään aikana yhdeksässä talossa

Huhtikuun aikana S-Asuntojen uusissa taloissa järjestetään asukkaille asukasforum. Tilaisuus on vapaamuotoinen ideointi- ja kehittämisilta. Tarkoituksena on edistää asumiseen ja toimintaan liittyviä asioita. Tuloksista tehdään kooste, jonka perusteella edistämme ideoita.

 

Asukkailta kysytään:
• Mitkä asiat omassa asuinyhteisössäsi ovat hyvin?
• Mitä asioita pitäisi muuttaa tai kehittää?
• Millaisessa toiminnassa haluaisit itse olla mukana?
• Mitä muuta haluaisit kertoa?

 

Asukasforum toteutetaan yhdeksässä talossa: Alppikylä/Nyyttipuisto ja Hevosmies, Kalasataman Ässäkodit ja Kalastajankartano, Tikkurila Pumpulilinna, Jätkäsaari Merikartano, Havukosken Ässäkodit, Hyvinkään Ässäkodit ja Martinkartano.

 

Helsingin Sanomat uutisoi Kalasataman tyytyväisistä asukkaista

Lue Helsingin Sanomissa 6.3. ilmestynyt juttu: linkki.

 

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo liiton sekä setlementtien ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

 

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia Setlementtiliiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirsi.lohtander(at)setlementti.fi.

 

Seuraava uutiskirje ilmestyy huhtikuussa. Huhtikuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähetyspäivä on 10.4.2014.

 

Aurinkoisin terveisin,
Suomen Setlementtiliitto