Setlementtiliiton uutiskirje marraskuu 2014

Marraskuun uutiskirjeen sisältö

  • Uutiset
  • Tulevat tapahtumat ja koulutukset
  • Setlementtiasunnot tiedottaa
  • Seuraava uutiskirje

Uutiset

Miehen työ -palkinto Poikien Talolle ja kansalaistalo Mattilalle

Helsingissä toimiva Poikien Talo sekä tamperelainen Miesten kansalaistalo Mattila on palkittu Miehen työ -tunnustuksella. STM:n Tasa-arvoasiain neuvottelukunta myöntää palkinnon vuosittain henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan esimerkillisesti edistänyt sukupuolten tasa-arvoa. Mattila ja Poikien Talo ovat osa valtakunnallista setlementtitoimintaa.

 

Lue lisää: linkki.

Vielä ehdit tilata setlementtikalenterit vuodelle 2015!

Suosittu setlementtikalenteri sisältää koko setlementtiväen tärkeät yhteystiedot kaikkine liiton tietoineen vuodelle 2015. Kalentereista on saatavilla kaksi kokoa, perinteinen taskukalenteri ja pöytäkalenteri (A5). Kalentereissa on neliväripainettu muovikansi sekä tilaa omille muistiinpanoille.

 

Taskukalenterin hinta on á 10 € ja pöytäkalanterin á 20 €. Lue lisää: linkki ja tilaa kalenterit oheisella lomakkeella: linkki.

 

Jo tilatut kalenterit postitetaan tilaajille ensi viikolla. Ne, jotka eivät ole tilanneet kalentereihin postitusta, voivat tulla noutamaan kalenterinsa Setlementtiliiton toimistolta tiistain 25.11. jälkeen, osoitteesta Läntinen Brahenkatu 2, Helsinki (3. kerros). Ole ystävällisesti yhteydessä Merja Eloahoon (merja.eloaho(at)setlementti.fi tai puh. 040 578 3564), sopiaksesi tarkemmin noudon aikataulusta.

Parkanossa vietettiin setlementin 15-vuotisjuhlia sekä Parkanon kylien toimintapäivien päätösjuhlaa

Parkanon setlementin 15-vuotista taivalta juhlistettiin 6. marraskuuta. Arjen keskellä olevassa juhlassa herkuteltiin puolukka-kinuskikakulla, jauhelihakeitolla ja kahvilla. 4–6-vuotiaiden lasten kuoro antoi setlementille hellyttävän lahjan laulamalla juhlaväelle syysaiheisia lauluja. Tervehdyksensä juhlaan toivat myös Suomen Setlementtiliitto, Parkanon seurakunta ja Parkanon kaupunki.

 

Samana iltana vietettiin Parkanon kylien toimintapäivän päätösjuhlaa. Parkanon kylien toimintapäivät järjestettiin syyskuussa 2014 Yhdessä mukana -projektin, kyläläisten ja Parkanon kaupungin yhteistyönä. Tapahtumien sisällöt kehitettiin kyliltä löytyvän osaamisen ja perinnetietouden pohjalta, ja tapahtumat olivat kaikille avoimia. Toimintapäivien suunnittelussa ja toteuttamisessa hajallaankin asuvat kyläläiset saivat mahdollisuuden kohdata ja toimia yhdessä.

 

Kylien toimintapäivien kautta parkanolaisten kylien rajat avautuivat myös naapurikyläläisille. Toimintapäiville toivottiinkin jatkoa seuraavalle vuodelle niin järjestäjien kuin osallistujien taholta.

 

Lue lisää Parkanon kylien toimintapäivistä ja Parkanon setlementin syntymäpäiväjuhlasta seuraavassa Setlementti-lehdessä!

Lundissa ideoitiin nuorisovaihtoa Ranskan ja Ruotsin setlementtien kanssa

Eurooppalaiset setlementtitoimijat ideoivat yhteisiä nuorisohankkeita Ruotsissa 5.–8. marraskuuta. Etelä-Ruotsin Lundissa sijaitsevassa setlementtitalossa Hemgårdenissa oli vieraita Liettuasta, Norjasta, Ranskasta ja Suomesta. Tapaamisen tavoitteena oli käynnistää kansainvälisiä Erasmus+ projekteja. Viiden maan voimin syntyi kolme yhteistä hankeideaa. Suomea edustivat Jarna Sinijärvi ja Sofia Papadopoulou Hämeenlinnan seudun Setlementistä, Kimmo Laine Oulun Seudun Setlementistä ja Liisa Ojala sekä Evelyn Sõer Suomen Setlementtilitosta.

 

Lue lisää: linkki.

Sukupuolisensitiivisyys on yhteinen asia

Setlementtiliiton sukupuolisensitiivisen nuorisotyön kehittämishankkeen avajaisseminaari järjestettiin Kalliolan setlementtitalolla tiistaina 11.11.2014. Samassa yhteydessä juhlittiin Helsingin Poikien Talon hankkeen päättäjäisiä. Seminaarin teemana oli Voimauttaminen nuorisotyössä ja pääpuhujana oli VTT Harry Lunabba Helsingin yliopistosta.

 

Iltapäivän huipentumana julkistettiin Setlementtiliiton sukupuolisensitiivisen nuorisotyön kehittämishankkeen uusi nimi. Hankkeen uudeksi nimeksi tuli MeKaikki! Nimi valittiin hankkeen ohjausryhmän äänestyksellä. Nimi sisältää ajatuksen siitä, että sukupuolisensitiivisyys on kaikkien meidän yhteinen asia ja koskettaa meitä kaikkia sukupuoleen, ikään ja etniseen taustaan katsomatta.” Me”-sana on setlementtihenkinen ja kuvastaa yhteisöllisyyttä. Voittajanimen keksi Setan Transtukipisteen sosiaalipsykologi Eepu Autere.

 

Lue lisää: linkki.

Uusi paikallisuus: Hervannassa koulutussarja kaupunginosa-aktiiveille

Hervannan Uusi paikallisuus -hanke, Järjestöhautomo ja Hervannan Setlementtiasunnot järjestävät yhteistyössä koulutussarjan asukasaktiiveille. Koulutus alkaa 15.1. ja se järjestetään Hervannan kirjastossa. Ensimmäisten kertojen aiheet ovat: 15.1. Ymmärrän!  Selkeää kieltä keskusteluun ja tapahtumaviestintään ja 12.2. Hyvä, yhteinen päätös. Opitaan ja kokeillaan ratkaisukeskeisiä kokoustekniikoita eri tilanteissa.

 

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: linkki.

 

Koulutus koostuu seitsemästä osiosta, joihin voi osallistua oman mielenkiinnon mukaan. Osallistuminen on maksutonta. Osallistua voivat myös järjestötyöntekijät. Lisätietoja: projektipäällikkö Salome Tuomaala, p. 050 592 7503, sp. salome.tuomaala(at)setlementti.fi

Vapaa tila kansalaisille tarkoittaa lisätilaa demokratialle – Uusi paikallisuus Aamulehdessä

Vapaa tila kansalaisille tarkoittaa lisätilaa demokratialle, kirjoittaa Hervannan Uusi paikallisuus -hankkeen projektipäällikkö Salome Tuomaala. Kirjoitus julkaistu Aamulehden Vierailija-palstalla to 6.11. Tutustu kolumniin: linkki.

Uusi paikallisuus -hanke tervehti Pieksämäkeä videotervehdyksellä!

Kemijärven Uusi paikallisuus -hankkeessa kokeiltiin uutta tapaa kertoa hankkeen toiminnasta. Video välittää paikallista tunnelmaa ja tekee tutuksi työntekijöiden kasvot. Videotervehdyksen taustalla on Pieksämäellä järjestetty Yhdessä tekemisen juhlaa -seminaari, jossa haluttiin kuulla Uusi paikallisuus -hankkeen toiminnasta Kemijärvellä. Seminaarin 200 osallistujaa tutustuivat videon kautta hankkeen toiminnan lisäksi työntekijöihin Mikko Kellokumpuun ja Liisa Ojalaan. Videotervehdyksen voit katsoa Uusi paikallisuus -hankkeen Facebook-sivuilta: linkki

T&K päivät: Hervannan kansalaisraati kiinnostaa tutkijoita

Deliberatiivisen demokratian tutkimus- ja kehittämispäivää vietettiin Tampereen Monitoimitalolla 30.10. Yhden tutkimus- ja kehittämispäivien pääpuheenvuoroista pitivät sosiaalityön professori Irene Roivainen ja hallintotieteiden maisteri Mikko Värttö. Roivainen ja Värttö tarkastelivat puheenvuorossaan Hervannan kansalaisraati-prosessia ja kansalaisraati-menetelmän mahdollisuuksia kansalaistoiminnalle sekä kunnalliselle päätöksenteolle.

 

Lue lisää: Värttö, Mikko (2014). Pro gradu -tutkielma. Hervannan kansalaisraati osallistuvan demokratian kanavana. Tampereen yliopisto.

Ehdota monikulttuurisen nuorisotoiminnan paikallista hanketta

Kiinnostaisiko toteuttaa nuorten hanke, jossa käsitellään monikulttuurisessa yhteiskunnassa elämistä esimerkiksi median kautta? Onko mielessäsi jotain muuta toimintaa?

 

Ehdota omaa ideaa tai toteuta ulkopuolisen kouluttajan avulla media-aiheinen työpaja. Setlementtiliiton Lapsi- ja nuorisotyö sekä Monikulttuurinen toimiala tarjoavat mahdollisuuden mm. media-alan pajan toteuttamiseen ulkopuolisen kouluttajan kanssa.

 

1) Traileri-työpaja (kesto 3 tuntia, ryhmä tekee IPadeillä ”lyhytfilmin” valitsemastaan teemasta)

2) Tulevaisuuden valokuvanäyttely -työpaja (kesto 3 tuntia, ryhmä toteuttaa digitaalisen näyttelyn haluamastaan näkökulmasta esimerkiksi elämisestä monikulttuurisessa yhteiskunnassa tai muusta itselleen merkityksellisestä asiasta)

3) Oma ehdotus

 

Ottakaa reippaasti yhteyttä, niin ideoidaan jatkoa ja käytännön toteutusta: Matti Cantell, p. 050 594 5276 matti.cantell(at)setlementti.fi

Tilaa rasisminvastainen Treenikehä-työpaja

Tiedätkö ryhmän, joka haluaisi treenata rasismiin puuttumista ja testata käytännössä erilaisia toimintatapoja rasistisissa tilanteissa? Rasismiin puuttumisen Treenikehä on kaikille sopiva työpaja, joka hyödyntää toiminnallista Forum-teatterimenetelmää. Treenikehässä osallistujat oppivat tunnistamaan rasismia ja saavat tietoa sekä kokemuksia siihen puuttumisesta. Painopisteenä ovat arkipäiväiset vuorovaikutustilanteet esimerkiksi julkisilla paikoilla.

 

Voit tilata Treenikehän omaan yhteisöösi (työpaikka, oppilaitos, yhdistys, harrastusporukka jne.). Treenikehä kestää 2–3 tuntia ja mukaan mahtuu noin 10–20 osallistujaa.

 

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Ei rasismille! -hankkeen vapaaehtoistoiminnan suunnittelijaan Maria Pikkaraiseen (p. 020 701 2159, maria.pikkarainen(at)punainenristi.fi) ja sovi aikatauluista ja yksityiskohdista. Treenikehä on tilaajalle maksuton.

Ideoi rasisminvastaista toimintoa keväälle 2015

Ei rasismille! -hankkeen kumppanijärjestöt, kuten Setlementtiliitto, voivat hakea taloudellista tukea paikallisille projekteille. Yksittäisen hankkeen kokonaisbudjetti voi olla muutamasta sadasta aina tuhanteen euroon. Myös muunlainen yhteistyö on mahdollista.

 

Ideoi ja ehdota jotain rasisminvastaista toimintoa 28.11. mennessä. Nämä toiminnot voivat olla tapahtumia, koulutustilaisuuksia, kampanjoita tai työpajoja. Myös kaikki ennen kokeilemattomat ideat ovat tervetulleita! Voit ehdottaa ajatusasteella olevaa ideaa, jonka setlementtinne olisi halukas toteuttamaan joko yksin tai yhteistyössä.

 

• Lyhyt kuvaus toteuttajista ja mahdollisista yhteistyötahoista

• Tapahtuman ja tavoitteen kuvaus, ajankohta, tapahtumapaikka

• Tapahtuman tarvitsemat resurssit

 

Lähetä idea tai ehdotus Matti Cantellille: matti.cantell(at)setlementti.fi (perjantaihin 28.11. mennessä).

 

Kertyneiden aloitteiden pohjalta Setlementtiliitto voi hakea tukea ja yhteistyötä Ei rasismille! -hankkeelta ja tulla tekemään tapahtuman suunnittelua ja toteutusta.

SenioriAreena -risteily Tukholmaan

Joukko setlementtityöntekijöitä ja -luottamushenkilöistä risteili Tukholmaan marraskuun alussa. SenioriAreena -risteilyn ohjelmaan sisältyi mielenkiintoisia asiantuntijaluentoja muun muassa EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäiseltä, taitelijaprofessori ja koreografi Jorma Uotiselta sekä Setlementtiasuntojen toimitusjohtaja Kimmo Röngältä. Tukholmassa tutustuttiin paikallisiin setlementteihin ja Ruotsissa tehtävään setlementtityöhön.

 

Senioriareenan yhteydessä järjestetään myös ensimmäinen Vanhuus Rokkaa -risteily. Risteilyn viihteestä vastasivat Heikki Hilander, Pave Maijanen ja Sami Saari sekä Maarit ja Sami Hurmerinta, ja Olli Lindholm.

 

Lue SenioriAreena -risteilystä ja Ruotsissa tehtävästä setlementtityöstä lisää seuraavasta Setlementti-lehdestä!

Tulevat tapahtumat ja koulutukset

Syksyn liittokokoustapahtuma: Nuoret setlementtien voimavarana

Aika: 21.–22.11.2014

Paikka: Helsinki, Kalliolan setlementtitalo (Sturenkatu 11, 00510 Helsinki)

 

Setlementtiliiton syksyn liittokokoustapahtuma pidetään 21–22.11.2014 Helsingissä Kalliolan setlementtitalossa. Perjantaina 21.11. käsitellään nuorisotakuun toteutumista setlementeissä ”Nuoret setlementtien voimavarana” -seminaarissa. Liittokokous järjestetään lauantaina.

 

Liittokokoukseen ovat tervetulleita kaikki setlementtien työntekijät. Perjantain seminaarin ilmoittautumisaika on jo päättynyt, mutta halutessasi voit vielä ilmoittautua mukaan lauantain liittokokoustapahtumaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen tiedotus(at)setlementti.fi.

Avointen setlementtiopintojen aikataulu on muuttunut – ensimmäinen osa järjestetään keväällä 2015

Avointen setlementtiopintojen toisen kierroksen marraskuulle suunniteltu ensimmäinen osa on peruttu ja koulutus siirtyy ensi keväälle. Koulutusten uudet aikataulut ilmoitetaan mahdollisimman pian ja voit seurata ajankohtaista tilannetta Setlementtiliiton verkkosivuilta www.setlementti.fi.

 

Avointen setlementtiopintojen kohderyhmänä ovat setlementtiliikkeessä toimivat työntekijät, vapaaehtoiset ja luottamushenkilöt. Opinnot sopivat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita setlementtiliikkeestä, sen arvoista ja toimintamuodoista. Opinnot tarjoavat sekä uusille että vanhoille työntekijöille hyvän mahdollisuuden perehtyä paremmin setelementtiliikkeeseen ja setelementtityöhön sekä tutustua myös muiden setlementtien työntekijöihin.

 

Toteuttajina ovat Rovala-Opisto ja Pohjola-opisto yhteistyössä Suomen Setlementtiliiton kanssa; yhteistyökumppaneina ovat tarvittaessa myös kaikki muut setlementtiopistot.

Setlementtiasunnot tiedottaa

Setlementtiasunnot Oy:lle Menestyjämerkki!

Setlementtiasunnot Oy on taloudellisen suorituskykynsä perusteella luokiteltu menestyjäyritykseksi. Menestyjä-sertifikaatin saaneen yrityksen ominaisuuksia ovat vakiintunut toiminta, vakaa kasvukehitys, hyvä tulos ja kannattavuus, vahva rahoitusrakenne sekä jatkuvan toiminnan turvaava maksuvalmius. Tunnuslukuvertailujen perusteella yritys on sijoittunut sekä kaikkien suomalaisten yritysten että oman toimialansa parhaimpien yritysten joukkoon. Luokitus on suoritettu 2013/12 tilinpäätöstietojen pohjalta.

Kipparintalo nousee Kalasatamaan

Talo nousee kovaa vauhtia Helsingin Kalasatamaan. Talon ulkomuuraus on jo lähes valmis ja tällä hetkellä rakennetaan sisätiloja. Kun ikkunat ja parvekeovet laitetaan paikoilleen, käy telineillä kova tohina.

 

Kipparintalo on Helsingin Kalasatamaan syksyllä 2015 valmistuva tuetun asumisen talo. Kipparintaloksi nimettyyn taloon tulee 14 vuokra-asuntoa sekä yhteiset oleskelu- ja keittiötilat. Talon rakennuttavat Setlementtiasunnot yhteistyössä Savulaiset ry:n sekä Helsingin kaupungin ja sosiaali- ja terveysviraston kanssa.

Uudet talot edistyvät

Turussa Kupittaan Setlementtiasunnot ja Helsingissä Jätkäsaaren Setlementtiasunnot (CIN-hanke), ovat lähdössä urakkalaskentaan joulukuussa. Suunnitelmat ovat pääpiirteiltään valmiit ja rakentamaan olisi tarkoitus päästä molemmissa hankkeissa ensi keväänä. Turussa tontilla olleet rakennukset on nyt purettu ja tontti näyttää tällä hetkellä kovin autiolta.

Kalasataman Kotikortteli kiinnostaa Suomessa ja maailmalla

Kalasataman Kotikortteli kiinnostaa sekä Suomessa että maailmalla. Kotikortteliin on käynyt tutustumassa monia ryhmiä eri puolilta Suomea ja myös Ruotsista. Viimeksi torstaina 13.11. kävi palvelukonseptiin tutustumassa Kiinteistöalan Veteraanit IVY-klubi ry. Ensi viikolla saapuu noin 30 norjalaista vierasta Husbankenista tutustamaan Kotikorttelin toimintaan.

Pyhä Byrokratia – eli mies joka kulki läpi seinien -balettiesitys

Aika: to 27.11. klo 14–15.30

Paikka: Korttelitalo Lava, Biologinkatu 5, 00790 Helsinki (Viikki)

 

Tämän tragikoomisen, vauhdikkaan ja yllätyksiä täynnä olevan tanssiteoksen esittää balettitanssija Tero Lehtimetsä. Teoksen aiheena on byrokratia, joka levittäytyy yksityisen pienen ihmisen elämään, vaikka ihminen ponnistelisi sitä vastaan ja kulkisi seinien läpi. Vaikka tekijät ja henkilöt muuttuvat, niin byrokratia säilyttää jatkuvuutensa ja sen koneisto jatkaa käymistään. Esityksessä mm. Aku Ahjolinnan koreografia, Oiva Toikan kulissit ja puvustus sekä Einojuhani Rautavaaran musiikki.

 

Tervetuloa!

 

Esityksen jälkeen kahvitarjoilu. Tapahtuma on maksuton. Esityksen tilaaja on Setlementtiasunnot Oy.

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo liiton sekä setlementtien ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

 

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia Setlementtiliiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirsi.lohtander(at)setlementti.fi.

 

Seuraava uutiskirje ilmestyy joulukuussa. Joulukuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähetyspäivä on 11.12.

 

Marraskuisin terveisin,

Setlementtiliiton väki