Setlementtiliiton uutiskirje syyskuu 2014

 

Syyskuun uutiskirjeen sisältö

  • Uutiset
  • Tiedotteet
  • Tulevat tapahtumat ja koulutukset
  • Setlementtiasunnot tiedottaa
  • Seuraava uutiskirje

Uutiset

Lievestuoreen Setlementin Lyhde-toimintamalli ehdolla Demokratiapalkinnon saajaksi

Yleisö saa valita äänestämällä yhden tämänvuotisen Demokratiapalkinnon saajista. Palkinto jaetaan tänä vuonna lähidemokratiaa edistäville hankkeille, ryhmille tai innovaatioille. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa, ja se jaetaan neljän palkittavan kesken. Yleisöäänestys internetissä alkoi 11. syyskuuta ja päättyy 1. lokakuuta.

 

Lue lisää: linkki.

Tilaa setlementtikalenteri vuodelle 2015

Suosittu setlementtikalenteri sisältää koko setlementtiväen tärkeät yhteystiedot kaikkine liiton tietoineen vuodelle 2015. Kalentereista on saatavilla kaksi kokoa, perinteinen taskukalenteri ja pöytäkalenteri (A5). Kalentereissa on neliväripainettu muovikansi sekä tilaa omille muistiinpanoille.

 

Taskukalenterin hinta on á 10 € ja pöytäkalanterin á 20 €. Lue lisää: linkki ja tilaa kalenterit oheisella lomakkeella: linkki.

Rovaniemen vuoden 2014 nuorisotekopalkinto Tyttöjen Talolle

Rovaniemen nuorisotekopalkinto luovutettiin setlementtinuorisojärjestö Rovalan Nuoret ry:n hallinnoimalle Tyttöjen Talolle alle vuoden toiminnan jälkeen.

 

Rovaniemen vapaa-ajanlautakunta jakaa vuosittain nuorisotekopalkinnon kiitokseksi nuorisotyön ansiokkaasta edistämisestä.

 

Tyttöjen Talon perustaminen Rovaniemelle on edennyt vauhdikkaammin kuin osasimme odottaa. 22.10.2014 juhlimme ja muistelemme yhdessä Rovalan Nuoret ry:n neljääkymmentä ja Tyttöjen Talon yhtä toimintavuotta.

 

Lisätiedot:

Johtaja Tiina Lappalainen, p. 0400 372 603, tiina(at)neiot.fi

Rovalan Nuoret ry/ Tyttöjen Talo ®, Kansankatu 9, 1. krs., 96100 Rovaniemi

www.neiot.fi

Facebook: TyttojenTaloRovaniemi

Joensuun Setlementin Tyttöjen Tupa täytti vuoden

Joensuun Setlementti juhli 1-vuotiasta Tyttöjen Tupaa avoimien ovien merkeissä 29.9. Hankkeessa tuetaan 6–16-vuotiaiden tyttöjen kasvua ja hyvinvointia. Järjestämme Isosiskotoimintaa, aukioloja, ryhmätoimintaa sekä leirejä ja tapahtumia. Vuoden aikana hanke on herättänyt alueella paljon kiinnostusta ja se on tavoittanut hyvin kohderyhmäänsä.

 

15.9 Joensuun Karsikossa ovensa avaa myös Poikien Tupa, joka on käynnistetty kumppanuushankkeena Joensuun kaupungin nuorisopalvelujen kanssa. Hankkeen keskeinen tavoite on 6–16-vuotiaiden poikien kasvun tukeminen. Poikien Tuvan ohjaaja Jonne Ikonen aloitti Joensuun Setlementin riveissä elokuussa.

Kalliolan Nuoret ry 1974-2014 – 40 vuotta tyttöjen ja poikien tukena

Helsingissä tyttö- ja poikatyötä tekevä Kalliolan Nuoret täyttää kuluvana vuonna 40 vuotta. Yhteiskuntaa tukeva ennaltaehkäisevä työ perustuu nuorten kohtaamiseen. Kaikille avointa syntymäpäiväjuhlaa vietettiin lauantaina 13.9. Linnanmäellä.

 

Lue lisää: linkki.

Kimmo J. Lipponen Arvo-liiton toimitusjohtajaksi

Yhteiskunnallisten yritysten ja yrittämisen etuja ajamaan on perustettu uusi etujärjestö. Arvo auttaa rakentamaan eettisesti ja taloudellisesti kestävää yritystoimintaa Suomessa. Liitto tulee olemaan kasvavan yhteiskunnallisen yritystoiminnan vaikuttaja, määrittelijä ja uudistaja. Liiton toimitusjohtajana aloitti Kimmo J. Lipponen, jolla on vahva kokemus sekä järjestökentältä että yritysmaailmasta.

 

Lue lisää: linkki.

Välitä!-hankkeen ajankohtaisia kuulumisia

Välitä!-chatit auki

Välitä!-hankkeen sivuilla www.seksuaalivakivalta.fi on nyt mahdollista käydä kahdenkeskisiä chat-keskusteluja työntekijöiden kanssa. Seksuaalista väkivaltaa kokeneille ja heidän läheisilleen on oma chat ja väkivaltaa tai hyväksikäyttöä tehneille läheisineen on oma chat. Chatit ovat auki päivystysaikoina maanantaisin ja myös muulloin työntekijöiden ollessa online.

 

Traumainfo asiakkaille ja ammattilaisille

Traumainfo tarjoaa perustietoa traumasta sekä konkreettisia työvälineitä traumasta johtuvien oireiden rauhoittamiseen. Välitä!-hanke järjestää yhteisen traumainfon asiakkaille ja työntekijöille kahtena torstaina 25.9. ja 2.10. klo 14- 16 Tampereella. Lue lisää: www.seksuaalivakivalta.fi>palvelut.

 

Ei kokijoita ilman tekijöitä -seminaari 27.11.

Välitä!-hanke järjestää 27.11. Tampereen poliisilaitoksella seminaaripäivän, jossa teemana ovat seksuaalisen väkivallan tekijät. Pääpuhujana on Tom Squire Englannista Stop It Now! -järjestöstä, muina puhujina mm. perhe- ja verkostoterapeutti Jussi Nissinen, psykologi Nina Nurminen Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksesta sekä psykologi Jenni Häikiö Pelastakaa Lapset ry:stä. Seminaarissa esitellään lisäksi Välitä! -hankkeen väliarvioinnin tuloksia uhreille ja läheisille suunnatusta asiakastyöstä sekä palveluketjun kehittämistyöstä. Lue lisää: www.seksuaalivakivalta.fi > koulutukset.

 

Välitä!-hankkeen toiminta syksyllä 2014

Katso ja tulosta kooste kaikista Välitä!-hankkeen palveluista sivuilta www.seksuaalivakivalta.fi>palvelut.

Setlementtiliiton monikulttuurisen toimialan uusi hanke on nimeltään ”Meillä on idea ”

Elokuussa osana Setlementtiliiton monikulttuurista toimialaa käynnistynyt Monikulttuuristen nuorten yhteiskunnallinen aktiivisuus -hanke saa nimekseen "Meillä on idea".

 

Nimi on nuorten käsialaa ja sen suunnitteli neljän vapaaehtoisen iskuryhmä. Iskuryhmäläiset painottivat, ettei hyvä nimi saa kuulostaa liian viralliselta tai vaativalta, jos toimintaan halutaan mukaan nuoria koulun ja työelämän ulkopuolelta. Nuoret ideoivat hankkeelle myös iskulauseen: ”Mikä on sun unelma?” Asiantuntijaviestinnässä hankkeen tunnistaa ”Yhteiskunnallista yrittäjyyttä nuorille” sloganilla.

 

Hankkeessa kehitetään ja toteutetaan vertaisryhmäkoulutus yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä 18–29-vuotiaille nuorille. Meillä on idea -hanketta tukee RAY:n Paikka Auki -ohjelma. Lue lisää hankkeesta: linkki.

Kumppanuuden sosiaalipolitiikkaa etsimässä -kirjan julkistustilaisuus

Suomen Setlementtiliiton julkaisusarjassa julkaistava ”Kumppanuuden sosiaalipolitiikkaa etsimässä” -kirjan julkistustilaisuus pidetään 18.9. Eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa.

 

Tilaisuudessa Setlementtiliiton puheenjohtaja, YTT Irene Roivainen ja professori emerita Briitta Koskiaho pitävät alustukset aiheeseen. Sen jälkeen käydään toimittaja Marjukka Havumäen johdolla paneelikeskustelu, jossa asiantuntijat ja päättäjät keskustelevat kumppanuuden sosiaalipolitiikasta. Keskustelemassa kansleri emeritus Jorma Sipilä, dosentti Pirkko-Liisa Rauhala, asukastalon vastaava Veikko Väisänen, kansanedustaja Tarja Filatov sekä kuntoutusalan yrittäjä ja Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Arja Karhuvaara.

 

Kansalaisyhteiskunnan toimijoita ja lähiyhteisöjä haastetaan nyt koko Euroopan unionin alueella apuun julkisten varojen niukentuessa ja sosiaalisten tarpeiden kasvaessa. Sosiaalipoliittisen ajattelun ja toiminnan keskiöön – julkisen sektorin ja yritysten rinnalle – ovat Suomessakin nousseet hyvinvointivaltion entiset apuvoimat eli yhteisöllisyyteen tukeutuvat lähipalvelut, itseapu, kansalaisten omaehtoinen yhteistoiminta ja yhteiskunnalliset yritykset.

 

Kumppanuuden sosiaalipolitiikkaa etsimässä -teoksessa sosiaalipolitiikan emeritaprofessori Briitta Koskiaho herättelee suomalaisia päätöksentekijöitä, asiantuntijoita, kouluttajia, opiskelijoita ja valveutuneita kansalaisia pohtimaan sosiaalipolitiikan tulevaisuutta, jos kumppanuuden teemaa aletaan tarjota entistä enemmän sosiaalipolitiikan metodiksi ja käytännön välineeksi myös Suomessa. Teos on kaivattu ja tarpeellinen sosiaalipoliittinen avaus Euroopassa ja Suomessa meneillään oleviin suuriin muutoksiin.

 

Voit tilata kirjan hintaan 35 euroa/kpl: tiedotus(at)setlementti.fi

 

Hintaan lisätään postituskulut.

 

Kirjan julkaisijana on Suomen Setlementtiliitto ja kustantajana United Press Global OÜ.

Linnalan Setlementti haastaa kaikki Suomen setlementit osallistumaan IceBucket -hyväntekeväisyyskampanjaan

Linnalan Setlementti osallistui IceBucket -hyväntekeväisyyskampanjaan ja haastoi mukaan kaikki Suomen setlementit ja opistot. Lue lisää kampanjasta: linkki tai katso video: linkki.

Tiedotteet

Muutoksia Setlementtiliiton hankkeiden henkilöstössä

Mun talous -hankkeen projektipäällikönä on aloittanut yhteisöpedagogi ja teologian kandidaatti Jukka Moilanen. Jukalla on kahden tutkinnon tuoma vahva osaaminen ja hän on nuorisotyön ammattilainen, jolla on kokemusta niin hallinnollisen kuin käytännön nuorisotyöstä. Hän on aiemmissa töissään vastannut kunnan nuorisotyön koordinoinnista ja toteutuksesta, ollut töissä nuorisokodissa ja nuorisotyönohjaajana seurakunnassa. Tiimipelaaja ja energinen Jukka on suomussalmelaisen kauppiaan poika, joka on kotiutunut Helsinkiin vuonna 2007.

 

Kansalaistoiminnan toimialajohtaja Helka Körkkö palaa äitiyslomalta töihin 1.10.2014. Siihen asti hankkeen yhteyshenkilönä on tiedotus ja projektisihteeri Pihla Ruuskanen, sp. pihla.ruuskanen(at)setlementti.fi, puh. 040 552 7716.

 

Yhdessä mukana -projektin Helsingin projektikoordinaattori Asta Koskinen jäi äitiyslomalle 12.9. ja hänen sijaisenaan toimii Heidi Jokinen.

Tulevat tapahtumat ja koulutukset

Syksyn liittokokoustapahtuma

 
Aika: 21.-22.11.2014
Paikka: Helsinki, Kalliolan setlementtitalo (Sturenkatu 11, 00510 Helsinki)
 

Setlementtiliiton syksyn liittokokoustapahtuma pidetään 21–22.11.2014 Helsingissä Kalliolan setlementtitalossa. Perjantaina 21.11. käsitellään nuorisotakuun toteutumista setlementeissä ”Setlementit nuorisotakuun edelläkävijöinä” -seminaarissa. Liittokokous järjestetään lauantaina.

 

OHJELMA

 

Perjantai 21.11.2014 Setlementit nuorisotakuun edelläkävijöinä -seminaari

 

09.30                   Aamukahvi, ilmoittautuminen

 

10.00                   Takuulla-hankkeen esittely,

                            rehtori Sirkka Suomi, Jyränkölän Setlementti

 

10.15                   Miten setlementit toteuttavat nuorisotakuuta?

                            rehtori Sirkka Suomi, Jyränkölän Setlementti

                            toimitusjohtaja Santtu Pakarinen, Suuntaamo Oy

 

11.00                   Kansanedustaja Paavo Arhimäen terveiset nuorisotakuusta

 

11.30                   Miten setlementit toteuttavat nuorisotakuuta?

                            Tulosten esittely jatkuu

 

12.15                   Lounas

 

13.15                   Ajatusrikastamot

Ajatusrikastamoissa tutustutaan nuoriin setlementeissä eri näkökulmista. Ajatusrikastamoiden vetäjät ilmoitetaan myöhemmin.

 

15.30                   Yhteenveto

 

16.00                   Päivä päättyy

 

Ilmoittautumiset seminaariin 14.11. mennessä osoitteeseen tiedotus(at)setlementti.fi

 

Seminaarin hinta on 30 € ja se laskutetaan jälkikäteen. Alle 29-vuotiaat osallistuvat seminaariin ilmaiseksi.

 

Seminaarin hintaan sisältyy kahvit ja lounas.

 

Lauantai 22.11. Liittokokous

 

Liittokokous alkaa klo 9.00

Yhteisöllisen vertaistoiminnan seminaari

Aika: 29.–30.9.2014

 

Setlementtiliiton Yhdessä mukana -projekti kutsuu kaikki kiinnostuneet mukaan Yhteisöllisen vertaistoiminnan seminaariin syyskuussa! Seminaari on tarkoitettu setlementtien henkilöstölle, vapaaehtoisille ja kaikille asiasta kiinnostuneille. Seminaarissa hyödynnetään videoneuvotteluyhteyksiä ja se järjestetään samanaikaisesti Helsingissä, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Parkanossa, Rovaniemellä ja Savonlinnassa. Seminaari on maksuton ja siihen voi osallistua joko molempina tai vain toisena päivänä.

 

Tarkemman ohjelman ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä: linkki.

Kuopion Tyttöjen Talon ja Herrax-hankkeen yhteinen päätösseminaari

Tervetuloa Kuopion Tyttöjen Talon ja Herrax-hankkeen yhteiseen päätösseminaariin 20. marraskuuta! Ilmoittauduthan viimeistään 7. marraskuuta Kirsi Kokkoselle, kirsi.kokkonen(at)puijola.net

 

Tarkemmat tiedot seminaarista: linkki.

Nuoristyön viikko - Hupparikansan puolella

Aika: 29.9.–5.10.2014

 

Allianssi haastaa tänä syksynä olemaan #HupparikansanPuolella ja viemään nuorisotyön viestiä.

 

Rento ja aktiivinen hupparikansa

 

Hupparikansaa ovat nuoret, nuorten ryhmät ja nuorten kanssa toimivat aikuiset. He ovat rentoa, positiivista ja aktiivista väkeä, jota löytyy eri harrastusten ja nuorisotoiminnan piiristä. Hupparikansa haluaa osallistua, tehdä ja vaikuttaa, mutta myös olla vaan ja hengailla kavereiden kanssa. Mahdollisuuksia ja puitteet tekemiseen ja olemiseen tarjoavat järjestöt ja kuntien nuorisotyö.

 

Setlementtiliitto on mukana Allianssin nuorisotyön kampanjassa, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta nuorisotyön merkityksestä.

 

Lue lisää: linkki.

Setlementtiliiton sukupuolisensitiivisen nuorisotyön kehittämishankkeen avajaisseminaari

Aika: 11.11.2014

 

Paikka: Kalliolan setlementtitalo (Sturenkatu 11, 00510 Helsinki)

 

Setlementtiliiton sukupuolisensitiivisen nuorisotyön kehittämishankkeen avajaisseminaari järjestetään Kalliolan setlementtitalolla tiistaina 11.11.2014. Samassa yhteydessä juhlitaan Helsingin Poikien Talon hankkeen päättäjäisiä. Seminaarin teemana on Voimauttaminen nuorisotyössä. Pääpuhujana on VTT Harry Lunabba.

 

Syksyn uutiskirjeissä ja Setlementtiliiton nettisivuilla aiheesta lisää myöhemmin!

 

Lisätiedot: projektipäällikkö Jelena Santalainen, jelena.santalainen(at)setlementti.fi ja puh. 050 381 5333.

Tule mukaan Senioriareena -risteilylle Viking Mariellalle 3.-5.11.2014!

Senioriareena on uusi, moderni, innovatiivinen ja vuorovaikutteinen keskustelutapahtuma sosiaali- ja terveysalan toimijoille, päättäjille ja asiasta kiinnostuneille kansalaisille!

 

Senioriareena haastaa valtakunnan sotepäättäjät ja -vaikuttajat vuorovaikutteiseen keskusteluun liike-elämän ja kansalaisten kanssa. Tapahtuma on tarkoitettu erityisesti kaikille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, päättäjille ja järjestöille, sekä asiasta kiinnostuneille kansalaisille.

 

Senioriareenan yhteydessä järjestetään myös ensimmäinen Vanhuus Rokkaa -risteily Viking Linen m/s Mariellalla 3.-5.11.2014 reitillä Helsinki-Tukholma-Helsinki.

 

Viihteestä vastaavat Vanhuus Rokkaa tähdet Vicky Rosti (3.11.) ja Pave Maijanen (4.11.) Olli Lindholm ja Laura Voutilainen.

 

Tutustu risteilyn tarkempaan ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan: linkki.

Savonlinnan mestarilaulajat – Lasten ja nuorten laulukilpailu 2015

Kilpailun tarkoituksena on tukea lasten tervettä ja raikasta laulamista. Kilpailu antaa vuosina 2002–2007 syntyneille lapsille ja nuorille mahdollisuuden esittää harjoittelemansa laulut yleisön edessä ja saada esiintymiskokemusta. Tytöille ja pojille on omat sarjansa.

Kilpailuun ilmoittautuminen on käynnistynyt elokuun puolivälissä ja jatkuu 30.10.2014 asti!

Ilmoittautuminen
Alkukilpailu (tallenteina) 14.8.–30.10.2014
Semifinaali ja finaali la–su 14.–15.2.2015 Linnalan opisto, Savonlinna

Kunkin sarjan palkinnot:
1. palkinto: 250 euroa
2. palkinto: 200 euroa
3. palkinto: 150 euroa
Lisäksi sijat 4–5. palkitaan 50 euron rahapalkinnolla. Kaikille osallistujille jaetaan lisäksi kunniakirja sekä pieni yllätyspalkinto.

Palkintolautakuntaan kuuluvat
Minna Sirnö, Taiteen edistämiskeskuksen johtaja
Mihkel Koldits, Taiteen edistämiskeskus, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteen kuoromusiikin läänintaiteilija
Kaj Chydenius, säveltäjä
Hanna Raittila, opiskelija
 
Lisätietoja kilpailusta löytyy osoitteesta www.savonlinnanmestarilaulajat.fi.


Kilpailun päätukija on Taiteen edistämiskeskus.
 

Setlementtien monikulttuurisen työn verkostotapaaminen Pikku-Syötteellä 16.–17.10.2014

Tervetuloa monikulttuurisen työn toimijoiden tapaamiseen Oulun Seudun Setlementin vapaa-ajankeskus Pikku-Syötteelle!

 

Käsittelemme päivien aikana muun muassa työllistymisen ja kuntouttavan työtoiminnan mahdollisuuksia kotouttamistyössä sekä tarkastelemme rahoitusmahdollisuuksia. Verkostopäivillä on mahdollisuus kertoa ja kuulla eri setlementtien monikulttuurisen työn ajankohtaisista kysymyksistä ja toimintamuodoista. Ohjelmassa on myös puhekaraokea sekä tapaamisen teemaan sopivaa SyöteCircuitia.

 

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Oulun Seudun Setlementin, Oulun kansalaisopiston ja Pohjola-opiston kanssa. Ilmoittautuminen ja tarkemmat tiedot päivitetään Setlementtiliiton verkkosivuille vielä tämän viikon aikana. Verkostotapaamisen osallistujille järjestetään yhteiskuljetus Pikku-Syötteelle Oulusta ja takaisin.  Osallistumismaksu on 100 € (kahden hengen huone) tai 130 € (yhden hengen huone), osallistuminen ilman majoitusta ruokailuineen 60 €

 

Tapahtuman ohjelma ja ilmoittautuminen linkki

 

Lisätietoja : toimialajohtaja Matti Cantell, matti.cantell(at)setllementti.fi  ja puh. 050 594 5276

Setlementtiasunnot tiedottaa

Uudistunut Setlementtiasunnot rakentaa yhteisöjä

S-Asunnot Oy on nyt Setlementtiasunnot Oy. Myös tytäryhtiö Senioriasumisoikeus Oy on nyt Setlementtiasumisoikeus Oy. Syyskuun alusta käyttöön otetuilla nimenmuutoksilla vahvistetaan lähes 100 vuotta Suomessa toiminutta setlementtiverkostoa. Yritysten omistajina ovat Suomen Setlementtiliitto ja Kalliolan setlementti.

 

Lue lisää: linkki.

Setlementtiasunnot hakee yhteisökoordinaattoria Saunalahteen

Haemme yhteisökoordinaattoria Saunalahden Setlementtiasuntoihin. Hakemukset palkkatoiveineen 30.9. mennessä. Tutustu hakemukseen liitteessä.

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo liiton sekä setlementtien ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

 

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia Setlementtiliiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirsi.lohtander(at)setlementti.fi.

 

Seuraava uutiskirje ilmestyy lokakuussa. Lokakuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähetyspäivä on 10.10.

 

Syysterveisin,

Setlementtiliiton väki