Setlementtiliiton uutiskirje toukokuu 2014

 

Toukokuun uutiskirjeen sisältö

  • Uutiset
  • Tiedotteet
  • Tulevat tapahtumat ja koulutukset
  • S-Asunnot tiedottaa
  • Seuraava uutiskirje

Uutiset

Heinolan Setlementtipäivät tarjosivat mahdollisuuden tavata setlementtiväkeä eri puolilta Suomea

Kevään Setlementtipäivät pidettiin Jyränkölän Setlementissä Heinolassa 24.–26. huhtikuuta aurinkoisessa ja keväisen lämpimässä säässä. Päivien aiheena oli Kansalaisyhteiskunnan tila ja tulevaisuus, ja teemaan pureuduttiin aihetta eri tavoin käsittelevillä asiantuntijaluennoilla. 120 hengen osallistujajoukosta löytyi nyt vanhojen tuttujen lisäksi erityisen paljon myös uusia kasvoja, joka kertoo setlementtiliikkeen uudistumisvoimasta.

 

Heinolan Setlementtipäivien palautteet on nyt kerätty ja palaute oli valtaosin kiittävää ja hyvää. Erityisen positiiviseksi koettiin strategiatyö World Cafe -menetelmällä, suuri osa vastaajista koki voivansa hyödyntää menetelmää omassa työssään. Menetelmä tarjosi hyvän tavan päästä vaikuttamaan ja osallistumaan Setlementtiliiton strategiatyöhön.

 

Setlementtipäivällä järjestettiin neljä työpajaa, joiden sisältöjen koettiin pääsääntöisesti vastaavan odotuksia. Asiantuntijaluennoista erityisesti Olli Hietasen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuutta, Briitta Koskiahon kumppanuuden yhteiskuntapolitiikkaa ja Kirsimaria Örön seksuaalioikeuksia järjestötyössä käsittelevät puheenvuorot koettiin mielenkiintoisiksi ja liikettä ravisteleviksi.

 

Kehittämisen varaa oli liian tiukassa aikataulussa, keskusteluille toivottiin enemmän aikaa. Seuraavilla Setlementtipäivillä toivottiin käsiteltävän muun muassa nuorisotyötä ja sen kehittämistä, yhteistyön kehittämistä setlementtien välillä talousasioissa sekä kilpailuttamista. 

 

Monissa palautteissa korostettiin myös sitä, miten mukavaa ja tärkeää on tavata setlementtiväkeä eri puolilta Suomea. Toivomme, että myös jatkossa Setlementtipäiville osallistuu entistä enemmän setlementtien käytännön työntekijöitä verkostoitumaan toistensa kanssa ja jakamaan kokemuksiaan!

 

Syksyn 2014 liittokokous järjestetään Helsingissä lauantaina 22. marraskuuta. Lisätietoa kokouksesta myöhemmin.

 

Lue lisää Setlementtipäivien ohjelmista ja tunnelmista: linkki.

Kansainvälisen setlementtiliikkeen IFS:n konferenssi Vancouverissa keräsi osallistujia eri puolilta maailmaa

Kansainvälisen setlementtiliikkeen IFS:n (International Federation of Settlements and Neighborhood Centers) konferenssi pidettiin Kanadan Vancouverissa 5.–9. toukokuuta. Konferenssi kokosi yhteen noin 400 ihmistä eri puolilta maailmaa, osallistujia oli jopa 20 eri maasta.  Suomen setlementtiliikettä tapahtumassa edustuvat Setlementtiliiton liittohallituksen puheenjohtaja Irene Roivainen, Setlementtiliiton konsernin toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen, S-Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Rönkä, sekä Pirkko Ruuskanen-Parrukoski, Anu Haapanen, Piia Puurunen ja Jaana Kymäläinen Setlementtiliitosta.

 

Kansainvälisessä setlementtiliikkeen konferenssissa Vancouverissa oli luentojen ja vierailujen lisäksi noin 50 työpajaa. Setlementtiliitto piti Vancouverissa työpajan aiheesta Inspiring Local Communities for a Better Future. Kuulijoita workshopissa oli useista eri maista, joten tilaisuuden alkuun toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen johdatti yleisön suomalaisen setlementtiliikkeen historiaan ja yhteiskuntaan.


Setlementtiliikkeen perustavoite on aina ollut yksilöiden yhteenkuuluvuuden ja kansalaisaktivismin vahvistaminen ja tukeminen. Toimialajohtaja Piia Puurunen kertoi pecha kucha -menetelmällä Setlementtiliiton Uusi paikallisuus -hankkeesta, joka etsii uusia kansalaisten vaikuttamistapoja omaan asuinalueeseensa.

 

Asuminen on ollut alusta lähtien tärkeä osa setlementtityössä. Asumisen toimialajohtaja Anu Haapanen kertoi setlementtiasumisen monista eri muodoista, joissa asukkaiden tarpeet pyritään huomioimaan. S-Asuntojen rakennuttamissa asuintaloissa asukasisännöitsijä tukee asukkaiden osallistumismahdollisuuksia yhteiseen toimintaan. Asuintalojen olohuoneissa asukkaat voivat tavata toisiaan, osallistua yhteiseen toimintaan ja lukea vaikkapa päivän lehden.

 

Esitykset herättivät vilkasta keskustelua. Vancouverissa ja muissa suurkaupungeissa on tuhansia asunnottomia. Kaupunki kyllä tarjoaa asuntoja, mutta jonotus kestää jopa 10 vuotta – vanhemmat ihmiset ehtivät usein kuolla ennen asunnon saamista. Suomen sosiaalipalvelujen muotoja ja koulutuksen tasoa kehuttiin, mutta samalla myös tunnustettiin korkea verotustaso paikalliseen verrattuna.

 

Anu ja Piia pitivät esityksensä pecha kucha -menetelmällä, joka on Japanissa kehitetty esitystapa. Siinä esitetään 20 kuvaa, jokaista 20 sekuntia. Näin myös esitys on lyhyt, vain 6 minuuttia 40 sekuntia. Liitossa käytimme menetelmää ensimmäisen kerran ja totesimme sen olevan tehokas ja intensiivinen tapa. Suosittelemme!

 

Vancouverissa kansainvälisen setlementtiliikkeen, IFS:n konferenssin yhteydessä kokoontuivat myös IFS:n hallitus ja yleiskokous. Kokouksessaan hallitus päätti uusista jäsenistä ja toimialajohtaja Anu Haapanen Setlementtiliiton Asumisen palveluista valittiin uudeksi jäseneksi IFS:n hallitukseen. Onnittelut Anulle!

 

Suomalaiselle setlementtiväelle tuli kokouksessa myös lisää hyviä uutisia. Kansainvälinen IFS:n konferenssi järjestetään Suomessa vuonna 2018, jolloin Suomen Setlementtiliitto täyttää 100 vuotta. Toivotamme setlementtiväen eri puolilta maailmaa tervetulleeksi Helsinkiin!

Tilat ja palvelut puhututtavat Hervannassa Tampereella

Hervannan Uusi paikallisuus –hanke järjesti yhdessä asukkaiden kanssa kehittämiskävelyn maanantaina 28. huhtikuuta. Keskustelu jatkui paneelissa, jossa viranomaiset vastasivat asukkaiden huoliin palvelujen lakkauttamisesta ja tilankäytöstä. Mukana tapahtumassa oli myös ministeri Pia Viitanen.

 

Lue lisää: linkki.

World Cafe taipuu moneen – myös kampanjan suunnitteluun

Keskiviikkona 9.5. nuorisoalan kattojärjestö Allianssi järjesti työpajan, jossa ideoitiin vaikuttamiskampanjaa nuorten äänestysikärajan alentamiseksi 16-vuoteen. Suunnittelutyö toteutettiin World Cafe -menetelmällä, jonka Setlementtiliiton Uusi paikallisuus -hanke ohjasi.

World Cafe -menetelmä toimi tässä oikein hyvin ja saimme mahtavan pinkan ideoita kampanjan toteutukseen, Allianssin osallisuusasiantuntija Kirsi Uusitalo sanoo.

 

Lue lisää: linkki.

Nuorten kansalaisraadin etenevät

Kemijärvellä Uusi paikallisuus -hanke ja kaupungin nuorisotoimi järjestivät kansalaisraadin nuorille. Tuloksena syntyi nuorten kehittämisesitys alueen vapaa-ajanvieton mahdollisuuksiin. Nuorten toiveista moni on mahdollista toteuttaa ilman suurta budjettia. Kaupungin sivistysosastossa perustettiin tiimi, joka alkaa kehittää tiedottamiskanavaa nuorille. Nuoria kutsutaan mukaan kehitystyöhön.

 

Lue lisää: linkki.

Setlementtiliike tänään -videokilpailu on käynnissä

Muistathan, että kaikilla setlementeillä on nyt mahdollisuus kertoa innostavasta toiminnasta, merkityksellisistä paikoista tai kiinnostavista henkilötarinoista videon muodossa. Setlementtiliike tänään -videokilpailu on käynnissä ja jatkuu 31.8. asti. Videokilpailun tavoitteena on kerätä tarinoita setlementtitoiminnassa mukana olevista ihmisistä, toiminnoista ja paikoista.

 

Lue lisää: linkki.

Kalliolan Nuoret ry - 40 vuotta tyttöjen ja poikien kasvua tukemassa

Helsingin Kalliossa erityisesti tyttö- ja poikatyötä tekevä Kalliolan Nuoret täyttää kuluvana vuonna 40 vuotta. Äitien ja isien tukena tehty työ tähtää nuorten kohtaamiseen ja heidän kasvunsa tukemiseen. Juhlavuoden ohjelmassa rokataan, mennään Lintsille ja syvennytään taustoihin seminaarissa.

 

Lue lisää: linkki.
 

Tiedotteet

Monikulttuuristen nuorten yhteiskunnallinen aktiivisuus -kehittämishankkeen projektikoordinaattorina aloittaa Evelyn Sõer

Suomen Setlementtiliiton Monikulttuurisen työn toimialalla alkaa monikulttuuristen nuorten yhteiskunnallinen aktiivisuus –kehittämishanke, jonka projektikoordinaattoriksi on valittu Master of Heath Care Evelyn Sõer. Evely aloittaa työt virallisesti 1. elokuuta. Lämpimästi tervetuloa!

 

Projektissa kehitetään ja toteutetaan monikulttuuristen nuorten yhteiskunnallista aktiivisuutta edistävää vertaisryhmäkoulutuskokonaisuutta ja siihen liittyvää toimintaa. Kehittämistyössä etsitään keinoja parantaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden ja järjestötoiminnan avulla nuorten työelämävalmiuksia ja lisätä yhteiskunnallista osallisuutta.
 

Setlementtiliitto hakee projektikoordinaattoria - Hae 26.5. mennessä

Haemme projektikoordinaattoria Yhdessä mukana omin voimin, omin ehdoin -vertaistoiminnan projektin Helsingin osaprojektiin.  Tehtävä on määräaikainen äitiysloman sijaisuus.

 

Projektissa kehitetään setlementtien seniori- ja vanhustyöhön valtakunnallinen vertaistoiminnan koulutus- ja toimintamalli. Projekti koostuu kuudesta osaprojektista. Projektikoordinaattori vastaa osaprojektin käytännön toteutuksesta ja raportoinnista yhteistyössä projektipäällikön kanssa. Projekti toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Kalliolan setlementin kanssa.

 

Lue lisää: linkki

Setlementtiliitto muuttaa kesäkuussa väistötiloihin

Setlementtiliitto ja Kalliolan setlementti ovat toimineet samoissa toimitiloissa vuosina 1918–2007 ja Kalliolan setlementtitalon saneerauksen yhteydessä Setlementtiliitolle rakennetaan sinne toimitilat. Kalliolan setlementtitalosta suunnitellaan avointa kansalaistaloa, joka samalla toimii myös paikallisen, seudullisen, valtakunnallisen ja kansainvälisenkin setlementtityön kehittämiskeskuksena. S-Asunnot Oy ostaa yhtiöstä omat toimi- ja asiakaspalvelutilansa.

 

Setlementtiliiton nykyiset toimitilat on myyty Helsingin kehitysvammatuki 57 ry:lle ja Setlementtiliitto muuttaa kesäkuussa väistötiloihin, joissa liitto tulee toimimaan siihen asti, kun Kalliolan setlementtitalon peruskorjaus valmistuu. Setlementtiliiton viestintä ja taloushallinto muuttavat kerrosta alaspäin, yhteisiin toimitiloihin S-Asuntojen kanssa (osoitteeseen Läntinen Brahenkatu 2, 3. kerros.). Loput Setlementtiliiton työntekijöistä muuttaa osoitteeseen Josafatinkatu 2 C 5, joka niin ikään sijaitsee samassa rakennuksessa nykyisten toimitilojen kanssa.
 

Tulevat tapahtumat ja koulutukset

Kutsu Elimu bila shida -perusopetusta Tansaniassa kuvaavan näyttelyn avajaisiin (21.5.) ja työpajoihin

Oletko koskaan ajatellut, millaista on arki tansanialaisessa koulussa? Tule tutustumaan tansanialaiseen peruskoulun arkeen ja elämään!

 

Näyttely Kalasatamassa 21.5.–6.6.2014
Näyttely Pasilassa 9.6.- 18.6.2014

 

Lue lisää: linkki.

Tervetuloa Setlementtiliiton esittelypisteelle Maailma kylässä -festivaalille!

Esittelypisteemme (paikka C221 Mahdollisuuksien tori -teltassa) näkökulmana on kansalaistoimintaan osallistumisen mahdollisuudet setlementtiliikkeessä. Käy pistäytymässä ja tapaamassa Setlementtiliiton väkeä!

 

Maailma kylässä -festivaali on Suomen suurin monikulttuurisuustapahtuma, joka järjestetään Helsingissä Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla 24.–25.5 toukokuuta. Tapahtuma on osallistujille ilmainen.


Festivaalin ohjelmaan kuuluu musiikkia sekä tanssia, teatteria, kirjallisuutta ja ruokaa eri puolilta maailmaa. Tämän lisäksi festivaaliin sisältyy asiapitoista ohjelmaa ja näyttelyitä liittyen monikulttuurisuuteen, globalisaatioon ja kehitysyhteistyöhön.
 

Kaikki mukaan – työkaluja yhdenvertaiseen osallisuuteen!

Aika: 10.6.2014 klo 9.30
Paikka: Monitoimitalo13. Satakunnankatu 13, Tampere

 

Mitä on yhdenvertainen mahdollisuus osallistua? Mitkä ovat yhdenvertaisen osallistumisen ja osallisuuden esteitä? Miten niitä voidaan purkaa?

 

Tervetuloa työpajapäivään saamaan näkökulmia ja työkaluja yhdenvertaiseen osallisuustyöhön! Päivä on suunnattu kaikille alalla työskenteleville tai alaa opiskeleville, jotka ovat kiinnostuneita tarkastelemaan osallisuutta kansalaisvaikuttamisen ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Tapahtuma on maksuton, joten kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti osallistua!

 

Lue lisää: linkki.

Välitä! Seksuaaliväkivaltatyön verkostohanke järjestää keväällä seuraavat koulutukset

Välineitä traumojen kanssa työskentelyyn 3.6.2014

 

Traumainfoa ammattilaisille -koulutus tarjoaa perustietoa traumasta sekä konkreettisia työvälineitä traumatisoituneiden asiakkaiden oireiden rauhoittamiseen sekä työntekijän jaksamiseen ja itsehoitoon. Koulutuksessa käytetään samoja materiaaleja ja harjoituksia kuin Välitä! -hankkeen asiakkaille järjestämissä kaksiosaisissa traumainfoissa (psykoedukaatio- ja vakauttamisiltapäivissä). Koulutuksen hinta 50 €.

 

Lisätietoja ja ilmoittautumiset koulutukseen osoitteessa: linkki.

 

Tunnista seksuaalinen väkivalta ja toimi -koulutukset

 

VÄLITÄ! Seksuaaliväkivallan verkostohanke on aloittanut seksuaalisen väkivallan tunnistamisen non-stop-koulutukset. Seuraava koulutusiltapäivä järjestetään tiistaina 2.9. klo 12–16 Tampereella Pääkirjasto Metsossa (luentosali 1, Pirkankatu 2). Koulutus ovat maksuton.

 

Lisätietoja ja ilmoittautuminen osoitteessa: linkki.

 

Tulossa seminaari 27.11.14

 

Hanke järjestää 27.11.14 seminaarin teemana seksuaaliväkivallan tekijät. Seuraa hankkeen nettisivuja!

SenioriAreena ja Vanhuus Rokkaa risteily marraskuussa

Tule mukaan Senioriareena -risteilylle Viking Mariellalle 3.-5.11.2014!

 

Senioriareena on uusi, moderni, innovatiivinen ja vuorovaikutteinen keskustelutapahtuma sosiaali- ja terveysalan toimijoille, päättäjille ja asiasta kiinnostuneille kansalaisille!

 

Senioriareena haastaa valtakunnan sotepäättäjät ja -vaikuttajat vuorovaikutteiseen keskusteluun liike-elämän ja kansalaisten kanssa. Tapahtuma on tarkoitettu erityisesti kaikille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, päättäjille ja järjestöille, sekä asiasta kiinnostuneille kansalaisille.

 

Senioriareenan yhteydessä järjestetään myös ensimmäinen Vanhuus Rokkaa risteily Viking Linen m/s Mariellalla 3.-5.11.2014 reitillä Helsinki-Tukholma-Helsinki.

 

Viihteestä vastaavat Vanhuus Rokkaa tähdet Vicky Rosti (3.11.) ja Pave Maijanen (4.11.) Olli Lindholm ja Laura Voutilainen.

 

Ilmoittautuminen ja varaukset: www.matkapojat.fi/senioriareena
 

S-Asunnot tiedottaa

Muutoksia henkilöstössä

Juha Merikanto aloitti 5.5. työt asukasisännöitsijänä senioriasumisoikeustaloissamme, Ormuslinnassa ja Mamsellinkartanossa. Tervetuloa joukkoomme Juha!

 

Anna Vuorio tuli takaisin vahvuuteen mammalomalta, tervetuloa työn touhuun!

Kipparintalon Lapiot maahan –tapahtumaa vietettiin lauantaina 3. toukokuuta

Kipparintalon tontilla vietettiin lauantaina 3.5. Lapiot maahan -tapahtumaa. Paikalla oli tulevia asukkaita, heidän vanhempiaan ja ystäviään. Tapahtuma oli ihanan lämminhenkinen, vaikka kylmä ja tuulinen sää olikin ja paikalle rakennettu teltta ja ilmapallot olivat lähteä tuulen mukaan. Savulaiset ry, joka on kehitysvammaisten lasten ja heidän vanhempiensa yhdistys, aloitti haaveen omasta talosta noin 10 vuotta sitten ja nyt asia alkaa olla suunnitttelun osalta onnellisesti loppusuoralla. Talon on piirtänyt arkkitehti Juha Leiviskä. Syksyllä 2014 valmistuu Helsingin Kalasatamaan, osoitteeseen Arcturuksenkatu 6, uusi tuetun asumisen talo. Kipparintalo on tarkoitettu kehitysvammaisille nuorille ja siihen tulee 14 vuokra-asuntoa sekä yhteiset oleskelu- ja keittiötilat.

Kalasataman asukastilan Aistipaja keskiviikkona 14. toukokuuta

Keskiviikkona 14. toukokuuta järjestetään asukkaille Kalasataman asukastilassamme Aistipaja, joka on muistia ja mieltä virkistävä, yllätyksellinen ja hauska taidepaja. Aistien herkistyessä lyhyessä ajassa opimme paljon ympäristössämme, itsestämme ja toinen toisistamme. Aistipajan vetää kuvataiteilija Hilda Kozári.

S-Asunnot Oy hakee Hyvinkäälle asukasisännöitsijää - Hae 28.5. mennessä

S-Asunnot Oy hakee Hyvinkäälle asukasisännöitsijää työskentelemään kahdessa asuinkiinteistössä

Asukasisännöitsijän tehtävänä on ylläpitää talossa hyvää asumisviihtyvyyttä, yhteisöllisyyttä, asukastoimintaa ja -neuvontaa. Lisäksi tehtävään kuuluu valvoa ja vastata pienistä kiinteistönpidollisista asioista. Työpisteet ovat Martin kaupunginosassa vuokra- ja senioriasumisoikeustalossa.

 

Lue lisää: linkki.
 

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo liiton sekä setlementtien ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

 

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia Setlementtiliiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirsi.lohtander(at)setlementti.fi.

 

Seuraava uutiskirje ilmestyy kesäkuussa. Kesäkuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähetyspäivä on 11.6.

 

Iloista kevättä toivottaen,

Suomen Setlementtiliitto