Setlementtiliiton uutiskirje elokuu 2015

 

Elokuun uutiskirjeen sisältö

 • Uutiset
 • Tiedotteet
 • Avoimet työpaikat
 • Tulevat tapahtumat ja koulutukset
 • Setlementtiasunnot tiedottaa
 • Seuraava uutiskirje

Uutiset

Tervetuloa valtakunnalliseen varainhankinnan työryhmään

Setlementtiliitto perustaa työryhmän kehittämään valtakunnallista varainhankintaa. Varainhankinnan varat ohjataan sellaiseen paikalliseen setlementtitoimintaan, joka ei saa rahoitusta muualta. Ryhmän tehtävänä on tehdä varainhankinnan suunnitelma seuraavalle 3 vuodelle, suunnitella tunteisiin vetoavia kampanjoita kustannusarvioineen sekä kehittää toimintaa. Setlementtiliiton rahankeräyslupa on jätetty ja jos lupa saadaan ajoissa, ensimmäinen kampanja tehdään jo jouluksi.

 

Ryhmän koko on noin 6 henkilöä, mukaan toivotaan innokkaita ja idearikkaita ihmisiä eri kokoisista setlementeistä. Liitosta tulee ryhmään 2-3 henkilöä. Kokoontumiset hoidetaan pääasiassa etäyhteyksillä, fyysiset tapaamiset setlementtipäivillä.

 

Ilmoittaudu mukaan 15.9. mennessä! Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Viestintäpäällikkö Jaana Kymäläinen, jaana.kymalainen(at)setlementti.fi

Setlementtiliike helpottamaan pakolaistilannetta

Keräämme Setlementtiliitossa ideoita kansalaisyhteiskunnan toimiksi pakolaistentilanteen helpottamiseksi:  ”Ihmisarvoa on vaalittava kuin linnunmunaa kämmenellä”.

 

Pakolaistilanteen dramaattinen muutos kesän aikana on tuonut inhimillisen kärsimyksen ja hädän uudella tavalla Eurooppaan. Tämä muutos heittää myös kansalaisyhteiskunnalle ja koko setlementtiliikkeelle haasteen. Setlementtiliiton puheenjohtaja Pekka Haavisto kannusti liittohallituksen kokouksessa 21.8. setlementtiliikettä etsimään ratkaisuja näihin haasteisiin. Kuinka asiasta voidaan käydä asiallista ja ratkaisukeskeistä keskustelua? Entä minkälaisia ajatuksia, ideoita ja ratkaisuja voisi löytyä tässä asiassa?

 

Kartoitamme setlementtitoimijoilta ideoita ratkaisujen löytämiseksi. Pyydämme kertomaan paikallisia tai koko maata koskevia havaintoja, toiveita ja rohkeitakin ideoita. Poikkeuksellinen tilanne voi vaatia ja synnyttää uudenlaista ajattelua sekä tarjota uusia mahdollisuuksia. Luultavasti hyville ideoille on myös löydettävissä toteuttamismahdollisuuksia tällaisessa poikkeuksellisessa tilanteessa. Tähän työhön kutsutaan nyt setlementtitoimijoita laajasti eri toimialoilta ja toiminnoista.

 

Vastaathan lyhyeen kyselyyn ja jaat ajatuksiasi siitä miten paikallinen setlementtinne, koko suomalainen setlementtiliike tai kansainvälinen verkosto voisivat osallistua turvapaikanhakijoiden tilanteen ratkaisuun ja pakolaisongelmaan. Linkki kyselyyn.

 

Lisätiedot: Matti Cantell matti.cantell(at)setlementti.fi 0505945276

Kuva kehittämiskävelyltä.

Tilaa maksuton koulutus setlementtiisi

Uusi paikallisuus -hankkeessa on kehitetty asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia tukevia menetelmiä. Näitä ovat muun muassa Kansalaisraati, World Cafe, kehittämiskävely ja Kaupunginosa-aktiivin työkalupakki. Lisätietoja hankkeen työmuodoista tästä.

 

Onko setlementissänne kiinnostusta soveltaa hankkeen menetelmiä paikallisesti? Uusi paikallisuus -hankkeen työntekijät kouluttavat hankkeen menetelmistä syksyn 2015 aikana. Ota yhteyttä! Katsotaan yhdessä mikä menetelmä sopisi teidän tarpeisiinne.

 

Yhteydenotot: Pihla Ruuskanen, Setlementtiliitto, Uusi paikallisuus -hanke. Puh 040 5527716, sp. pihla.ruuskanen(at)setlementti.fi

 

Ennakkotilauksessa: Mitä kaikkea tapahtuikaan - tarinoita kansalaistoiminnasta -kirjanen

Uusi paikallisuus -hankkeessa on vuodesta 2011 saakka kehitetty kansalaistoimintaa Kemijärvellä, Tampereen Hervannassa ja Vaasan Palosaarella. Mitä kaikkea voi tapahtua, kun et­sit kansalaistoimintaa viiden vuo­den ajan eri puolilla Suomea? Mitä kaikkea tapahtuikaan - tarinoita kansalaistoiminnasta -kirjanen kertoo siitä kaikesta. Se kertoo ystävyydestä, uuden oi­valtamisesta, pään hakkaamises­ta seinään, oman tilan tärkeydestä sekä siitä, kuinka ison ilon joulu­kuusi voi tuoda ja miltä tuntui ke­hittää kaupunkikulttuuria poron­hoitoalueella.

 

Tilaa ennakkoon maksutta nyt! Julkaisupäivä on 2.9. Tilaukset ja lisätiedot: pihla.ruuskanen(at)setlementti.fi

Setlementtinuorisotyön neuvottelupäivien teemana oli yhdenvertaisuus

Nuorisotyön neuvottelupäiviä ja sukupuolisensitiivisen työn verkostopäiviä vietettiin 19.–21.8. Helsingissä. Ensimmäisen päivän ohjelma oli suunnattu sukupuolisensitiivisen työn toimijoille ja seuraavat kaksi päivää yhteisesti kaikille setlementtien lapsi- ja nuorisotyötä tekeville ja siitä kiinnostuneille. Päiville osallistui noin 80 setlementtitoimijaa eri puolilta Suomea. Päivien kantavana teemana oli yhdenvertaisuus ja ohjelmassa kuultiin monipuolisia puheenvuoroja niin setlementtien lapsi- ja nuorisotyön paikallisilta toimijoilta kuin nuorisotutkijoilta.

 

Päivien aikana osallistujat saivat myös ajankohtaiskatsauksen uudistuvasta lapsi- ja nuorisotyön rakenteesta, Setlementtiliiton strategiasta2018 ja meneillään olevasta nuorisolain uudistuksesta. Puheenvuorojen välissä ehdittiin tutustua, vaihtaa kuulumisia ja jopa pyrähtää puistoon taukojumpalle. Torstai-iltana kokoonnuttiin Helsingin Tyttöjen Talolle yhteiseen illanviettoon ja nauttimaan tunnelmallisista ohjelmanumeroista. Lämmin kiitos kaikille päiviin osallistuneille!

 

Lisätiedot: Liisa Ojala, liisa.ojala(at)setlementti.fi

Kansainväliselle setlementtien nuorisoprojektille Youth in Action -rahoitusta

Kolmen maan yhteinen nuorisoprojekti #SNOWY kokoaa yhteen suomalaisia, ruotsalaisia ja ranskalaisia nuoria tutustumaan ja saamaan valmiuksia työelämää varten. Projekti huipentuu viikon pituiseen leiriin ensi keväänä Pikku-Syötteen Nuorisokeskuksessa. Lue lisää: linkki.

Omapolku mukaan Pohjois- ja Baltian maiden yhteistyöhön

Setlementtiliiton jäsenyhdistys OmaPolku on mukana NordPlus Adult -ohjelmassa, jossa tavoitteena on liikkuvuuden ja yhteistyön mahdollisuuksien luominen Pohjois- ja Baltian maiden toimijoiden välillä. Same but different -yhteistyöprojektin ensimmäinen askel otetaan lokakuussa, kun neljä omapolkulaista matkustavat liettualaisten kumppanien kanssa viideksi päiväksi kohti Islantia. Lisätiedot: Niina Kärkkäinen niina.karkkainen(at)omapolku.fi

Kalliolan remontti on alkanut

Helsingissä Kalliolan setlementti on muuttanut väistötiloihin ja setlementtitalon remontti käynnistynyt. Purkutyöt käynnistyivät heinäkuussa ja uuden rakentaminen alkaa syyskuussa. Rakentamisvaihe päättyy kesällä 2016, jolloin uusi Setlementtitalo avataan. Setlementtitaloon muuttavat Kalliolan lisäksi myös Setlementtiliitto ja Setlementtiasunnot.

 

Uudistunut Setlementtitalo on kansalaistalo, joka on avoin niin lähialueen asukkaille kuin kauempaakin tuleville. Kalliola, Setlementtiliitto ja Setlementtiasunnot kehittävät talon kansalaistoimintaa yhdessä. Mukana kehitystyössä ovat myös muut Kallion ja pääkaupunkiseudun alueella toimivat kansalaistoimijat (järjestöt, kaupunki, seurakunta). Tämä mielenkiintoinen hanke on jo herättänyt kiinnostusta, mm. ministeriöissä.

 

Lisätiedot: Viestintäpäällikkö Jaana Kymäläinen, Setlementtiliitto jaana.kymalainen(at)setlementti.fi

Tiedotteet

Setlementtiopistojen rakenneselvitykseen pyydetään kannanottoja opistojen hallituksilta

Keväällä 2014 suuri osa setlementtien ylläpitämien opistojen rehtoreita kokoontui pohtimaan opistoliikkeemme uudistamista. Silloin päätettiin laatia mahdollisimman pikaisesti selvitys siitä, millainen voisi olla setlementtiliikkeessä olevien 18 vapaan sivistystyön oppilaitoksen nykyistä tiiviimpi yhteistyörakenne.

 

Selvityksen tekivät Setlementti Toimelan opiston rehtori Minna Prunnila ja liittohallituksen jäsen Aaro Harju. Selvitykseen Setlementtiliitto sai opetus- ja kulttuuriministeriöstä erillisrahoituksen.

 

Setlementtiliiton hallitus käsitteli setlementtiopistojen kehittämisestä laaditun selvityksen ja lähetti sen lausuntokierrokselle opistosetlementteihin.

 

Liittohallitus pyytää, että selvitys käsitellään opistosetlementtien hallituksissa, ja että liittohallituksen esittämiin kysymyksiin vastataan 31.8.2015 mennessä. Pyydettäessä liittohallituksen edustaja voi tulla opiston hallituksen kokoukseen esittelemään selvityksen sisällön.

 

Setlementtiliitto on valmis sitoutumaan yhteiseen setlementtiopistojen kehittämisprosessiin sekä hakemaan rahoitusta valtakunnallisen opiston kehittämistyöhön.

 

Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen 0400 961469 sekä selvityksen tekijät

Toimelan rehtori Minna Prunnila 050 3447830 ja liittohallituksen jäsen Aaro Harju 0400 411994

Uusi paikallisuus Vaasan Palosaarella päättyy

Syksyllä 2011 Palosaarella alkanut Uusi paikallisuus -hanke siirtyy uuteen vaiheeseen, kun hanke päättyy asuinalueella elokuun lopussa. Hankkeesta jää innostusta ja toimintamuotoja, jotka virkistävät jatkossakin alueen kaupunkikulttuuria ja yhteisöllisyyttä. Hankkeen aikana Palosaarelle kehitettiin Järjestöfoorumi. Järjestöjen yhteistyö jatkuu kansalaistoiminnan hengessä ja jatkaa hankkeen käynnistämää työtä.

 

Projektipäällikkö Anne Majanevan viimeinen työpäivä hankkeessa oli 21.8.2015. Majaneva siirtyy uusiin tehtäviin Vaasan kaupungille.

 

Lisätietoja: toimialajohtaja Helka Körkkö, puh. 0505863288, helka.korkko(at)setlementti.fi

Avoimet työpaikat

Jyränkölän Setlementti hakee talouspäällikköä ja asukasisännöitsijää. Hakuaika on 11.9. mennessä. Toimet on otettava vastaan viimeistään 1.12.2015. Lue tehtävistä lisää.

Kalliolan setlementti etsii yhteisöohjaajaa Oskelakodin asumisyhteisöön Malmille ja Alppikylään (Helsinki). Hakemukset 30.8. mennessä. Lisätietoja: linkki.

 

Kalliolan Kannatusyhdistys etsii hoitajaa Kalliolan nuorisokotiin Pukkilaan. Määräaikainen työsuhde. Hakemukset 4.9.2015 kello 16.00 mennessä. Lisätietoja: linkki.

Tulevat tapahtumat ja koulutukset

Avoimet setlementtiopinnot 2015, osa 2: Katse työniloon

Aika: 24.-25.9.2015
Paikka: Pikku-Syöte, Pudasjärvi
 • Työhyvinvoinnin perusteita.
 • Minä ry - itsensä johtaminen yhdistyksessä.
 • Työkaluja arkeen ja ajanhallintaan, yksilön ja yhteisön voimavarat.
 • Rauhaa ja rentoutumista luonnossa.

Toteuttaja: Vuolle-opisto. Ilmoittautumiset: perjantaihin 4.9. mennessä linkki. Tutustu tarkempaan ohjelmaan tästä linkistä.

Avointen setlementtiopintojen muut osat on tältä vuodelta peruttu.

Välitä! -hankkeen loppuseminaari: Yhteistyö on voimaa!

Aika: 9.12.2015 klo 08:30 - 16.00
Paikka: TAMK juhlasali, Tampere

Kenelle: Jos olet kiinnostunut seksuaaliväkivaltaa kokeneen sekä sitä tehneen kohtaamisesta ja auttamisesta. Maksuton.

 

Seminaarissa julkaistaan Välitä!-hankkeen ja paikallisten ammattilaisten yhdessä kehittämä hoitoketju seksuaaliväkivaltaa kokeneelle Pirkanmaalla sekä esitellään muita Välitä! -hankkeen kehittämistyön tuloksia.

Uhrien tukemisen keinoista on puhumassa muun muassa psykoterapeutti Maaret Kallio. Tekijöiden auttamismenetelmistä kertoo psykologi Nina Nurminen Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksesta.

 

Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu 30.11. mennessä www.seksuaalivakivalta.fi > koulutukset

 

Lisätiedot:

VÄLITÄ! Seksuaaliväkivaltatyön verkostohanke. Puh. 045 279 8090, valita-hanke(at)naapuri.fi

Kouluttajakoulutus: Yhteiskunnallista yrittäjyyttä nuorille

Aika: 27.-29.10.2015
 
Paikka: Nuorten toimintakeskus Happi, Helsinki Sörnäisten rantatie 31, kokoushuone Konflikti
 

Kenelle: Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti monikulttuuristen nuorten parissa toimiville setlementtien työntekijöille. Osallistumalla saat valmiudet toteuttaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden vertaiskoulutusta nuorille omassa organisaatiossasi.

 

Vertaiskoulutuksen tavoitteena on tarjota koulun ja työn ulkopuolella oleville nuorille väylä työelämään ja kannustaa yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Nuorten koulutuksessa tutustutaan ryhmässä yhteiskunnalliseen yrittämiseen ja järjestötoimintaan. Ryhmäläiset ideoivat tapahtuman tai yritysidean ja kehittävät sitä yhdessä eteenpäin. Se on Suomessa uudenlainen tapa tutustua yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen.

 

Koulutuksessa saat:

 • Tietoa yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä. Voit osallistua ilman aiempaa yrittäjyyskokemusta.
 • Perehdyt nuorille suunnattuun vertaisryhmäkoulutukseen, joka on kehitetty Meillä on idea -hankkeessa. Kokeilemme osaa nuorille suunnatuista toiminnallisista tehtävistä yhdessä.
 • Suomenkielisen koulutusmateriaalin, joka sisältää nuorten vertaiskoulutuksessa käytettävät tehtävät.
 • Tietoa ryhmän ohjaamisesta ja innostamisesta.

Kouluttajana toimivat Jay Lamb Social Enterprise Academy:stä Skotlannista sekä Matti Cantell ja Evelyn Sõer Suomen Setlementtiliitosta.

 

Koulutuskieli on englanti. Sitä ei tarvitse osata täydellisesti, tarvittaessa autamme toisiamme.Osallistuminen on maksutonta. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tulevia tuetaan sovittaessa matkakuluissa. Koulutukseen sisältyy maksuton lounas.

 

Ilmoittautuminen: Sitovat ilmoittautumiset 20.9.2015 mennessä tästä linkistä. Koulutukseen mahtuu 16 osallistujaa.

 

Lisätiedot: Evelyn Sõer, projektipäällikkö, Meillä on idea -hanke, Suomen Setlementtiliitto p. 050 453 2653, evelyn.soer(at)setlementti.fi

Tervetuloa Sopu -hankkeen maksuttomaan seminaariin 30.10.2015 klo 9-16, Nuorten toimintakeskus Happeen

Seminaarissa esitellään uusia näkökulmia kunniakäsityksiin ja niiden vaikutuksiin eri sukupolvissa, erityisesti nuorten elämässä. Mukana kansainvälisiä luennoitsijoita. Lisätietoja liitteessä.

 

Ilmoittaudu 16.10. mennessä: linkki.

 

Lisätiedot:

Adil Mohamed (16.7. saakka)
projektityöntekijä, Sopu/Kalliolan Nuoret ry
040 192 1095
adil.mohamed(at)kalliola.fi


Minna Tuovinen (10.8. alkaen)
Vastaava projektityöntekijä, SOPU/Kalliolan Nuoret ry
040 192 0815
minna.tuovinen(at)kalliola.fi

Valtakunnalliset setlementtipäivät

Aika: 26.-28.11.2015
Paikka: Vaasa
 

Valtakunnalliset setlementtipäivät pidetään Vaasassa 26.-28. marraskuuta 2015.

 

Perjantaina 27.11. Uusi paikallisuus -hankkeen (2011-2015) päätösseminaari, Paikka maailmassa – Setlementtiliike ja paikallisyhteisöjen murros. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja osallistuminen on maksuton.

 

Päivien ohjelma julkistetaan alkusyksystä 2015.

Setlementtiasunnot tiedottaa

Yhteisöllinen, sukupolvia yhdistävä kortteli nousee Jätkäsaareen

Sukupolvienkortteli tuo vanhanajan kyläyhteisön kaupunkiin.

 

Setlementtiasunnot Oy rakennuttaa talon Sukupolvienkortteliin Jätkäsaareen. Talon valmistuttua korttelissa aloittaa uudenlainen yhteisöpalvelu, Setlementtiasuntojen tuottama korttelivalmentaja, joka kannustaa asukkaita yhdessä tekemiseen.

 

Kaupungistuminen kiihtyy entisestään. Yksinasuvien ihmisten määrä on yli miljoona ja kasvaa edelleen.

 

- Yksinäisyyden määrä on suuri. Yhteisöllisessä korttelissa ihmiset katsovat toistensa perään ja työskentelevät yhdessä turvallisen sekä viihtyisän asuinympäristön rakentamiseksi. Juttukavereitakin löytyy heti naapurista, kertoo Setlementtiasuntojen toimitusjohtaja Kimmo Rönkä.

 

Lue lisää: linkki
 

Helsingin Kalasataman Kipparintalo on valmis

Onnelliset asukkaat pääsevät muuttamaan ensimmäiseen ihan omaan kotiin. Kehitysvammaisten nuorten asukasvalinnan on tehnyt Helsingin kaupunki.     

Setlementtiasunnot Oy ja Rastinkoti ry tiivistävät yhteistyötään Helsingin Pohjois-Haagassa

Lievästi kehitysvammainen Rastinkodin asukas aloittaa työharjoittelun avustavissa kiinteistönpidon ja siistinnän tehtävissä syyskuussa yhteisökoordinaattori Sari Jauhiaisen ohjauksessa. Jos kokeilu onnistuu, voidaan yhteistyötä laajentaa muihinkin taloihin.

Uusi harjoittelija Setlementtiasunnoilla

DIAK-opiskelija Taija Sairanen aloitti  11.8. neljäntoista viikon harjoittelun Helsingin Malmin vuokratalossa ja Ormuslinnan asumisoikeustalossa. Taija innostaa näiden kahden talon asukkaiden yhteisiä liikunta- ja kulttuuriaktiviteetteja.

SetlementtiRock tulee taas!

SetlementtiRock rokataan to 27.8. klo 16-19, mukaan mahtuu 500 kuulijaa. Esiintyjinä: Mc Koo, Brotherus Brothers, Stefan Piesnack Band, Jukka Poika ja Dj Stormy. Tarjolla myös keittoa, kahvia ja mehua 200 ensimmäiselle. Alppikylän Setlementtiasunnot, Alppikylänkatu 22-24, 00770 Helsinki. Tervetuloa!

PDF-tiedostoSetlementtiRock (986 kB)

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo setlementtien sekä liiton ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

 

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia Setlementtiliiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirsi.lohtander(at)setlementti.fi.

 

Seuraava uutiskirje ilmestyy syyskuussa. Syyskuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähetyspäivä on 18.9.2015.

 

Aurinkoista syksyn alkua toivottaa,

Setlementtiliiton väki