Setlementtiliiton uutiskirje huhtikuu 2015

 

Huhtikuun uutiskirjeen sisältö

  • Uutiset
  • Tulevat tapahtumat ja koulutukset
  • Seuraava uutiskirje

Uutiset

Onnea Vaasaan!

Maaliskuussa Setlementtiliitto lähetti jäsentensä työntekijöille Setlementtikyselyn, jossa selvitettiin Setlementtiliiton eri toimintojen toimivuutta ja saatiin samalla toiveita ja ehdotuksia toiminnan kehittämiseen.

 

Kyselyssä luvattiin kaikille yhteystietonsa jättäneille kahden hengen majoituslahjakortti Pikku-Syötteelle. Voittaja valittiin lauantaina 25.4. liittokokouksen yhteydessä. Lahjakortin Pikku-Syötteelle sai Hillevi Potoinen Vaasan Setlementistä.

 

- Olipa ihana yllätys. Vietämme mieheni kanssa tulevana viikonloppuna 35-vuotishääpäivää. Nyt vietämmekin sen Pikku-Syötteen talvisissa maisemissa, iloitsi Hillevi.

 

Onnea Hilleville ja hyvää hääpäivän viikonloppua teille molemmille!

Lapsi- ja nuorisotyön verkostotapaamisessa keskusteltiin rakenneuudistuksen ajankohtaisista kysymyksistä

Lapsi- ja nuorisotyön verkostotapaaminen pidettiin Pikku-Syötteellä 24.4. Setlementtiliiton liittokokoustapahtuman yhteydessä. Tapaamisessa rakenneuudistuksen kehittämispäivissä mukana ollut tutkija Mikko Värttö esitteli kehittämispäivissä käytettyä menetelmää ja antoi yhteenvedon päivien palautteesta. Lapsi- ja nuorisotyön va. kehittämispäällikkö Liisa Ojala esitteli kehittämispäivien neljän julkilausuman yhteenvedon. Lisäksi verkostotapaamisessa keskusteltiin uudistusprosessin etenemisestä ja etsittiin yhdessä vastauksia vielä avoinna oleviin kysymyksiin. Verkostotapaamisen muistion ja julkilausumien yhteenvedon löydät extranetistä.

Yhteistyö Ranskan setlementtiväen kanssa jatkuu

Helsingin Tyttöjen Talon ja Poikien Talon ohjaajat Sanela Pehlivanovic ja Johan Pirttikangas vierailivat huhtikuussa Pohjois-Ranskassa Mazingarben setlementissä (ranskaksi Centre Social). Sanelan ja Johanin oli kutsunut Ranskaan David Sezillen, joka piipahti Setlementtiliiton vieraana tammikuussa (ks. juttu viimeisimmästä Setlementti-lehdestä). Suomen vierailunsa aikana David yhdessä kollegansa Charlesin kanssa vaikuttui Suomessa tehtävästä setlementtityöstä ja erityisesti Tyttöjen Talon ja Poikien Talon toiminnasta. Ranskan vierailun tarkoituksena oli tutustuttaa suomalaisia ja ranskalaisia nuorisotyön toimijoita toisiinsa sekä aloittaa uuden yhteisen Erasmus+ -hankkeen valmistelu.

 

Suomen Setlementtiliitto ja Ranskan Fédération de Centres Sociaux du Pas-de-Calais ovat sopineet maiden välisestä kumppanuudesta ja aikovat jatkaa yhteistyötä nuorisotyön saralla. Tällä hetkellä valmisteilla on kaksi Erasmus+ -nuorisovaihtohanketta. Suunnitelmissa on laajentaa yhteistyötä myös muihin Erasmus+ ohjelman mahdollistamiin toimintoihin, kuten EVS- nuorten vapaaehtoispalveluun ja työntekijävaihtoihin.

 

Onko setlementissänne nuoria, jotka haluaisivat tutustua ranskalaisiin ja muun maalaisiin nuoriin? Ehkä teillä on jo joku idea, jonka haluaisitte toteuttaa kansainvälisten kavereiden kanssa? Mikäli kansainvälistyminen kiinnostaa, ota yhteyttä: Liisa Ojala, 050 438 5510, liisa.ojala(at)setlementti.fi

Setlementtiliikkeen valtakunnallinen liittokokoustapahtuma Pikku-Syötteellä

Setlementtiliikkeen valtakunnallinen liittokokoustapahtuma järjestettiin Pikku-Syötteen talvisissa maisemissa 23–25.4.2015. Päivien aikana jatkettiin viime keväänä Heinolassa aloitettua Setlementtiliiton strategian työstämistä ja kokoonnuttiin verkostotapaamisten merkeissä. Lisäksi tutustuttiin nuorisokeskuksen tarjoamiin aktiviteetteihin sisällä ja ulkona. Ohjelmassa oli muun muassa jousiammuntaa, seinäkiipeilyä, taidepajaa ja kuntosalilla hikoilua. Keväisistä lumihangista päästiin nauttimaan laskettelurinteessä ja lumikenkäretkellä. Päivien tunnelma oli rento ja mukavan yhdessäolon kruunasi Edu Kettusen konsertti torstai-iltana.

 

Nuorisokeskus Syöte tarjosi päiville loistavat puitteet kauniiden luonnonmaisemien keskellä. Setlementtitoimijat ovat tervetulleita Pikku-Syötteelle omien nuorisoryhmiensä kanssa tai vaikka yksityisesti. Nuorisokeskus Syöte on myös yhteiskunnallinen yritys.

 

Seuraavat Setlementtipäivät järjestetään marraskuussa Vaasassa. Tarkempi ohjelma julkistetaan alkusyksystä 2015, mutta päivämäärä 26.–28.11.2015 kannattaa varata kalenterista jo nyt.

Opas kansalaisraatien järjestämiseen on julkaistu!                                              

Kansalaisraati on maailmalla suosiota saavuttanut osallistavan lähidemokratian menetelmä. Kansalaisraadin avulla etsitään yhteisiä näkemyksiä ja kaikkia hyödyttäviä ratkaisuja ihmisille tärkeisiin asioihin.

 

Setlementtiliitto on julkaissut ensimmäisenä kattavan suomenkielisen oppaan, johon on koottu käytännön ohjeet, vinkkejä ja esimerkkimateriaaleja kansalaisraatien järjestämiseen. Opas pohjautuu Setlementtiliiton Uusi paikallisuus -hankkeen kokemuksiin raatien järjestämisestä. Uusi paikallisuus -hankkeessa raateja on vuosina 2011–2014 järjestetty yhteensä kahdeksan eri puolilla Suomea. Aiheena ovat olleet muun muassa tuulivoima, nuorten harrastusmahdollisuudet, asuinalueen kehittäminen ja ikäihmisten kotipalvelut.

 

Opas on luettavissa sähköisesti osoitteesta www.uusipaikallisuus.fi, tai sen voi tilata maksutta Pihla Ruuskaselta, pihla.ruuskanen(at)setlementti.fi. 

 

Kansalaisraadit entistä ajankohtaisempia

 

Onnistuessaan kansalaisraati johtaa ymmärrettävään ja merkitykselliseen vuoropuheluun erilaisten ja eri taustoista tulevien ihmisten välillä. Järjestäjille se tarjoaa arvokasta tietoa osallistujien ajatuksista. Keväällä 2015 eduskunta hyväksyi uuden kuntalain, jossa kansalaisraati nimettiin yhdeksi keinoksi lisätä kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.

 

Lue lisää

Yhteisötaidetta tehdään keväällä kuudella paikkakunnalla

Setlementtiliiton koordinoimassa Taide lähiöiden yhteisöllisyyden vahvistajana -projektissa taiteilijat ja eri asuinalueiden asukkaat luovat taidetta yhdessä kuudella setlementtipaikkakunnalla. Taitelijavalinnat tehtiin huhtikuussa, ja samalla vahvistuivat paikalliset taideprojektit.

 

Helsingin Kallion kaupunginosaan valittiin Teatteri Pensaan idea Lauluja Kalliosta, johon sisältyy kaduille jalkautuvia yhteisötaiteellisia työpajoja.

 

Espoon Matinkylässä toteutetaan Anne Siirtolan tilateos emalikylteistä Life Book.

 

Hämeenlinnaan valittiin Hämeenlinnan Tanssin Tehdas ry:n Kaupunkipuutarha, jossa yhdistyvät puutarhanhoito ja tanssitaide.

 

Tampereen Hervannan kaduille saadaan monialainen yhteisötaidekonsepti Kirsi Riihijärven, Inka Ylihärsilän ja Risto Ylihärsilän Taidekärry kurvaa lähiöön.

 

Vaasan Palosaarelle valittiin Marja Kolun pienistä laatoista yhteistyöllä rakentuva kokonaisuus Mosaiikki.

 

Kemijärvellä nähdään Pete Niemisen, Jani Liukkosen, Marko Saarelaisen ja Lari Järnefeltin Lapin Loiste -katutaideprojekti.

 

Nyt valitut ammattitaiteilijat toteuttavat asukkaiden kanssa yhteisötaiteellisia kokonaisuuksia kuudella setlementtipaikkakunnilla kesän 2015 aikana. Tavoitteena on, että syntyvä yhteisötaiteellinen teos tai toimintamalli jää elämään yhteisöissä projektin päätyttyä.

 

Lue lisää

 

Seuraa hanketta Facebookissa

Oletko kiinnostunut soveltamaan Uusi paikallisuus -hankkeen työmuotoja?

Uusi paikallisuus -hankkeessa on testattu ja kehitetty vuosina 2011–2015 erilaisia asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia tukevia menetelmiä ja toimintatapoja. Tampereen Hervannassa asukkaita on tuettu aloittamaan omia asukasryhmiä. Asukkaat ovat perustaneet muun muassa elokuvatapahtumia järjestävän kerhon ja kaupunkiviljelyksen. Kemijärvellä yhteistyötä on tehty kaupungin kanssa ja kansalaisraati on todettu toimivaksi tavaksi ottaa asukkaat mukaan kaupungin kehittämiseen. Vaasan Palosaarella taas on tehty paljon järjestöyhteistyötä ja testattu kehittämiskävely-menetelmää erilaisissa ympäristöissä.

 

Uusi paikallisuus -hanke päättyy vuoden 2015 lopussa. Keväällä hankkeessa keskitytään kuvaamaan hyviä käytäntöjä kirjalliseen muotoon ja valmistellaan koulutusmateriaalia. Syksyllä 2015 hankkeen työntekijät kouluttavat käytännöistä setlementeissä. Onko setlementissänne kiinnostusta kuulla lisää tai saada koulutusta toimintamallien paikalliseen soveltamiseen?

 

Ota yhteyttä Pihlaan, ja katsotaan yhdessä, miten voimme auttaa!

Pihla Ruuskanen, pihla.ruuskanen(at)setlementti.fi, p. 040 552 7716

Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot – kansanedustajaehdokkaiden keinoja nuorten taloustaitojen edistämiseen

Millaista talouspolitiikkaa puolueet ja kansanedustajaehdokkaat ajavat Suomeen? Talouskuria vai elvytystä – miten käy yksittäisen nuoren kuluttajan? Muun muassa näistä asioista keskusteltiin Mun talous -verkoston torstaina 9.4. järjestämillä vaalitreffeillä. Treffit kokosivat Helsingin Walkers-talolle nuoria äänestäjiä, kansanedustajaehdokkaita sekä Mun talous -verkoston jäseniä keskustelemaan rennossa hengessä rahasta, pienemmistä ja suuremmista arjen taloushaasteista sekä niistä selviämisestä.

 

Lue lisää.

Ei vakuutusta, ei kotia – myös maksuhäiriömerkintäinen nuori tarvitsee kotivakuutuksen

Jo 370 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriömerkintä voi olla esteenä kotivakuutuksen saamiselle, jonka seurauksesta myös vuokra-asunnon saaminen vaikeutuu. Kotivakuutuksen puute johtaa helposti asunnottomuuteen ja syrjäytymiseen, joka on erityisen huolestuttavaa nuorten kohdalla.

 

Mun talous -verkosto järjesti maaliskuussa keskustelutilaisuuden kotivakuutuksen myöntämisestä maksuhäiriöisille nuorille Walkers-talossa Helsingissä. Tapahtumaan osallistui kokemusasiantuntijoita, sekä vakuutusyhtiöiden, Finen, Finanssivalvonnan ja Mun talous -verkoston edustajia. Tilaisuudessa esiteltiin lyhyesti hyviä käytäntöjä ja käytiin keskustelua aiheen tiimoilta.

 

Lue lisää.

Tulevat tapahtumat ja koulutukset

Avoimet setlementtiopinnot 2015

Avointen setlementtiopintojen ensimmäinen osa Olemme ihmisten keskellä, ihmisten kesken järjestetään Rovaniemellä 5.–7.6.2015. Osiossa käsitellään setlementtiliikkeen taustaa ja nykypäivää, arvoja ja merkitystä, yhteisöllisyyttä ja yhdistystä, sekä setlementtiä ja yhdistyksiä paikallisina toimijoina. Osiossa tutustutaan toimintoihin ja työmuotoihin. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 8.5. mennessä: linkki.

 

Avointen setlementtiopintojen kohderyhmänä ovat setlementtiliikkeessä toimivat työntekijät, vapaaehtoiset ja luottamushenkilöt. Opinnot sopivat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita setlementtiliikkeestä, sen arvoista ja toimintamuodoista.

 

Toteuttajat: Rovala-Opisto ja Vuolle-opisto yhteistyössä Suomen Setlementtiliiton kanssa; yhteistyökumppaneina ovat tarvittaessa myös kaikki muut setlementtiopistot.

 

Osiot voi suorittaa kokonaisuutena tai yksittäisinä koulutuksina.

 

Seuraavat osiot ovat:

 

Avoimet setlementtiopinnot 2015, osa 2: Katse työniloon

 

Työhyvinvoinnin perusteita. Minä ry - itsensä johtaminen yhdistyksessä. Työkaluja arkeen ja ajanhallintaan, yksilön ja yhteisön voimavarat. Rauhaa ja rentoutumista luonnossa.

 

Aika: 24.-25.9.2015 Paikka: Pikku-Syöte, Pudasjärvi

 

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumiset 4.9. mennessä: linkki.

 

Avoimet setlementtiopinnot 2015, osa 3: Setlementtityö näkyy ja kuuluu

 

Mitä haluamme viestittää ja sanoa setlementistä, sen arvoista, toimintamuodoista, työstämme, itsestämme? Miten me kuulumme ja näymme? Setlementtityön arvot erilaisissa toimintamuodoissa.

 

Aika: 25.9.-13.11.2015 Paikka: Helsinki

 

Avoimet setlementtiopinnot 2015, osa 4: Maailma on setlementissä

 

Osallisuus ja sen edistäminen. Setlementtiarvoja ja käytäntöjä.

 

Aika: 13.-14.11.2015 Paikka: Helsinki

Nuorisotyön neuvottelupäivät 20.–21.8. Helsingissä

Olethan jo merkinnyt kalenteriisi ensi elokuun nuorisotyön neuvottelupäivät? Tämän vuoden päivät pidetään 20.–21.8. Helsingissä hotelli Arthurissa. Ohjelma on ilmainen, osallistujat maksavat ainoastaan majoituksesta ja matkoista.

 

Tämän vuoden päivillä teemana on yhdenvertaisuus. Kaksipäiväisessä ohjelmassa on tarjolla aimo annos ajankohtaista ja kiinnostavaa asiaa muun muassa yhdenvertaisuudesta nuorisotyössä, rahoitusmahdollisuuksista sekä lapsi- ja nuorisotyön rakenneuudistuksesta. Lisäksi luvassa on rentoa yhdessä oloa sekä kuulumisten ja kokemusten vaihtoa.

 

Nuorisotyön neuvottelupäivien ilmoittautumien avataan toukokuussa.

Lisätietoa: Liisa Ojala, 050 438 5510, liisa.ojala(at)setlementti.fi

Yhteiskunnallisen yrittäjyyden koulutus nuorille Vantaalla

Ei hätää, jos sopivaa kesätyöpaikkaa ei löytynyt. Kesäkuun alun voi Vantaalla hyödyntää koulutuksessa. Neljän päivän aikana tutustutaan yhteiskunnalliseen yrittämiseen. Osallistujat miettivät porukassa ratkaisua kaipaavia yhteiskunnallisia ongelmia ja ideoivat tuotteita tai palveluita, joita myymällä voi auttaa yhteistä tavoitetta. Viimeisenä päivänä suunnataan perinteikkääseen yhteiskunnalliseen yritykseen, Linnanmäelle.

 

Koulutus on toiminnallinen ja siinä painottuu yhdessä oppiminen ja ideointi. Aiempaa liiketalouden osaamista ei tarvita, koulutuksessa opastetaan vaihe vaiheelta. Osallistujien koulutustaustalla ei ole merkitystä.  Työelämätaidoista karttuvat erityisesti projekti-, ryhmätyö- ja esiintymistaidot. Ja ehkäpä syntyy myös idea siitä, miten työllistää itsensä loppukesäksi?

 

Osallistuminen on ilmaista. Etusijalla ovat 18–29- vuotiaat monikulttuuriset nuoret, jotka eivät ole mukana koulutuksessa tai työelämässä. Koulutus on suomeksi, mutta kielitaidon ei tarvitse olla täydellistä.

 

Aika: 9.6.–12.6.2015 kello 9.30–16.30

Paikka: R3 Maahanmuuttajanuorten tuki, Vaskivuorentie 25, 2. kerros, Vantaa

 

Lisätietoa ja ilmoittautuminen: www.meilläonidea.fi/nuorille.

 

Evelyn Sõer, p. 050 453 2653, evelyn.soer(at)setlementti.fi  

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo setlementtien sekä liiton ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

 

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia Setlementtiliiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirsi.lohtander(at)setlementti.fi.

 

Seuraava uutiskirje ilmestyy toukokuussa. Toukokuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähetyspäivä on 20.5.

 

Mukavaa vappua toivottaa,

Setlementtiliiton väki