Setlementtiliiton uutiskirje maaliskuu 2015

Maaliskuun uutiskirjeen sisältö

  • Uutiset
  • Tiedotteet
  • Tulevat tapahtumat ja koulutukset
  • Setlementtiasunnot tiedottaa
  • Seuraava uutiskirje

Uutiset

Ikäihmiset ottavat älypuhelimet haltuun

Setlementtiliiton Yhdessä mukana -projektin järjestämälle ÄLY-ryhmälle on Hämeenlinnassa kysyntää. Aiheesta uutisoi viikolla 13 myös YLE. Lue lisää.

Ideoita ja innostusta nuorten vertaiskoulutukseen Skotlannista

Setlementtiliiton Meillä on idea -hankkeen ensimmäinen kouluttajakoulutus järjestettiin keväisessä Helsingissä. Kouluttajana toimi Jay Lamb Skotlannista. Kolmen toiminnallisen päivän aikana osallistujat saivat tietoa yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä, käytännön menetelmiä ryhmän ohjaamiseen sekä innostusta seuraavaan vaiheeseen, eli koulutuksen toteuttamiseen yhdessä nuorten kanssa. Lue lisää.

Setlementtien sukupuolisensitiivisen työn tekijät tapasivat Oulussa

Setlementtien sukupuolisensitiivisen työn verkosto kokoontui verkostopäiville Ouluun 12.–13.2. Tapahtuma kokosi yhteen noin 50 ammattilaista ympäri Suomea. Verkostopäivien pääteemana oli sukupuolen moninaisuus. Lue lisää.

Oppaasta tukea ja ideoita nuorten omiin projekteihin

Kuinka nuoret voisivat entistä paremmin olla mukana osallistumassa ja vaikuttamassa erilaisissa ympäristöissä? Kaipaatko ideoita ja välineitä työhösi nuorten kanssa? Uusi opas julkaistu! Lue lisää.

Kemijärven nuorten World Cafe, joka kantoi nimeä Dream Cafe.

Setlementtiliitossa World Cafe -menetelmää hyödynnetään työhyvinvoinnin kehittämisessä

Vuorovaikutteista World Cafe -menetelmää hyödynnettiin Setlementtiliiton konsernissa työhyvinvoinnin kehittämisessä. Koko konsernin yhteisessä parin tunnin tilaisuudessa työntekijät pohtivat pienryhmissä konkreettisia tapoja lisätä työhyvinvointia. Ideat kirjattiin Dotmocracy-lomakkeille, jonka avulla saadaan esiin suosituimmat ideat.

 

World Cafe on vuorovaikutteinen, joustava ja tehokas tapa tuottaa tietoa ja osallistaa suurikin joukko ihmisiä yhteisen asian käsittelyyn ja päätöksentekoon. World Cafe perustuu pienryhmäkeskusteluun, jossa jokaisen osallistujan ääni ja mielipide on yhtä tärkeä. Keskustelun pohjalta nousseet ideat/väitteet kirjataan ns. Dotmocracy-lomakkeille, jotta jokainen osallistuja pääsee kommentoimaan ja kertomaan mielipiteensä muiden ryhmien ideoista. Uusi paikallisuus -hankkeessa menetelmää on hyödynnetty esimerkiksi kampanjan suunnittelussa, Setlementtiliiton strategiatyössä ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksien parantamisessa. World Cafe on kätevä menetelmä, sillä ennakkojärjestelyihin ei mene juurikaan aikaa ja sitä on helppo soveltaa.

 

Lisätietoja Pihla Ruuskaselta, pihla.ruuskanen(at)setlementti.fi ja Uusi paikallisuus -hankkeen kotisivuilta.

Tilakävelyllä Hervannassa etsitään yhteistä tilaa

Hervannan Uusi paikallisuus -hankkeen aikana asukkaat ovat usein toivoneet kansalaistaloa asukkaiden yhteisen toiminnan tilaksi. Toive ei ole toteutunut, mutta Uusi paikallisuus toteuttaa 9.4. tilakävelyn, jossa etsitään yhdessä ilmaisia ja halpoja kokoontumistiloja asukkaille. Kävely lähtee liikkeelle klo 17 Hervannan kirjastolta.

 

Tilakävely on yksi kevään koulutusilloista. Voit ilmoittautua mukaan Tilakävelyyn tai useampaan Kaupunginosa-aktiivin työkalupakki -koulutukseen maanantaihin 6.4. asti. Olet tervetullut tutustumaan koulutuksiin myös setlementtityön näkökulmasta: olisiko tällaisista koulutuksista iloa laajemminkin setlementtityötä tekeville tai vapaaehtoisille?

 

Lisätietoa koulutuksista täältä.

Oulun Poikien Talon blogissa pohditaan osallisuutta

Oulun Poikien Talo on avannut blogin, joka rakentuu kirjoitushaasteiden kautta. Poikien Talon toiminnan kehittämistyön ytimessä toimiva projektiryhmä haastaa verkostoistaan kirjoittajia blogiin. Tällä kertaa kirjoitusvuorossa oli Nuorisotutkimusseuran Tomi Kiilakoski, joka pohtii kirjoituksessaan nuorten osallisuutta. Seuraavaksi ajatuksiaan kirjoittaa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. Käykää lukemassa!

 

Oulun Poikien Talon blogi: Kaikkien osallisuus tarkoittaa jokaisen osallisuutta

Suomen Setlementtiliiton vaaliteesit

Suomen Setlementtiliitto on koonnut kevään eduskuntavaaleihin omat vaaliteesinsä. Lue lisää.

Tiedotteet

Yhteisötaideprojektin taiteilijat valittu

Suomen Setlementtiliiton Taide lähiöiden yhteisöllisyyden vahvistajana -projektin taiteilijat on valittu. Taiteilijat toteuttavat erilaisia yhteisötaiteellisia kokonaisuuksia kesän 2015 aikana kuudella paikkakunnalla.

 

Helsingin Kallion kaupunginosaan valittiin Teatteri Pensaan idea Lauluja Kalliosta, johon sisältyy kaduille jalkautuvia yhteisötaiteellisia työpajoja. Espoon Matinkylässä toteutetaan Anne Siirtolan tilateos emalikylteistä Life Book. Hämeenlinnaan valittiin Hämeenlinnan Tanssin Tehdas ry:n Kaupunkipuutarha, jossa yhdistyvät puutarhanhoito ja tanssitaide. Tampereen Hervannan kaduille saadaan monialainen yhteisötaidekonsepti Kirsi Riihijärven, Inka Ylihärsilän ja Risto Ylihärsilän Taidekärry kurvaa lähiöön. Vaasan Palosaareen valittiin Marja Kolun pienistä laatoista yhteistyöllä rakentuva kokonaisuus Mosaiikki. Kemijärvellä nähdään Pete Niemisen, Jani Liukkosen, Marko Saarelaisen ja Lari Järnefeltin Lapin Loiste -katutaideprojekti.

 

Yhteisötaideprojektin etenemistä voi nyt seurata myös Facebookissa ja Instagramissa nimellä Taidetta lähellä.

Lapsi- ja nuorisotyön rakenneuudistus jatkuu aluetyöryhmissä

Setlementtien lapsi- ja nuorisotyön rakenteen uudistaminen käynnistyi heti vuoden alusta alueellisilla kehittämispäivillä. Kaikkien neljän alueen (etelä, pohjoinen, länsi ja itä) kehittämispäivät on nyt pidetty. Kehittämispäivissä sovellettiin Uusi paikallisuus -hankkeessa kehitettyjä ja hyödynnettyjä deliberatiivisen demokratian työmuotoja, kuten kansalaisraatia. Kehittämispäivän aikana osallistujat keskustelivat setlementtien lapsi- ja nuorisotyöstä ja sen uudesta rakenteesta sekä laativat päivän lopuksi yhteisen julkilausuman. Julkilausuma sisältää toimenpide-ehdotuksia uuden alueellisen rakenteen muodostamiseksi ja jokainen kehittämispäivän osallistuja pystyi hyväksymään siihen kirjatut asiat. Kaikkien kehittämispäivien julkilausumat, muistiot ja palautteiden koonnit löytyvät lapsi- ja nuorisotyön extranetistä.  

 

Kehittämispäivät avasivat rakenneuudistuksen prosessin, mutta vielä on paljon tehtävää ja avoimia kysymyksiä. Jotta lapsi- ja nuorisotyön uusi rakenne palvelisi setlementtien tarpeita mahdollisimman hyvin, tarvitaan jokaisen setlementin panosta uuden rakenteen muodostamisessa. Tätä varten jokaiselle alueelle kootaan aluetyöryhmä, johon toivotaan edustajaa jokaisesta alueen setlementistä. Aluetyöryhmä työskentelee kehittämispäivässä tehdyn julkilausuman pohjalta ja pohtii muun muassa, miten alueen lapsi- ja nuorisotyötä pitäisi kehittää, kuka on uuden aluetyöntekijän työnantaja, missä hän työskentelee sekä millainen työnkuva hänellä on. Joko teidän setlementillänne on edustaja aluetyöryhmässä?

 

Lapsi- ja nuorisotyön verkostotapaamisessa liittokokoustapahtumassa Pikku-Syötteellä luodaan katsaus kevään kehittämispäiviin ja samassa yhteydessä on mahdollisuus vaihtaa ajatuksia oman alueen sisällä tai alueiden kesken.

 

Lisätietoja Liisa Ojala, lapsi- ja nuorisotyön va. kehittämispäällikkö, p. 050 438 5510, liisa.ojala(at)setlementti.fi

Henkilöstövaihdoksia Yhdessä mukana -projektissa

Yhdessä mukana -projektin Helsingin osaprojektin koordinaattori Heidi Jokinen lopettaa työnsä projektissa ja siirtyy uusien työtehtävien pariin. Osaprojektin koordinaattorin tehtäviä hoitaa ajalla 1.4–31.5 Ismo Pitkänen. Kiitos Heidille hänen panoksestaan yhteisöllisen vertaistoiminnan kehittämiseen!

Tulevat tapahtumat ja koulutukset

Setlementtiliikkeen valtakunnallinen liittokokoustapahtuma

Aika: 23.-25.4.2015

Paikka: Pikku-Syöte

 

Tervetuloa kevään liittokokoustapahtumaan Pikku-Syötteelle! 

 

Ohjelmassa on verkostotapaamisia ja strategiatyötä sekä tutustumme Nuorisokeskus Syötteen tarjontaan sisällä ja ulkona. Tämä on oiva mahdollisuus tutustua nuorisokeskukseen, jonne setlementtitoimijat ovat tervetulleita omien nuorisoryhmiensä kanssa tai vaikka yksityisesti. Nuorisokeskus Syöte on myös yhteiskunnallinen yritys. 

 

Ilmoittautumiset tapahtumaan torstaihin 9.4. mennessä: linkki

Huonevaraukset: myyntipalvelu(at)pikkusyote.fi tai 08 815 4000.

 

Tutustu ohjelmaan ja lue lisää: linkki.

Avoimet setlementtiopinnot 2015

Avointen setlementtiopintojen ensimmäinen osa Olemme ihmisten keskellä, ihmisten kesken järjestetään Rovaniemellä 5.–7.6.2015. Osiossa käsitellään setlementtiliikkeen taustaa ja nykypäivää, arvoja ja merkitystä, yhteisöllisyyttä ja yhdistystä, sekä setlementtiä ja yhdistyksiä paikallisina toimijoina. Osiossa tutustutaan toimintoihin ja työmuotoihin. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 8.5. mennessä: linkki.

 

Avointen setlementtiopintojen kohderyhmänä ovat setlementtiliikkeessä toimivat työntekijät, vapaaehtoiset ja luottamushenkilöt. Opinnot sopivat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita setlementtiliikkeestä, sen arvoista ja toimintamuodoista.

 

Toteuttajat: Rovala-Opisto ja Vuolle-opisto yhteistyössä Suomen Setlementtiliiton kanssa; yhteistyökumppaneina ovat tarvittaessa myös kaikki muut setlementtiopistot.

 

Osiot voi suorittaa kokonaisuutena tai yksittäisinä koulutuksina.

 

Seuraavat osiot ovat:

 

Avoimet setlementtiopinnot 2015, osa 2: Katse työniloon

Työhyvinvoinnin perusteita. Minä ry - itsensä johtaminen yhdistyksessä. Työkaluja arkeen ja ajanhallintaan, yksilön ja yhteisön voimavarat. Rauhaa ja rentoutumista luonnossa.

Aika: 24.-25.9.2015 Paikka: Pikku-Syöte, Pudasjärvi

 

Avoimet setlementtiopinnot 2015, osa 3: Setlementtityö näkyy ja kuuluu

Mitä haluamme viestittää ja sanoa setlementistä, sen arvoista, toimintamuodoista, työstämme, itsestämme? Miten me kuulumme ja näymme? Setlementtityön arvot erilaisissa toimintamuodoissa.

Aika: 25.9.-13.11.2015 Paikka: Helsinki

 

Avoimet setlementtiopinnot 2015, osa 4: Maailma on setlementissä

Osallisuus ja sen edistäminen. Setlementtiarvoja ja käytäntöjä.

Aika: 13.-14.11.2015 Paikka: Helsinki

Nuorisotyön neuvottelupäivät Helsingissä 20.–21.8.

Luvassa jälleen tuhti paketti ajankohtaista ja kiinnostavaa ohjelmaa sekä tietysti tutustumista, kuulumisten vaihtoa ja mukavaa yhdessäoloa. Olethan jo merkannut päivät kalenteriin?

Lisätietoa Nuorisotyön neuvottelupäivistä tulossa huhtikuun aikana!

Setlementtiasunnot tiedottaa

Asukasedustajat yhtiöidemme hallituksiin on valittu

Asukasedustajavaalit pidettiin yhtiöissämme 16.3.2015. Vaaleissa vuokratalojen äänestysprosentti oli 24,5 %, mutta asumisoikeustaloissamme äänestäminen oli vilkkaampaa, äänestämässä kävi 49,9 % asukkaista.

 

Setlementtiasunnot Oy:n hallitukseen valittiin kaksi edustajaa: Havukosken Setlementtiasunnoista Arja Kekkonen 75 äänellä ja Saunalahden Setlementtiasunnoista Juho Kaivosoja 46 äänellä. Varalle valittiin Pohjois-Haagan Setlementtiasunnoista Jouko Kärkkäinen, 34 ääntä ja Kalasataman Setlementtiasunnoista Mervi Kaplas 28 ääntä.

 

Setlementtiasumisoikeus Oy:n hallitukseen valittiin Jätkäsaaren Merikartanosta Markku Granlund 81 äänellä. Varalle valittiin Kalasataman Kalastajankartanosta Riitta Järvinen 61 äänellä.

 

Lämpimät onnittelut valituille ja kiitos kaikille ehdokkaille sekä äänestäjille!

Kalasataman asukkaitamme, trulleja, lähdössä virpomaan Validian ryhmäkodin asukkaille!

Kalasataman palmusunnuntain virpomistupa

Kalasatamassa pidettiin palmusunnuntaina virpomistupa, jonne kutsuttiin mukaan myös päiväkoti Pikkutyllin lapsia. Asukkaat tekivät talkoilla virpomisvitsoja, ja paikalla oli myös muutama lapsenlapsi. Kahvipannu oli kuumana klo 12­–15 ja talon mummoja sekä pappoja pyydettiin paikalle "kahvipalkalla" virvottavaksi. Vipinää ja mukavaa yhdessäoloa riitti!

Malmin Setlementtiasuntojen uusi keittiö käyttöön

Herkulliset tuoksut täyttivät Malmin Setlementtiasuntojen uuden keittiön, kun siellä tehtiin ensimmäistä kertaa kinkkujuustopiirakkaa yhdessä asukkaan ja harjoittelijan kanssa. Maistelemaan tulivat keittiön lopputarkastusta tekevät Setlementtiasuntojen kiinteistöpäällikkö sekä edustajat J.Holopainen Oy:stä, joka toteutti asukastilan remontin. Kyllä keittiössä kelpaa jatkossakin kokkailla!

Vinkkejä kevääseen Kevätmessuilta

Kevään varmat merkit: yhteisökoordinaattorimme kävivät Alppikylän, Muuralan, Viikin ja Haagan asukkaiden kanssa Helsingin messukeskuksessa Kevätmessuilla tunnelmoimassa sekä hakemassa vinkkejä tulevaan kevääseen ja kasvukauteen. Alppikylässä on jo kylvetty muun muassa mansikan ja paprikan siemenet. Uusia kasvatuslaatikoita on suunniteltu kaupunkiviljelyjä varten ja multakuormatkin on jo tilattu. Myös Viikissä ovat siemenet itämässä ja Muuralassa viljelyiden suunnitelmat ovat hyvällä mallilla. Pohjoishaagalaiset hankkivat messutuliaisina yrttilaatikoita odottamaan ilmojen lämpenemistä.

Kafnet-kahvilan hyvinvointipäivät

Havukoskella sijaitsevassa Kafnet-kahvilassa järjestettiin hyvinvointipäivät lähiön asukkaille. Mukana Vantaan kaupunki, Setlementtiasunnot, Martat, Koivukylän Toimarit ja monet muut. Yhteistyössä ja yhdessä tekemisessä on voimaa!

Pohjois-Haagan asukastilassa juhlittiin synttäreitä ilmapallojen kera

Pohjois-Haagan Setlementtiasuntojen asukastilassa vietettiin ihanat synttärijuhlat. Lapsia oli mukana lähes kolmekymmentä. Oli paljon ilmapalloja, lahjapöytä, ruokaa ja kaikkea kivaa!

Oppia kangaspuihin Ormuslinnasta

Kalasataman miehet kävivät Ormuslinnan Kertun "opissa" oppimassa, miten loimet laitetaan kangaspuihin. Kohta päästään kutomaan mattoja!

Kulttuuria Kalasatamassa

Talojen välinen kulttuurikerho kokoontui ensimmäistä kertaa Kalasataman asukastila Messissä. Innokkaita kulttuurin ystäviä oli paikalla kolmesta eri talostamme. Kaikki asukkaamme ovat lämpimästi tervetulleita mukaan! Seuraavassa tapaamisessa aiheena on kirkkoarkkitehtuuri ja kirkkotaide keskiajalta. Tapaamme Kalasataman asukastila Messissä, ja ajankohta ilmoitetaan talojen ilmoitustaululla lähipäivien aikana.

Maaliskuussa ulkoiltiin yhdessä Kallion alueella

Talojen yhteistä ulkoilutapahtumapäivää vietettiin 7. maaliskuuta. Asukkaat lähtivät reippailemaan Kallion kierros -kävelylle, jossa Kalastajankartanon asukas Maila Partanen kertoi kävelyporukalle Kallion ja sen kirkon historiasta.

 

Osa osallistujista luisteli Brahen kentällä. Muutamat vetivät luistimet jalkaansa ihan ensimmäistä kertaa, toiset kiisivät lujaa vauhtia jäätä pitkin. Iloiset, punaposkiset ihmiset tulivat ulkoilun jälkeen toimistoomme nauttimaan herkullisia leipiä sekä kahvia tai mehua. Iso kiitos kaikille osallistujille ja järjestäjille!

Pohjois-Haagan soppapäivät joka tiistai

Joka tiistai Pohjois-Haagan Setlementtiasunnoilla on soppapäivä! Tervetuloa maistamaan herkullista soppaa! Lisätietoja liitteessä.

PDF-tiedostoSoppapäivä (221 kB)

Kansainvälisiä herkkuja tarjoiltiin Haagassa

Pohjois-Haagan Setlementtiasuntojen asukastilassa maisteltiin kansainvälisiä herkkuja 28. helmikuuta. Keittiössä hyörivät mama Africa, mama Algeria, mama Jordania ja mr Iran, jotka tekivät ruokaa kaikille mukaan ehtineille. Asukastila täyttyi herkullisista tuoksuista ja saimme maistella monipuolisia makuja!

Kalaa nousi harmaassakin säässä

Asukkaiden kalakerhon ensimmäinen kalareissu tehtiin noin kymmenen hengen voimin Kalliolan kesäkodin rantaan. Saalista saatiin seitsemän abboran verran - onkohan tämä kalajuttu?

Sää oli sumuisen harmaa ja jään pinnalla oli vähän vettäkin. Kylmyys pääsi puremaan säänmukaisista varusteista huolimatta. Fisukerhon seuraavasta kokoontumisesta tulee lisätietoa yhteisökoordinaattoreilta lähiaikoina. Tervetuloa mukaan mukavaan porukkaan!

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo setlementtien sekä liiton ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

 

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia Setlementtiliiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirsi.lohtander(at)setlementti.fi.

 

Seuraava uutiskirje ilmestyy huhtikuussa. Huhtikuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähetyspäivä on 17.4.

 

Iloisin terveisin,

Setlementtiliiton väki