Setlementtiliiton uutiskirje tammikuu 2015

Tammikuun uutiskirjeen sisältö

 • Uutiset
 • Tiedotteet
 • Tulevat tapahtumat ja koulutukset
 • Setlementtiasunnot tiedottaa
 • Seuraava uutiskirje

Uutiset
 

Setlementtiliiton toimikunnat nimitetty

Setlementtiliiton uusi liittohallitus kokoontui ensimmäistä kertaa perjantaina 16.1.2015 ja nimitti kokouksessaan toimikunnat. Toimialakohtaiset toimikunnat valmistelevat, kehittävät ja seuraavat Setlementtiliiton toimintaa ja strategian toteutumista operatiivisella tasolla. Toimikuntien työtä johtavat liittohallituksen jäsenet ja niiden esittelijänä ja sihteerinä toimivat toimialajohtajat.

 

Lue lisää: linkki.

Lapsi- ja nuorisotyön rakenneuudistus käynnistyy alueellisilla kehittämispäivillä

Lapsi- ja nuorisotyön rakenneuudistus käynnistyy alueellisilla kehittämispäivillä. Vuosi 2015 on siirtymävuosi ja tammikuussa 2016 lapsi- ja nuorisotyön uusi rakenne otetaan käyttöön kaikilla neljällä alueella.

 

Kehittämispäivän tavoitteena on tuoda alueelliset toimijat yhteen keskustelemaan setlementtiliikkeessä tehtävästä lapsi- ja nuorisotyöstä sekä siitä millaisella rakenteella paikallisen työn tarpeisiin voidaan vastata mahdollisimman hyvin. Kehittämispäivien aikana jokaiselle alueelle kootaan oma aluetyöryhmä, joka jatkaa uudistusprosessin läpivientiä ja uuden rakenteen käynnistämistä. Kehittämistilaisuudet ovat aito vaikuttamisen paikka, jonne toivomme laajalti työntekijöitä, vapaaehtoisia ja toimintaan osallistuvia nuoria.

 

Kehittämispäivän ohjelmassa hyödynnetään Setlementtiliiton Uusi paikallisuus -hankkeessa kehitettyjä keskustelevan demokratian työmuotoja. Keskusteluja käydään sekä koko joukon voimin että pienemmissä ryhmissä, jotta jokaisen ääni tulee kuulluksi. Kaikkiin tilaisuuksiin osallistuu Tampereen yliopistossa väitöskirjaansa tekevä Mikko Värttö (HM), joka laatii tilaisuuksista ja niissä käydyistä keskusteluista yhteenvedon.

 

Lapsi- ja nuorisotyön uusi rakenne ja sen muodostaminen on mahdollisuus meille kaikille tulla yhteen keskustelemaan, jakamaan ideoita ja luomaan uutta, arvokkaita perinteitä unohtamatta.

 

Kehittämispäivien ajat ja paikat alueittain:

 • Etelä: 4. helmikuuta 2015 klo 10-17, Setlementti Louhela (Louhelankuja 3, Järvenpää)
  VIIMEINEN ILMOITTAUTUMISPÄIVÄ to 29.1
 • Pohjoinen: 24. helmikuuta klo 10-17, Rovalan Setlementti (Rovala 5, Rovaniemi)
  VIIMEINEN ILMOITTAUTUMISPÄIVÄ pe 13.2.
 • Länsi: 10. maaliskuuta klo 10-17, Vaasan Setlementti (Kapteeninkatu 39, Vaasa)
  VIIMEINEN ILMOITTAUTUMISPÄIVÄ pe 27.2.
 • Itä: 25. maaliskuuta klo 10-17, Setlementti Puijola (Hapelähteenkatu 33, Kuopio)
  VIIMEINEN ILMOITTAUTUMISPÄIVÄ pe 13.3.

 

Ilmoittautuminen tilaisuuksiin: linkki

Ilmoittautumisen yhteydessä voit esittää kysymyksiä, ajatuksia ja toiveita lapsi- ja nuorisotyön uudistuvaan rakenteeseen liittyen. Toivomme kysymyksiä ja toiveita myös heiltä, jotka eivät pääse itse tilaisuuksiin. Ennakkokysymyksiin pyritään vastaamaan yhteisesti jo ennen varsinaista tilaisuutta.

 

Lisätietoja: Liisa Ojala, 050 438 5510, liisa.ojala(at)setlementti.fi

Katso Liisa Ojalan videotervedys: linkki.

Raha-automaattiyhdistys esittää Setlementtiliitolle avustusta maahanmuuttajien asumisen edistämiseen

Raha-automaattiyhdistys on esittänyt Setlementtiliitolle Asumisen ak-avustusta asumisen kehittämiseen ja koordinointiin sekä toiminnan kohdentamiseen maahanmuuttajien asumisen edistämiseen (Asumisen toimiala 2015–2017). Kyseistä avustusta pilotoidaan Joensuussa yhteistyössä Joensuun Setlementin kanssa. Aiekumppaneina toiminnassa ovat Kuluttajaliitto ja Pakolaisapu.

 

Lisätietoja:

Harri Sarjanoja, harri.sarjanoja@setlementtijoensuu.fi, p. 0400 524 999

Kuva: Liisa Hongell

Uusi paikallisuus vuonna 2015

Vuonna 2015 hankkeessa keskitytään saattamaan hankkeen hyviä käytänteitä kirjalliseen muotoon sekä levittämään niitä setlementtikentälle ja kansalaistoimijoille ympäri Suomen.

 

Yksi hankkeessa paljon testattu menetelmä on kansalaisraati, jota suositellaan yhdeksi kuntalaisten kuulemisen välineeksi myös uuteen kuntalakiin. Helmikuun alussa hanke julkaisee oppaan kansalaisraatien järjestämiseen. Opas julkaistaan hankkeen kotisivuilla ja se on maksutta käytettävissä.

 

Uusi paikallisuus -hankkeen valtakunnallinen päätösseminaari järjestetään syksyn 2015 liittokokoustapahtuman yhteydessä Vaasassa perjantaina 27. marraskuuta 2015.

 

Uusi paikallisuus -hankkeen toimintaan voit tutustua kätevimmin hankkeen kotisivuilla osoitteessa www.uusipaikallisuus.fi

Oma Facebook-ryhmä kansalaistoiminnan parissa työskenteleville setlementtiläisille

Uusi paikallisuus -hanke on avannut oman Facebook-ryhmän, jossa setlementtien kansalaistoiminnan parissa työskentelevät voivat tutustua toisiinsa, jakaa tietoa ja esitellä toimintaansa. Ryhmässä keskustelua voi käydä matalalla kynnyksellä. Tällä hetkellä ryhmään kuuluu 53 jäsentä ympäri Suomen. Liity mukaan ryhmään tästä!

Setlementtien kansalaistoiminnan Kaupunginosa-aktiivin koulutussarja alkaa

Hervannan Uusi Paikallisuus, Järjestöhautomo ja Hervannan Setlementtiasunnot järjestävät keväällä 2015 ilmaisen Kaupunginosa-aktiivin työkalupakki -koulutuksen.

 

- Eri koulutuskerroille on kerätty muun muassa sellaisia aiheita, joiden tarve on noussut esiin eri toimintaryhmissämme, kertoo projektipäällikkö Salome Tuomaala Hervannan Uusi Paikallisuus -hankkeesta.

 

Kaikki koulutuksen osiot ovat maksuttomia. Ne ovat erityisesti avuksi asukas- tai paikallisyhdistysten toimijoille sekä vapaaehtoistyön tekijöille.

 

Koulutus on avoin kaikille kiinnostuneille, mitään ei tarvitse osata tai tietää ennakkoon.

 

Kaupunginosa-aktiivin työkalupakin sisältöä on ideoitu yhteistyössä järjestävien tahojen kesken. Täysin samoihin haasteisiin on törmätty muissakin järjestöissä.

 

- On ilahduttavaa, jos voimme tällä koulutuksella vastata olemassa olevaan tarpeeseen. Myös kaupungin puolelta on tullut positiivista palautetta ideasta, Tuomaala toteaa.

 

Ruohonjuuritasolta tulee hankkeen suuntaan toiveita myös siitä, että moni haluaisi tuntea naapurinsa paremmin. Tuomaala toivoo, että koulutus innostaisi useampia ihmisiä toimimaan aktiivisesti kaupunginosansa erilaisissa ryhmissä tai perustamaan uusia.

 

- Hervannassa koetaan paljon yksinäisyyttä. Yhdessä toimiminen on mukava ja helppo tapa tutustua muihin ihmisiin.

 

Seuraava koulutus on hyvästä päätöksenteosta. Siellä opimme miten pidetään parempia kokouksia ja löydetään yhteisiä ratkaisuja pienessä ryhmässä. Lue lisää koulutuksista ja ilmoittaudu mukaan tästä.

 

Hyvä yhteinen päätös. Kokeillaan ratkaisukeskeisiä kokoustekniikoita. Kaupunginosa-aktiivin koulutuspakki osa 2. pidetään 12. helmikuuta 2015 klo 17-19 Hervannan kirjaston lukusalissa.

Tiedotteet

Näky 2 -hanke päättyi

Näky 2 -hankkeen jatkoksi kaavailtu setlementtiliikkeen arviointityön tuki (ak) ei valitettavasti saanut RAY:ltä rahoitusta. Hankkeessa koottua tietoa on kerätty Setlementtiliiton verkkosivujen alle kohtaan Arviointi: linkki.

 

Suuntima -kyselytyökalu hankkeen jälkeen

 

Suuntima päivitettiin ja versio 1.0 on julkaistu. Suuntima löytyy jatkossa osoitteesta: www.suuntima.info

 

Kaikki vanhat Suuntimaan liittyvät linkit ohjautuvat automaattisesti oikeaan paikkaan.

 

Palautetta, kysymyksiä ja käyttäjätunnustilauksia voi lähettää osoitteeseen suuntima(at)suuntima.info. Ilmoitathan työsuhteen päättymisestä ja mahdollisista kyselyiden käyttöoikeuksien siirrosta toiselle käyttäjälle.

 

Suuntiman tekninen toiminta jatkuu nykyisellä sopimuksella helmikuun 2018 loppuun saakka.

Tulevat tapahtumat ja koulutukset

Liittokokoustapahtuma Nuorisokeskus Syötteellä  23.–25.4.2015, HUOM! muuttunut ajankohta!

Tervetuloa kevään liittokokoustapahtumaan Pikku-Syötteelle!

 

Ohjelmassa on verkostotapaamisia ja strategiatyötä sekä tutustumista Nuorisokeskus Syötteen tarjontaan sisällä ja ulkona. Tämä on oiva mahdollisuus tutustua nuorisokeskukseen, jonne setlementtitoimijat ovat tervetulleita omien nuorisoryhmiensä kanssa tai vaikka yksityisesti. Nuorisokeskus Syöte on myös yhteiskunnallinen yritys.

 

Alla oleva ohjelma päivittyy jatkuvasti. Sen perusteella voitte kuitenkin jo varata matkalippunne. Järjestämme kuljetuksen Oulusta lentokentältä ja rautatieasemalta Pikku-Syötteelle ja takaisin.

 

Ilmoittautuminen avataan helmikuussa.

 

Tutustu ohjelmaan täällä.

Seniori- ja vanhustyön verkostotapaaminen 5.3.: Vapaaehtois- ja vertaistoiminnan yhteistyömahdollisuudet setlementeissä

Setlementtiliikkeessä on eri toimijoiden toimesta kehitetty monipuolista vapaaehtois- ja vertaistoimintaa sekä vapaaehtoistoiminnan koulutuksia. Voisimmeko hyödyntää toistemme menetelmiä ja osaamista paremmin? Kannattaisiko meidän yhdistää voimamme myös koulutusten sisältöjen tai laajemmin kouluttamisen osalta? Tule mukaan keskustelemaan vapaaehtoistoiminnasta ja koulutusten kehittämisestä sekä sopimaan mahdollisesta jatkotyöskentelystä.

 

Tapaaminen pidetään saunakabinetissa (Läntinen Brahenkatu 2, 8 krs). Aloitamme klo 9.30 aamukahveilla ja lopettelemme kevyeen salaattilounaaseen noin klo 13. Ilmoittautumiset: linkki.

 

Lisätietoja: mona.sarkela-kukko(at)setlementti.fi, p.050 341 3258

 

Yhteisöllisen vertaistoiminnan Juurruttamispäivä 19.3

Tervetuloa mukaan Setlementtiliiton Yhdessä mukana -projektin järjestämään yhteisöllisen vertaistoiminnan juurruttamispäivään 19.3.2015. Tilaisuus järjestetään Hämeenlinnassa Kumppanuustalolla (Kirjastokatu 1).

 

Tilaisuus on tarkoitettu yhteisöllisen vertaistoiminnan kehittämistyössä mukana oleville, yhteisöllisestä vertaistoiminnasta ja sen jatkokehittämisestä kiinnostuneille setlementtien edustajille. Päivän aikana kuulemme asiantuntijapuheenvuoron yhteiskehittämisestä ja jakaannumme työpajoihin.

 

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: linkki.

Setlementtiasunnot tiedottaa

Tampereella Hervannan Setlementtiasunnot on mukana kaupunginosa-aktiivien työkalupakkikoulutuksessa

Lue lisää: linkki.

Helsingin Kalasatamassa Kipparintalon seinät ja katto ovat jo pystyssä

Syksyllä 2015 Tommi Tyynilä saa oman tuetun vuokra-asunnon Kipparintalosta. Sinne majoittuu kaikkiaan 14 lievästi tai keskiasteisesti kehitysvammaista nuorta.

 

- Minä olen odottanut tätä muuttoa jo aika pitkään. Tykkään tästä omasta elämästä, kertoo Tommi.

 

Kipparintalon harjannostajaisia vietettiin 22.1. Lue lisää: linkki.

Koskettava Kaunis minä -valokuvanäyttely kuvaa kehitysvammaisten elämää ja iloa

Alppikylän Setlementtiasunnot Hevosmiehessä olevan Rinnekoti-Säätiön asukkaat toteuttivat projektin yhdessä henkilökunnan kanssa. Valokuvaamisen keinoin toteutettiin jokaisen ihmisen haavetta olla ihan tavallinen ja kaunis.

 

Näyttely Malmitalossa 23.1.-14.2.maantantaista perjantaihin klo 9-20 ja lauantaina 9-16, vapaa pääsy.

 

Lue lisää: linkki.

Mikä on Senioripysäkki?

Keskusteluryhmä 60 vuotta täyttäneille
Senioripysäkki-ryhmä aloittaa Tikkurilassa, Setlementtiasumisoikeus Oy Pumpulilinnassa

 

Keskusteluryhmät kokoontuvat 1,5 tuntia kerran viikossa. Ryhmässä on ohjaajan lisäksi 5-10 henkilöä. Osallistujilla on mahdollista jakaa omia ajatuksiaan ja tunteitaan sekä löytää niille uusia merkityksiä ja näkökulmia. Voit puhua peloistasi, huolistasi tai muista vaikeista asioista. Tavoitteena on yksinäisyyden, masennuksen ja ahdistuksen lieveneminen sekä uusien ystävyyssuhteiden solmiminen.

 

Senioripysäkki on HelsinkiMission kehittämä, Euroopassakin ainutlaatuinen senioreille suunnattu ryhmäterapiasovellus. Ryhmiä ohjaavat sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattialiset, jotka ovat suorittaneet Senioripysäkki-ryhmäohjaajakoulutuksen.

 

Ilmoittautuminen
Seuraava ryhmä alkaa maanantaina 2.3.2015, kesto 15 viikkoa.

 

Ryhmän ohjaaja Ewa Hirvonen, p. 050 346 6120, ewa.hirvonen(at)setlementtiasunnot.fi
Ryhmään hakeudutaan haastattelun kautta.

 

Kokoontuminen Tikkurilassa, Setlementtiasumisoikeus Oy:n asumisoikeustalo Pumpulilinnassa, Horsmakuja 2, 01300 Vantaa.

 

Tule rohkeasti mukaan!

Setlementtiasunnot panostaa asukkaiden hyvinvointiin

Fiskarsin puuseppien valmistamaa Colmio-keinutuolia oli mahdollista kokeilla 22.1. Kalasataman Asukastila Messissä. Päivi Mikola kertoi muun muassa istumisen ergonomiasta, tuolijumpasta ja siitä, mitä ja miten hyvä istuminen parantaa elämän laatuasi! Kuvassa koeistujana itse designer, Päivi Mikola.  

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo setlementtien sekä liiton ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

 

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia Setlementtiliiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirsi.lohtander(at)setlementti.fi.

 

Seuraava uutiskirje ilmestyy helmikuussa. Helmikuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähetyspäivä on 18.2.

 

Toivotamme hyvää alkanutta vuotta 2015,

Setlementtiliiton väki