Setlementtiliiton uutiskirje toukokuu 2015

Toukokuun uutiskirjeen sisältö

  • Uutiset
  • Tiedotteet
  • Tulevat tapahtumat ja koulutukset
  • Seuraava uutiskirje

Uutiset

RAY palkitsi Setlementti Naapurin miesten kansalaistalo Mattilan vaikuttavasta järjestötyöstä

RAY myöntää vuosittain kolme Vaikuttavaa!-tunnustuspalkintoa yhteiskunnallisesti vaikuttavasta ja tuloksellisesta järjestötoiminnasta. Tänä vuonna yksi palkinnon saajista on Setlementti Naapurin ylläpitämä miesten kansalaistalo Mattila.

 

RAY on painottanut kolmen tunnustuksen saavan järjestön valinnassa sitä, mitä järjestö on saanut aikaan myönnetyillä avustusrahoilla ja miten avunsaaja on kokenut toiminnan. Kansalaistalo Mattilan lisäksi palkinnon vuonna 2015 saivat Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry ja Suomen Merimieskirkko.

 

Lue lisää.

Jyvälän muutto lähestyy

Jyvälän uuden Setlementtitalon rakennusprojekti alkaa olla loppusuoralla. Uusin tiloihin, Palokunnankadulle, Jyvälä pääsee muuttamaan elokuussa. Uuteen Setlementtitaloon Jyvälän toiminnoista muuttavat yhdistyksen hallinto, suuri osa kansalaisopiston toiminnasta ja osa Jyvälän hanketoiminnasta. Koululaisten iltapäivätoiminta, Jyvälän Jälkkärit, toimivat jatkossakin Jälkkäri-koulujen yhteydessä.

 

- Odotamme jo kovasti, että pääsemme muuttamaan uusiin tiloihin. Paikka tosin on vanha tuttu, mutta puitteet ovat aivan uudet. Varmasti paluussa palossa menetetyn talon tontille on myös nostalgisuutta, mutta katsomme vahvasti tulevaan, Jyvälän toiminnanjohtaja Helena Huovila toteaa.

 

Muuton lisäksi Jyvälän syyskauden toiminnassa näkyy vahvasti myös juhlavuosi. Marraskuussa Jyvälä täyttää 75 vuotta. Juhlia vietetään viikolla 48, jolloin järjestetään monenlaista ohjelmaa, teemapäiviä ja esitellään Jyvälän toimintaa. Juhlaviikolla on myös mahdollisuus tutustua uusiin toimitiloihin. Juhlaviikon ohjelmasta tiedotetaan tarkemmin syksyllä.

 

Jyvälän uusi postiosoite elokuusta lähtien:
Jyvälän Setlementti ry
Palokunnankatu 16
40700 Jyväskylä

Kartoitamme kiinnostusta tilata Setlementtikalenteria vuodelle 2016

Setlementtikalenterit on Setlementtinuorten liitolta Suomen Setlementtiliitolle siirtynyt perinteikäs julkaisu, joka on hyvä työväline kaikille setlementtiliikkeen työntekijöille, luottamushenkilöille, jäsenille ja yhteistyökumppaneille. Kalenteri sisältää koko setlementtiväen tärkeät yhteystiedot kaikkine liiton tietoineen.

 

Viime vuonna kalenteria tilattiin setlementteihin tavallista vähemmän ja sen vuoksi kartoitamme etukäteen setlementtiväen kiinnostusta tilata Setlementtikalenteria vuodelle 2016. Mikäli kiinnostuneita tilaajia ei ole tarpeeksi, Setlementtikalenteria ei tilata ensi vuodelle.

 

Ole ystävällinen ja ilmaise kiinnostuksesi kalenterin tilaamiseen vastaamalla oheiseen kyselyyn 1.6. mennessä. Kyseessä on vasta alustava kysely, ei vielä lopullinen tilaus ja kappalemäärät saavat olla suuntaa antavia. Kyselyyn voi vastata anonyymisti. Kiitämme kaikkia vastaajia!

 

Vastaa kyselyyn: linkki.

 

Euroopan nuorisotyön konventissa laadittiin yhteinen julkilausuma nuorisotyön tulevaisuudesta

Setlementtiliiton Liisa Ojala osallistui 27.–30.4. Brysselissä järjestettyyn European Youth Work Convention 2015 -tapahtumaan. Konventti avasi Euroopan laajuisen nuorisotyön viikon ja se kokosi yhteen yli 500 nuorisotyön ja -politiikan tuntijaa yhteensä yli 40 Euroopan maasta. Konventin tarkoituksena oli tuoda eurooppalaisia nuorisotyön toimijoita ja päättäjiä yhteen keskustelemaan nuorisotyön ja -politiikan tilasta ja tulevaisuudesta Euroopassa. Teema ”Finding the common ground” kehotti osallistujia etsimään ja määrittämään eurooppalaisen nuorisotyön yhteistä olemusta ja päämäärää Euroopan maissa tehtävän nuorisotyön moninaisuudesta huolimatta. Suomen seitsenhenkiseen delegaatioon kuului opetus- ja kulttuuriministeriön edustajia, nuorisotutkijoita ja muita nuorisotyön toimijoita eri puolilta Suomea. Ojala edusti delegaatiossa Allianssin kansainvälisen politiikan jaostoa. Konventin aikana laadittiin Euroopan yhteinen julkilausuman nuorisotyön tulevaisuudesta.

 

Lue lisää täältä.

Kevään liittokokoustapahtuman palautekyselyn tulokset

Setlementtiliikkeen valtakunnallinen liittokokoustapahtuma järjestettiin tänä keväänä Pikku-Syötteellä (lue lisää huhtikuun uutiskirjeestä). Liittokokoustapahtuman palautekyselyn perusteella päivien ohjelmaan ja sisältöön oltiin tyytyväisiä, ja suurimmaksi osaksi päivistä annetut arviot olivat kiitettäviä tai hyviä. Erityisesti kiitosta annettiin riittävän väljästä ohjelmasta, joka jätti aikaa myös nauttia Pikku-Syötteen luonnosta, erilaisista aktiviteeteista ja raittiista ilmasta. Myös tapahtuman puitteet, ohjelma, rento ilmapiiri ja mahdollisuus tavata muita setlementti-ihmisiä keräsivät kiitosta. Osa vastaajista olisi kaivannut ohjelmaan myös asiantuntijaluentoja. Lisäksi toivottiin, että seuraaviin tapahtumiin osallistuisi työntekijöitä kaikista setlementeistä.

 

Seuraavat Setlementtipäivät järjestetään marraskuussa Vaasassa. Tarkempi ohjelma julkistetaan alkusyksystä 2015, mutta päivämäärä 26.–28.11.2015 kannattaa varata kalenterista jo nyt.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu lapsille ja nuorille

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa lapsia ja nuoria kannustetaan tutkimaan kiinnostavaa tuotetta lähemmin. Otsikolla ”Kerro tuotteen tarina” kulkevassa kilpailussa tarkastellaan tuttua tuotetta ja sen matkaa tuotannosta koululaisen omaan arkeen. Kilpailuun voivat osallistua alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret ja paras ryhmä palkitaan 500 eurolla. Kilpailuaika päättyy 15.10.2015.

 

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa. Päivien vuoden 2015 teema on Teollisuuden ja tekniikan perintö. Teeman kautta halutaan saada lapset ja nuoret huomioimaan teollinen perintö pintaa syvemmältä.  

 

Tarkat tiedot kilpailusta: http://www.rakennusperinto.fi/kulttuuriymparistopaivat/kulttuuriympariston_tekijat/

 

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät Facebookissa:

https://www.facebook.com/EHDFinland

Tiedotteet

Setlementtiliitto hakee projektikoordinaattorin sijaista Yhdessä mukana -vertaistoiminnan projektin Helsingin osaprojektiin

Projektissa kehitetään setlementtien seniori- ja vanhustyöhön valtakunnallinen vertaistoiminnan koulutus- ja toimintamalli. Projekti koostuu kuudesta osaprojektista. Projektikoordinaattori vastaa Helsingin osaprojektin käytännön toteutuksesta ja raportoinnista yhteistyössä projektijohtajan kanssa. Projekti toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Kalliolan setlementin kanssa.

 

Haemme henkilöä, jolla on soveltuva korkeakoulututkinto, kokemusta projektityöskentelystä ja vapaaehtois- tai vertaistoiminnasta. Kokemus järjestötoiminnasta ja seniori- ja vanhustyöstä katsotaan eduksi.

 

Tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää sitoutumista setlementtiarvoihin, matkustusvalmiutta ja hyviä tiimityö- ja vuorovaikutustaitoja.

 

Tehtävä on määräaikainen hoitovapaan sijaisuus. Työ alkaa 10.8.2015 tai sopimuksen mukaan. Noudatamme sosiaalialan järjestöjä koskevaa työehtosopimusta.

 

Hakuaika päättyy keskiviikkona 3.6.2015. Hakemus ja CV palkkatoivomuksineen lähetetään sähköpostitse mona.sarkela-kukko(at)setlementti.fi. Tiedustelut projektijohtaja Mona Särkelä-Kukko p. 050 341 3258, pe 29.5. klo 13–14 ja ti 2.6 klo 13–15.

 

Lisätietoja projektista: www.yhdessamukana.fi. Projekti toteutetaan RAY:n rahoituksella ja se kuuluu Vanhustyön Keskusliiton Eloisa ikä -hankekokonaisuuteen, lisätietoa www.eloisaika.fi.

Uusia työntekijöitä Setlementtiliiton ja Setlementtiasuntojen toimistolla

Heedo Lee aloitti 11.5. Setlementtiliiton toimistossa siviilipalvelukseen kuuluvan työnsä. Heedon työtehtävinä ovat erilaiset toimistotehtävät sekä muun muassa avustaminen tapahtumissa. Hän työskentelee viestinnän tiimissä.

 

Setlementtiliiton taloustoimistossa on toukokuun loppuun saakka työharjoittelussa Juuso Korkka. Juuso kertoo omasta työstään seuraavasti:

 

Olen liiketalousopiskelija ja suoritan tällä hetkellä finanssimerkonomi-tutkintoa. Suoritan opiskeluuni liittyvää asiakaspalvelunäyttöä Setlementtiliitolla. Näyttöni on lähinnä koostunut toimistolla tapahtuvasta sisäisestä asiakaspalvelusta. Olen iloinen, että olen päässyt kehittämään omaa toimintaani työympäristössä. Samalla olen ollut helpottamassa muiden työtaakkaa avustajana. Kesällä olen kesätöissä LähiTapiolalla, pääsääntöisesti tapahtumissa/messuilla avustajana.

 

Iso kiitos, että olen saanut suorittaa opiskeluuni liittyvän asiakaspalvelunäytön ja olla auttamassa erilaisissa työtehtävissä.

 

Setlementtiasuntojen toimistolla aloitti maanantaina 18.5. iranilais-ranskalainen PiP-harjoittelija (Pioneers into Practise) Zoheir Haghighi, zoheir.haghighi@gmail.com. Hän tekee kuukauden harjoittelujakson aikana Setlementtiasunnoille suunnitelman aurinkoenergian hyödyntämisestä taloilla.

 

Tiistaina 19.5. toimistolla aloitti kiinteistösihteeriopiskelija Katja Hedenstam. Hän suorittaa työharjoittelujakson Setlementtiasunnoilla ja on luonamme 2.9. saakka.

 

Tervetuloa kaikille uusille työntekijöille!

Tulevat tapahtumat ja koulutukset

Avoimet setlementtiopinnot 2015

Avointen setlementtiopintojen toinen osa Katse työniloon järjestetään Pikku-Syötteellä 24.-25.9.2015. Osiossa käsitellään työhyvinvoinnin perusteita.

 

Minä ry - itsensä johtaminen yhdistyksessä

Työkaluja arkeen ja ajanhallintaan

Yksilön ja yhteisön voimavarat

Rauhaa ja rentoutumista luonnossa

 

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumiset 4.9. mennessä: linkki.

 

Avointen setlementtiopintojen kohderyhmänä ovat setlementtiliikkeessä toimivat työntekijät, vapaaehtoiset ja luottamushenkilöt. Opinnot sopivat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita setlementtiliikkeestä, sen arvoista ja toimintamuodoista.

 

Toteuttajat: Rovala-Opisto ja Vuolle-opisto yhteistyössä Suomen Setlementtiliiton kanssa; yhteistyökumppaneina ovat tarvittaessa myös kaikki muut setlementtiopistot.

 

Osiot voi suorittaa kokonaisuutena tai yksittäisinä koulutuksina.

 

Seuraavat osiot ovat:

 

Avoimet setlementtiopinnot 2015, osa 3: Setlementtityö näkyy ja kuuluu

 

Mitä haluamme viestittää ja sanoa setlementistä, sen arvoista, toimintamuodoista, työstämme, itsestämme? Miten me kuulumme ja näymme? Setlementtityön arvot erilaisissa toimintamuodoissa.

 

Aika: 25.9.-13.11.2015 Paikka: Helsinki

 

Avoimet setlementtiopinnot 2015, osa 4: Maailma on setlementissä

 

Osallisuus ja sen edistäminen. Setlementtiarvoja ja käytäntöjä.

 

Aika: 13.-14.11.2015 Paikka: Helsinki

Nuorisotyön neuvottelupäivät 20.–21.8. Helsingissä

Olethan jo merkinnyt kalenteriisi ensi elokuun nuorisotyön neuvottelupäivät? Tämän vuoden päivät pidetään 20.–21.8. Helsingissä hotelli Arthurissa. Ohjelma on ilmainen, osallistujat maksavat ainoastaan majoituksesta ja matkoista.

 

Tämän vuoden päivillä teemana on yhdenvertaisuus. Kaksipäiväisessä ohjelmassa on tarjolla aimo annos ajankohtaista ja kiinnostavaa asiaa muun muassa yhdenvertaisuudesta nuorisotyössä, rahoitusmahdollisuuksista sekä lapsi- ja nuorisotyön rakenneuudistuksesta. Lisäksi luvassa on rentoa yhdessä oloa sekä kuulumisten ja kokemusten vaihtoa.

 

Nuorisotyön neuvottelupäivien ilmoittautumien avataan toukokuussa.

 

Lisätietoa: Liisa Ojala, 050 438 5510, liisa.ojala(at)setlementti.fi

Yhteiskunnallisen yrittäjyyden koulutus nuorille Vantaalla

Ei hätää, jos sopivaa kesätyöpaikkaa ei löytynyt. Kesäkuun alun voi Vantaalla hyödyntää koulutuksessa. Neljän päivän aikana tutustutaan yhteiskunnalliseen yrittämiseen. Osallistujat miettivät porukassa ratkaisua kaipaavia yhteiskunnallisia ongelmia ja ideoivat tuotteita tai palveluita, joita myymällä voi auttaa yhteistä tavoitetta. Viimeisenä päivänä suunnataan perinteikkääseen yhteiskunnalliseen yritykseen, Linnanmäelle.

 

Koulutus on toiminnallinen ja siinä painottuu yhdessä oppiminen ja ideointi. Aiempaa liiketalouden osaamista ei tarvita, koulutuksessa opastetaan vaihe vaiheelta. Osallistujien koulutustaustalla ei ole merkitystä.  Työelämätaidoista karttuvat erityisesti projekti-, ryhmätyö- ja esiintymistaidot. Ja ehkäpä syntyy myös idea siitä, miten työllistää itsensä loppukesäksi?

 

Osallistuminen on ilmaista. Etusijalla ovat 18–29- vuotiaat monikulttuuriset nuoret, jotka eivät ole mukana koulutuksessa tai työelämässä. Koulutus on suomeksi, mutta kielitaidon ei tarvitse olla täydellistä.

 

Aika: 9.6.–12.6.2015 kello 9.30–16.30

 

Paikka: R3 Maahanmuuttajanuorten tuki, Vaskivuorentie 25, 2. kerros, Vantaa

 

Lisätietoa ja ilmoittautuminen: www.meilläonidea.fi/nuorille.

 

Evelyn Sõer, p. 050 453 2653, evelyn.soer(at)setlementti.fi 

Seuraava uutiskirje

Setlementtiliiton uutiskirje kertoo setlementtien sekä liiton ajankohtaisia kuulumisia ja tapahtumia setlementtikentälle.

 

Otamme mielellämme vastaan setlementtien uutisia Setlementtiliiton uutiskirjeeseen. Uutiskirjeen materiaalit voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirsi.lohtander(at)setlementti.fi.

 

Seuraava uutiskirje ilmestyy kesäkuussa. Toukokuun uutiskirjeen aineiston viimeinen lähetyspäivä on 22.6.

 

Aurinkoista kevään jatkoa toivottaa,

Setlementtiliiton väki