Elokuvakulttuuria valkokangasta laajemmin

21.4.2017

Oletko koskaan toivonut, että elokuvaelämykseen kuuluisi muutakin kuin se itse elokuva? Moni on. Se huomattiin, kun parikymmentä elokuvan tosiystävää kokoontui torstaina Helsingin Kalliossa sijaitsevaan korttelikino Rivieraan ideoimaan syksyn ohjelmaa.

Kallion seudun vanhimpiin kuuluvan kivitalon kivijalassa toimii monin tavoin ainutlaatuinen elokuvateatteri. Elokuvateatterin ja baarin yhdistävä Riviera haluaa tarjota elämyksellisiä elokuvakokemuksia, joiden takana on elokuvissa käyvien ihmisten toiveet. Tai tarkemmin sanottuna, sen sijaan että ihmiset olisivat passiivisia kuluttajia elokuvateatterin tarjonnalle, parasta olisi, jos ihmiset ideoisivat, suunnittelisivat ja olisivat itse toteuttamassa unelmiensa elokuvateatteria.

 

Elokuvatarjontaa ja sen ympärille sopivaa muuta toimintaa saapui ideoimaan porukka, joita yhdisti elokuviin kohdistuva innostus ja intohimo. Ideointitapaaminen oli K55 eli kielletty alle 55-vuotialta. Osallistujien useammalta vuosikymmeneltä kertynyt kokemus elokuvista oli jalostunut asiantuntemukseksi.

 

Leffahulluksi tunnustautuva Antti Karvonen livahteli 40-luvulla elokuviin takaovista ja päätyi teininä nuoren Peter von Baghin vetämään elokuvakerhoon. Karvonen haaveilee edelleen ennennäkemättömistä leffoista ja leffakokemuksen jakamisesta muiden kanssa. Elokuvateatteri on hänelle kokemuksena kollektiivinen.

 

Kristina Uski kertoo, että hänen sukupolvelleen elokuvateatterit tarjosivat tekemistä, kun juuri muita käyntipaikkoja ei nuorille Valion baarien lisäksi ollut. Levysoittimet ja varsinkin televisiot yleistyivät myöhemmin, hän muistelee. Uski kaipaa elokuvaelämyksiltä uusia näkökulmia, aitoa tunnelmaa ja sellaista kosketusta, johon television tarjonta ei pysty.

 

Perustaja Atte Laurilan mukaan Riviera tilana taipuu monenlaisiin tarkoituksiin. Laurila pallottelee ideoilla: voisiko elokuvaelämystä kasvattaa leffavisalla, teemaan sopivalla ruualla ja juomalla tai voisiko elokuvateatteriin tulla vaikka katsomaan oopperaa.

 

Osallistujat keskustelevat pienissä ryhmissä toiveistaan, ja uusia ideoita Rivieran toiminnaksi syntyy runsain määrin. Jazz-elokuva ja jamit sen jälkeen! Elokuvantekijöitä vierailijoiksi ja keskustelua leffan jälkeen! Päivänäytöksiä! Paikalla olleet elokuvan ystävät toivovat monipuolista ja aidosti kansainvälistä elokuvatarjontaa ja että valkokankaalle pääsisi naisten ohjaamat elokuvat, indie ja erilaiset lajityypit.

 

”Tapaamisessa oli hauskaa. Vireää, puheliasta ja huumorintajuista porukkaa, joiden kanssa voisi vaikka leffaklubin perustaa”, miettii Uski tapaamisen jälkeen. Leffakokemuksien jakamisesta haaveilleella Karvosella oli myös hauskaa. Hän piti siitä, että paikalle oli tullut niin paljon samanhenkisiä, joilta sai vertaistukea leffahulluuteensa.

 

Seuraava tapaaminen on 18.5. jolloin ideoista hiotaan konkreettisempia suunnitelmia yhdessä Rivieran ja Setlementin työntekijöiden kanssa.

 

Unelmieni elokuvateatteri -työpajan järjesti Setlementtiliiton Yhdessä mukana -hanke, Kalliolan setlementtitalo ja Elokuvateatteri & Baari Riviera.