Setlementti-lehti 1/2017: Positiivista poweria tukihenkilötoiminnasta

7.4.2017

Hämeen Setlementissä toimivia tukihenkilöitä yhdistää halu auttaa ja oppia uutta.

Hämeen Setlementin vapaaehtoinen Juhani Heino on toiminut tukihenkilönä syyskuusta 2016 alkaen. Juhani kiinnostui tukihenkilötoiminnasta sen jälkeen, kun oli käynyt vapaaehtoistoiminnan peruskoulutuksen.
 
– Toivoin pääseväni ulkomaalaistaustaisen henkilön tukihenkilöksi, koska eri kulttuurit ja maat kiinnostavat, Juhani kertoo.
 
Iisa Korkeila taas halusi lasten ja nuorten Oma-Kamuksi.
 
– Hyvät ja rankat vaiheet ovat korostaneet entistä enemmän, mitä oikea aito välittäminen on. Koen, että kun mua on autettu, niin mä voin auttaa muita. Kun pistää hymyn ja ilon kiertämään, niin se löytää aina takaisin, Iisa sanoo.
 
– Kamu on aikuinen, tasapainoinen ihminen, joka on tukena ja kaverina lapsen tai nuoren arjessa. Hän viettää aikaa tämän kanssa ja tekee asioita, joita pikkukamu haluaa tehdä. Jokainen kamusuhde on erilainen.
 

Erityistaitoja ei tarvita

 
Juhani Heino kertoo, että hänen tukihenkilötapaamisensa ovat ennen muuta keskustelua, kuuntelemista ja ajatusten vaihtoa.
 
– Autan tarvittaessa myös esimerkiksi hakemusten täyttämisessä. Keskustelujemme kautta olen oppinut paljon tuettavan kotimaan kulttuurista, urheilusta, ruuasta... Ylipäänsä mahtavia uusia asioita! Yllätyksenä voi pitää sitä, kuinka paljon toiminnasta saa takaisin itselleen hyvänä mielenä ja positiivisena "energialatauksena", Juhani kertoo.
 
Iisa on iloinen kokemuksista, joita kamuna oleminen on hänelle tähän mennessä tuonut.
 
– On ihana huomata, että lapsi nauttii yhdessäolosta ja onnellisuus oikein hehkuu ulospäin! Siinä tulee itsellekin niin hyvä olo. Suosittelen tätä kaikille, joita kiinnostaa vapaaehtoistyö ja uudet kokemukset! Tukihenkilö ei tarvitse erityistaitoja, vaan jokainen vapaaehtoinen toimii omana persoonanaan, omin tiedoin ja taidoin.
 
– Hyvä tukihenkilö on avoin, kuunteleva ja ennakkoluuloton. Hän on valmis ottamaan asioista selvää ja oppimaan uutta, Juhani sanoo.
 

Tarve kasvussa

 
Hämeen Setlementin toiminnanjohtaja Sanna Airaksinen haluaa panostaa tukihenkilötoimintaan.
 
– Tänä vuonna toimintaa kehitetään erityisesti yhdessä eri järjestöjen ja kaupungin palveluiden kanssa, jotta kohderyhmiä pystytään laajentamaan. Tarve on koko ajan kasvava.
 
Tähän mennessä Hämeenlinnassa on järjestetty kaksi OmaKamu-koulutusta, joihin vapaaehtoiset ovat löytäneet hyvin. OmaKamun toiminnanjohtaja Pekka Puukko on tyytyväinen yhteistyöhön.
 
– Hämeen Setlementti on omalla toimintaalueellaan vahva vaikuttaja, ja sitä kautta ihmiset ovat löytäneet OmaKamu-toiminnan hienosti. On selvää, että OmaKamun kaltaisella varhaisen tuen toiminnalla on Hämeenlinnan alueella hieno tulevaisuus, kun työtä tehdään yhdessä Hämeen Setlementin kaltaisten sitoutuneiden ja luotettavien toimijoiden kanssa.
 

Hämeen Setlementin tukihenkilötoiminta

 
Hämeenlinnan aikuisille suunnattu tukihenkilötoiminta sai vuonna 2016 täydennystä, kun Hämeen Setlementti solmi yhteistyösopimuksen pääkaupunkiseudulla toimivan lasten ja nuorten tukihenkilötoimintaa harjoittavan OmaKamu ry:n kanssa. Tällä hetkellä tukihenkilöitä on yhteensä noin 30. He saavat työhönsä koulutusta, tukea ja ohjausta sekä ovat osa Hämeen Setlementin vapaaehtoisten yhteisöä. Tukihenkilötoiminta on kehitetty Tukiverkko-projektina. Nykyisin se on Hämeenlinnan kaupungin ostopalvelu.
 
Teksti: Jenna Luoto