Helsingin Tyttöjen Talo

Helsingin Tyttöjen Talo® on Suomen ensimmäinen Tyttöjen Talo®. Se on perustettu vuonna 1999. Yhdestä työntekijästä tiimi on kasvanut parhaimmillaan kymmeneen kokopäiväiseen työntekijään vahvistuksenaan kymmenkunta ryhmänohjaajaa ja saman verran vapaaehtoisia naisia, talon Isosiskoja.  Helsingin Tyttöjen Talo on Suomen ensimmäinen naistietoisen tyttötyön keskus, jossa kehitetään sukupuolisensitiivistä työtä tyttöjen ja nuorten naisten parissa.

 

Tyttöjen Talon toiminnasta vastaa Kalliolan Nuoret ry kumppanuudessa Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen ja sosiaali- ja terveysviraston kanssa. Toimintaa rahoittaa Raha-automaattiyhdistys, Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus, Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto, Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö. Lisäksi useat tahot ovat antaneet pienempiä lahjoituksia Tyttöjen Talon toiminnan tukemiseksi, toistuvasti muun muassa Zonta-naiset.

 

Toiminnan perustehtävänä on tukea tyttöjen ja nuorten naisten kasvua ja identiteetin kehitystä ja auttaa heitä kasvamaan itsensä näköisiksi naisiksi yhteisöllisyyttä ja naistietoisuutta arvostavassa ilmapiirissä. Talon kohderyhmänä ovat 10–28-vuotiaat tytöt ja nuoret naiset sekä tytöksi/naiseksi itsensä kokevat.

 

Toimintamuotoja ovat avoin toiminta, joka sisältää avoimen kahvilan, kasvua tukevat vuorovaikutteiset avoimet ja suljetut tyttöryhmät sekä harrastusryhmätoimintaa ja tapahtumia. 

 

Nuoret äidit -toiminta,  jonka kohderyhmänä ovat pääkaupunkiseudun alle 21-vuotiaat raskaana olevat ja synnyttäneet äidit lapsineen. Toiminnan puitteissa toteutetaan sekä suljettuja että avoimia ryhmiä.

 

Pop In seksuaalikasvatus ja neuvonta. Pop In seksuaalineuvontavastaanotto toimii tytöille ja nuorille naisille tarkoitettuna maksuttomana palveluna,  jossa teemana on seksuaalisuus ja siihen  liittyvät kysymykset ja  pulmat.

 

Seksuaalinen väkivalta -työ , joka on ohjaavaa, tukevaa ja kannattelevaa apua väkivaltaa kokeneille 13–28-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille tarjoten yksilötukea sekä ammatillisesti ohjattua vertaisryhmätoimintaa.

 

Monikulttuurinen tyttötyö, joka tarkoittaa  eri kulttuuritaustoista tulevien tyttöjen huomioimista ja tukemista sekä monikulttuurisuuden vahvistamista ja arvostamista. Toiminnassa yksilötukea ja monikulttuurisia suljettuja tyttöryhmiä.

 

Naistietoinen vapaaehtoistoiminta. Tyttöjen Talolla voi toimia vapaaehtoisena ”isosiskona” ja turvallisena aikuisena  muun muassa talon avoimissa illoissa, nuoret äidit toiminnassa, tapahtumissa ja leireillä. Vapaaehtoiset koulutetaan ja heidän tuekseen tarjotaan säännöllisiä ryhmätoiminnanohjauksia.

 

Tyttöjen Talolla on keskimäärin runsaat 70 käyntikertaa päivässä. Ryhmiä on vuosittain 50.

 

Presidentti Tarja Halonen on Talon pysyvä suojelija.

 

Tyttöjen Talo® sijaitsee Hakaniemessä viihtyisissä tyttöyttä ja naiseutta arvostavissa tiloissa, osoitteessa Toinen Linja 3, 00530 Helsinki.

 

tyttojentalo(at)tyttojentalo.fi

(09) 8240 5222

www.tyttojentalo.fi