Taide lähiöiden yhteisöllisyyden vahvistajana

Taide lähiöiden yhteisöllisyyden vahvistajana -projekti oli Suomen Setlementtiliiton koordinoima asukasyhteisöille suunnattu taideprojekti. Projektissa vahvistettiin lähiöiden ja asukasyhteisöjen yhteisöllisyyttä ja moniarvoisuutta taidemenetelmin. Yksivuotinen projekti käynnistyi vuonna 2015 viidellä paikkakunnalla:

  • Hervanta, Tampere
  • Palosaari, Vaasa
  • Kemijärvi
  • Matinkylä, Espoo
  • Kallio, Helsinki 

 

Tavoite

Tavoitteena oli vahvistaa yhteisöllisyyttä ja moniarvoisuutta sekä kehittää uudenlaisia yhteisötaiteen menetelmiä, joita voidaan soveltaa kansalaistoiminnassa erilaisissa paikallisyhteisöissä.

 

Projektin toteutus

Kullakin paikkakunnalla on omat erityispiirteensä, joiden tarpeisiin ja toiveisiin sovellettiin yhteisötaiteen menetelmiä. Yhteisötaiteella tarkoitetaan kollektiivisesti tehtyä taideteosta, joka muotoutuu yhteisön antamista lähtökohdista. Taidetta tehtiin yhteisön ehdoilla ja luomisprosessi oli keskeinen osa teosta.

 

Projektin taiteellisesta sisällöstä ja menetelmästä vastasi kussakin asukasyhteisöissä ammattitaiteilija ja toteutuksessa olivat keskeisessä roolissa paikalliset asukkaat. Jokaisessa lähiössä työskenteli yhteisötaiteen menetelmiin perehtynyt ammattitaiteilija tai taiteilijayhteisö, joka edusti visuaalisten alojen, esittävän taiteen, musiikin tai sanataiteen osaamista. Teoksen tuotantoprosessi vahvisti yhteisöllisyyttä ja sen lopputuotteena tuleva taideteko jäi elämään yhteisössä joko teoksina tai taltiointeina.

 

Projekti toteutettiin yhteistyössä Setlementtiliiton Yhdessä mukana -projektin, Kalliolan setlementtitalon ja Asukastalo Kylämajan sekä Taiteen edistämiskeskus/Lounais-Suomen aluetoimipisteen kanssa. Projektia koordinoi Setlementtiliiton Uusi paikallisuus -hanke (2011–2015) ja sitä rahoitti Opetus- ja kulttuuriministeriö.

 

Taide lähiöiden yhteisöllisyyden vahvistajana -projektilla kehitettiin yhteisötaiteen menetelmien käyttöä ihmisten yhteisöllisyyden ja osallisuuden vahvistajana paikallisyhteisöissä. Projekti päättyi 31.12.2015.

 
Lisätietoja Pihla Ruuskanen,

puh. 040 552 7716, pihla.ruuskanen(at)setlementti.fi

Klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suurennoksen.